Co byla/je demokratická Ukrajina a jak ji zneužíval Západ/USA v dokumentaci amerického novináře I.


Vlkův úvod:

Na  specializovaném  a velmi renomovaném americkém  webu Oilprice  jsem v  diskusi pod  článkem o Ukrajině našel  odkaz na blog  amerického investigativního novináře  Michaela Ruarka, který napsal  velmi rozsáhlou  a detailní  investigaci, kde se zabýval Ukrajinou, respektive korupci na Ukrajině  jako stálém fenomenu a speciálně se zaměřil na   roli Joe Bidena  a jeho  syna  a tudíž také na  firmu Burisma.  Je to velmi hutné a podrobné  čtení.   Které si rozhodně v tuzemsku nepřečtete. A dodává dění na Ukrajině zásadně jiný  rozměr. Zejména co se rodiny  Bidenů  týče. A všeho kolem jejich  ukrajinského angažmá. Vysvětluje  v pdostatě  i současnou  až leckdy nepochopitelnou podporu  Ukrajiny  současným americkým prezidentem. Evidentně má být  Ukrajině a  Zelenskému osobně za  co vděčný! Ten článek není snadný a lehký na čtení. Překladač si hrábl až na samé dno svých schopností a já následně  při konečné redakci také. Ale přesto jej zkuste až do konce. Protože opravdu  vrhá světlo tam, kde obyčejný smrtelník vůbec ani netuší, že  cosi může  být. A  také na to, jak se „dělá“  velká světová politika. Sice dojdete k tisíckrát  objevenému,  že  lidé, ba i celé  státy jsou jen bezmocnými  nepatrnými pěšáčky na šachovnicích mocných.  Ovšem je potřeba si to připomínat.  V textu si potvrdíte, že Ukrajina a korupce jedno jsou,  že nějaká demorkacie   je jen pojem, že americké administrativy  si hrály s Ukrajinou svoje  vlastní  hry. Které dokonce  se dostaly  do formy  vyřizování osobních účtů  mezi nejvyššími  aktéry  americké politické scény. A  tohle vyvrcholilo  v  podstatě v dnešní válku.    Pro rozsáhlost  bylo potřeba  vše rozdělit  do dvou  dílů.

Timeline: Ukraine, Biden, Barisma and Kolomoyskyi

Časová osa: Ukrajina, Biden, Barisma a Kolomoyskyi

Navigace příspěvku

2002: Založena Burisma, ve stejném vlastnictví Mykola Zlochevsky a Mykola Lisin. Stala se hlavním akcionářem Sunrise Energy Resources, korporace registorvaná  ve státu Delaware  /daňový ráj na území Spojených států-pozn.vlk/, která v roce 2004 získala ukrajinské společnosti Esko-Pivnich a Pari vlastnící licence na průzkum plynu.

POZNÁMKA: Mykola Vladislavovič Zločevskij; narozen 14. června 1966 v Kyjevě, je ukrajinský oligarcha podnikatel a politik, který byl od července 2010 do dubna 2012 ministrem ekologie a přírodních zdrojů a od dubna 2012 do dubna byl náměstkem ministra pro ekonomické a sociální zabezpečení v Radě národní bezpečnosti a obrany.

2011: Mykola Lisin  spolumajitel Burismy, ukrajinský politik zemřel při jediné dopravní nehodě

2011: Burisma získala společnost Brociti Investments Ltd. Mezinárodní fond OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) zjistil, kdo „deriponuje“ největší naleziště plynu na Ukrajině. Brociti je ve vlastnictví Deripon Commercial Ltd. / (a ​​pak možná) ve vlastnictví společnosti se sídlem na Britských Panenských ostrovech – Burrad Financial Corp.

