Německo dodává Ukrajině raketové systémy protivzdušné obrany Strela-2M MANPADS a kulomety MG3. O jaké zbraně se jedná?

Na Ukrajinu dorazila zásilka 1 500 MANPADS (přenosných systémů protivzdušné obrany) Strela a 100 kulometů MG3 z Německa, píše web Army recognition.

V případě systémů protivzdušné obrany Strela MANPADS (Man-portable air-defense systems) dodaných Ukrajině se mohlo jednat o modely Srela-2M 9K32, kódové označení NATO SA-7B Grail-B, které pocházejí z bývalé východoněmecké armády. Evropské země a Spojené státy nadále podporují Ukrajinu vojenským vybavením a zbraněmi v boji proti ruským jednotkám na Ukrajině.

SA-7B Grail, ruské označení 9K32M Strela-2M, je druhou generací přenosných raketových systémů protivzdušné obrany, vyráběných ruským obranným průmyslem v rodině SA-7.

Vývoj této relativně jednoduché střely protivzdušné obrany STRELA-2 (kód NATO: SA-7A) byl zahájen v roce 1959 a základní verze byla uvedena do provozu po roce 1966. Její zdokonalená verze STRELA-2M (SA-7B) s vylepšeným infračerveným naváděcím systémem, účinnější bojovou hlavicí a motorem, včetně nového detekčního zařízení, je ve službě od roku 1971.

SA-7B používá pohonnou hmotu s vyšším tahem, která zvyšuje šikmý dolet z 3,4 na 4,2 km a výšku letu z 1,5 na 2,3 km. Systém využívá novou vylepšenou logiku navádění a řízení, která umožnila zasahovat vrtulové a vrtulníkové letouny letící maximální rychlostí 150 m/s.

MG 3 je německý kulomet pro všeobecné použití s komorou pro náboj 7,62×51 mm NATO. Kulomet byl standardizován koncem 50. let 20. století a přijat do výzbroje nově vzniklého Bundeswehru, kde slouží dodnes jako zbraň pro podporu družstva a kulomet montovaný na vozidla.

MG 3 je automatická, vzduchem chlazená, řemenem napájená zbraň s krátkým zpětným rázem, která má maximální dostřel 600 m namontovaná na trojnožce nebo 1 200 m namontovaná na trojnožce nebo na bojovém vozidle.

Zdroj: armyrecognition.com