„Burisma loni [v roce 2011] změnila majitele: místo Zlochevského a Lisina firmu převzal kyperský off-shore podnik Brociti Investments Ltd. Pari a Esko-Pivnich“ a „už na ně čekala třetí společnost ve stejné budově – výše zmíněná Ukrnaftoburinnya,“ a „The Privat Group je bezprostředním vlastníkem. Tuto společnost založil Mykola Zlochevsky před časem, ale později prodal své akcie skupině Privat Group, což je „konglomerát ovládaný zuřivým ukrajinským oligarchou Ihorem Kolomojským“, který „je jedním z oligarchů obviněných z držení jedné východní provincie Ukrajiny“ a který „je příliš bujaře židovský, než aby vypadal jako neonacista. Americké spojení s Kolomojským by mohlo působit dobře v kruzích, které chtějí čelit ruským stížnostem, že prozatímnímu kyjevskému režimu dominují ‚fašisté‘. Tyto citace jsou z článku pana Smithe, ale následující nikoli. Při vlastním zkoumání dokumentů poznamenávám zejména, že na jejich konci je závěr: „Ihoru Kolomojskému se tak podařilo zmocnit se největších zásob zemního plynu na Ukrajině.“ To byl závěr „opatrného ukrajinského novináře“, což ve skutečnosti nebyl jeden člověk, ale tříčlenný tým lidí, kteří byli zaměstnáni v ukrajinské neziskové organizaci Anticorruption Action Center, která se specializovala na pátrání po skutečných osobách, které ovládaly korporace a která se zvláště zaměřila na hledání „offshore firem pro Janukovyče“. Janukovyč byl demokraticky zvoleným ukrajinským prezidentem, který nastoupil do úřadu 25. února 2010. Takže: tato nezisková organizace byla proti Janukovyčovi organizací, která 28. srpna 2012 pracovala proti němu více než dva roky svého působení.

POZNÁMKA: Ihor Valeriyovych Kolomoyskyi; narozen 13. února 1963, je ukrajinský miliardář obchodní oligarcha a bývalý guvernér Dněpropetrovské oblasti. Kolomoyskyi je hodnocen jako druhý nebo třetí nejbohatší člověk na Ukrajině od roku 2006. Kolomoyskyi je majitelem Privat Group a de facto předsedou FC Dnipro Dněpropetrovsk. Kolomoyskyi je prezidentem Sjednocené židovské komunity Ukrajiny. V roce 2010 byl Kolomoyskyi jmenován předsedou Evropské rady židovských obcí (ECJC). Spolu s ukrajinským oligarchou Vadimem Rabinovičem založili Evropskou židovskou unii.

21. listopadu 2013: Euromajdan byla vlna demonstrací a občanských nepokojů na Ukrajině s veřejnými protesty na Majdanu Nezalezhnosti (Náměstí nezávislosti) v Kyjevě. Protesty vyvolalo rozhodnutí ukrajinské vlády pozastavit podpis asociační dohody s Evropskou unií, místo toho zvolila užší vazby na Rusko a Euroasijskou hospodářskou unii. Rozsah protestů se záhy rozšířil a objevily se výzvy k rezignaci prezidenta Viktora Janukovyče a jeho vlády.

Protesty byly podporovány vnímáním „rozšířené vládní korupce“, „zneužívání moci“ a „porušování lidských práv na Ukrajině“. Transparency International označila prezidenta Janukovyče za nejkřiklavější příklad korupce ve světě.

POZNÁMKA: Viktor Fedorovyč Janukovyč; narozen 9. července 1950, 7. února 2010 byl zvolen čtvrtým prezidentem Ukrajiny a vykonával funkci do února 2014. V současné době je v exilu v Rusku a Ukrajinou hledaný za velezradu. Viktor Janukovyč se narodil ve vesnici Žukovka nedaleko Jenakijeva v Doněcké oblasti, Ukrajinská SSR, Sovětský svaz. Janukovyč je ruského, polského a běloruského původu.

Únor 2014: Ukrajinská revoluce se odehrála, když řada násilných událostí za účasti demonstrantů, pořádkové policie a neznámých střelců v hlavním městě Kyjevě vyvrcholila svržením zvoleného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče a svržením ukrajinské vlády.

Střety mezi demonstranty a pořádkovou policií se staly násilnými a skončily smrtí téměř 130 lidí, včetně 18 policistů. S rostoucím napětím se osobní bezpečnost prezidenta stala neudržitelnou. Hlavní starostí ukrajinských demonstrantů je rozhodnutí vlády opustit plánovanou „dohodu o přidružení“ s Evropskou unií a místo toho přijmout pomoc od Ruska. Protesty přerostly v širší obavy, zejména z nekontrolovatelné korupce na Ukrajině.

22. února 2014: Janukovyč uprchl z Kyjeva do Ruska. Ve stejný den parlament prohlásil, že Janukovyč byl zproštěn funkce v poměru 328 ku 0. Janukovyč řekl, že toto hlasování bylo nezákonné a možná vynucené, a požádal Ruskou federaci o pomoc. Rusko považovalo svržení Janukovyče za nezákonný puč a neuznalo prozatímní vládu, která ho nahradila. K rozsáhlým protestům proti revoluci došlo ve východních a jižních oblastech Ukrajiny, kde Janukovyč získal v prezidentských volbách v roce 2010 obzvláště silnou podporu.

POZNÁMKA: Prozatímní vláda vedená Arsenijem Jaceňukem přistoupila k podpisu asociační dohody EU. Petro Porošenko se stal prezidentem Ukrajiny po drtivém vítězství v neplánovaných prezidentských volbách v roce 2014. Nová vláda obnovila dodatky k ukrajinské ústavě z roku 2004, které byly v roce 2010 kontroverzně zrušeny jako protiústavní, a zahájila rozsáhlé čistky státních zaměstnanců, kteří byli spojováni se svrženým režimem.

Arsenij Petrovyč Jaceňuk; narozen 22. května 1974, je ekonom a právník, který dvakrát zastával funkci předsedy vlády Ukrajiny (od 27. února 2014 do 27. listopadu 2014; od 27. listopadu 2014 do 14. dubna 2016).

Petro Oleksijovyč Porošenko; narozen 26. září 1965, je ukrajinský podnikatel a politik, který v letech 2014 až 2019 působil jako pátý prezident Ukrajiny. V letech 2009 až 2010 působil jako ministr zahraničních věcí a v roce 2012 jako ministr obchodu a hospodářského rozvoje. V letech 2007 až 2012 vedl Porošenko Radu ukrajinské národní banky, centrální banky Ukrajiny

22. až 23. února 2014: Ruský prezident Vladimir Putin svolal celonoční schůzku s šéfy bezpečnostních služeb, aby projednali vyproštění svrženého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Na konci setkání Putin poznamenal, že „musíme začít pracovat na návratu Krymu Rusku“.

27. února 2014: Maskovaní ruští vojáci bez insignií převzali Nejvyšší radu (parlament) Krymu a dobyli strategická místa na Krymu, což vedlo k dosazení proruské Aksjonovovy vlády na Krymu, k provedení referenda o statusu Krymu a vyhlášení Krymu.

Březen 2014: Válka na Donbasu je ozbrojený konflikt v oblasti Donbass na Ukrajině. Od počátku probíhaly protesty proruských a protivládních skupin v Doněcké a Luhanské oblasti Ukrajiny, běžně společně nazývané „Donbass“, v důsledku ukrajinské revoluce v roce 2014 a hnutí Euromajdan.

2. března 2014: Uprostřed proruského konfliktu na Ukrajině v roce 2014 jmenoval úřadující prezident Oleksandr Turčynov Ihora Kolomojského guvernérem Dněpropetrovské oblasti.

11. března 2014: Deklarace nezávislosti Republiky Krym byla společná rezoluce přijatá Nejvyšší radou Krymu a Městskou radou Sevastopolu, kde vyjádřily svůj záměr připojit se k Rusku

17. března 2014: Krymský parlament oficiálně vyhlásil nezávislost na Ukrajině a požádal o připojení k Ruské federaci.

18. března 2014: Samozvaná nezávislá Krymská republika podepsala smlouvu o přistoupení k Ruské federaci.

27. března 2014: Rezoluce Valného shromáždění Organizace spojených národů 68/262 byla přijata na 68. zasedání Valného shromáždění OSN v reakci na ruskou anexi Krymu s názvem „Územní celistvost Ukrajiny“.

POZNÁMKA: Nezávazná rezoluce, kterou podpořilo 100 členských států Organizace spojených národů, potvrdila závazek Valného shromáždění k územní celistvosti Ukrajiny v rámci jejích mezinárodně uznávaných hranic a zdůraznila neplatnost krymského referenda z roku 2014. Jedenáct zemí hlasovalo proti rezoluci, zatímco 58 se zdrželo hlasování a dalších 24 států bylo v době hlasování nepřítomno.

7. dubna 2014: Ruskem podporovaní militanti okupující administrativní budovu Doněcké oblasti vyhlásili nezávislost na Ukrajině a dne 11. května 2014 uspořádali neuznané referendum o oddělení od Ukrajiny.

8. dubna 2014: Proruští separatisté okupující administrativní budovu Luhanské oblasti plánovali vyhlásit nezávislost regionu jako Luhanské parlamentní republiky poté, co jiní proruští separatisté vyhlásili Doněckou lidovou republiku v Doněcké oblasti (7. dubna 2014). Když Luhanská parlamentní republika přestala existovat, vyhlásili separatisté Luhanskou lidovou republiku (27. dubna 2014) a 11. května 2014 uspořádali sporné referendum o odtržení od Ukrajiny.

16. dubna 2014: Britský úřad pro závažné podvody (SFO) zmrazil londýnské bankovní účty obsahující 23 milionů dolarů majoritního akcionáře Burisma, Mykoly Zlochevskiy. SFO, nezávislá vládní agentura, prováděla vyšetřování praní špinavých peněz a odmítla umožnit Zlochevskému nebo Burisma Holdings, hlavnímu právnímu řediteli společnosti, a další společnosti vlastněné Zlochevským přístup k účtům.

POZNÁMKA: Britské vyšetřování praní špinavých peněz bylo zmařeno odmítnutím spolupráce ukrajinských žalobců. Ukrajinští žalobci neodevzdali dokumenty potřebné k britskému vyšetřování a bez těchto listinných důkazů britský soud nařídil britskému úřadu pro závažné podvody, aby rozmrazil majetek.

18. dubna 2014: Hunter Biden, syn tehdejšího amerického viceprezidenta Joea Bidena, byl jmenován do představenstva Burisma Holdings. Ve stejné době byl jedním z členů představenstva Devon Archer, bývalý hlavní poradce prezidentské kampaně Johna Kerryho v roce 2004.

POZNÁMKA: Jmenování vyvolalo  kritiku za potenciální vnímání střetu zájmů s rolí viceprezidenta Bidena jako hlavního muže Bílého domu na Ukrajině.

12. května 2014: Burisma Holdings vydává tiskovou zprávu, v níž uvádí, že Hunter Biden se připojil k jejímu představenstvu a že „bude mít na starosti právní jednotku Holdingu a bude poskytovat podporu společnosti  při jednání  mezinárodními organizacemi“.

Zpráva cituje jeho tehdejší současné pozice právního zástupce v newyorské právnické firmě Boies, Schiller & Flexner LLP a spoluzakladatele a řídícího partnera investiční poradenské firmy Rosemont Seneca Partners, kde také působil jako předseda představenstva.

25. května 2014: Cukrovinkový magnát/oligarcha Petro Porošenko vyhrál prezidentský úřad na Ukrajině ve volbách, jako nástupce Janukovyče, na platformě slibu obrácení Ukrajiny zpět na Západ. Porošenko dříve působil jako ministr zahraničí a ministr obchodu a hospodářského rozvoje.

7. června 2014: Porošenko se ujímá úřadu prezidenta Ukrajiny.

19. června 2014: Ukrajinský parlament schválil Porošenkovo ​​jmenování bývalého policisty a člena parlamentu Vitalije Jaremy generálním prokurátorem.

2. července 2014: Ruský okresní soud povolil zatčení Ihora Kolomojského v nepřítomnosti za „organizování zabíjení civilistů“. Rusko žádá, aby byl Kolomojskij zařazen na seznam hledaných Interpolu.

5. srpna 2014: Ukrajinský generální prokurátor Jarema zahájil vyšetřování vlastníka Burismy Mykoly Zločevského pro podezření z „nezákonného obohacování“.

POZNÁMKA: Na vyšetřování se odkazuje v rozsudku soudu Spojeného království z ledna 2015, který dospěl k závěru, že ukrajinské vyšetřování mohlo být zahájeno v důsledku nesprávné interpretace zmrazení britského účtu.

Americký právník Zločevského John Buretta, bývalý zástupce náměstka generálního prokurátora USA, v roce 2017 v otázkách a odpovědích na webu Burisma uvedl, že soud v Kyjevě nařídil případ uzavřít v září 2016, protože nebyly předloženy žádné důkazy o provinění. I když přetrvávají podezření ohledně toho, jak Zločevskij získal svůj majetek a co se stalo s penězi daňových poplatníků, když zastával veřejnou funkci, britský soudce v rozsudku ve Spojeném království z ledna 2015 poznamenal: „Obvinění z korupce proti politickým oponentům se zdá být rysem ukrajinského politického života i tentokrát.“

14. října 2014: Ukrajinský parlament schválil zákon o zřízení Národního protikorupčního úřadu (NABU), prioritu bojovníků proti korupci, kteří pomáhali vést revoluci, a vlády USA a dalších mezinárodních podporovatelů Ukrajiny. Kancelář, která má zahrnovat zvláštního prokurátora pro některé korupční případy, byla zčásti vytvořena kvůli uznané neúčinnosti a korupci úřadu generálního prokurátora a soudnictví v zemi.

POZNÁMKA: Protikorupční plány země, které Porošenko a Parlament pomalu prováděli, např. zahrnují také speciální Vysoký protikorupční soud. A nic  se neměnilo dokud domácí a zahraniční obhájci v uplynulém roce opět nevyvinuli tlak. Ve skutečnosti USA a Evropa požadovaly, aby ukrajinská vláda financovala NABU výměnou za finanční pomoc západu. Raná léta NABU jsou náročným bojem tváří v tvář zdokumentovanému úsilí parlamentu a kanceláře generálního prokurátora podkopat její práci.

Prosinec 2014: Američtí představitelé varovali ukrajinské žalobce před negativními důsledky pro Ukrajinu za to, že nepomohla britskému vyšetřování, které zabavilo Zločevského aktiva ve výši 23,5 milionu dolarů.

3. až 5. prosince 2014: Britský soud provedl úplné slyšení Burismy a Zlochevského.

21. ledna 2015: Rozsudek britského soudu – ve věci Burisma a Zlochevsky – zjistil, že žádný z důkazů „nezakládá rozumné důvody pro domněnku, že jeho majetek byl nabyt nezákonně v důsledku pochybení ve veřejné funkci“.

10. února 2015: Viktor Šokin nastupuje do úřadu ukrajinského generálního prokurátora a nahrazuje Jaremu.

POZNÁMKA: Shokin se narodil 4. listopadu 1952 v Kyjevě. Po absolvování Charkovského právního institutu (dnes Jaroslav Mudryi National Law University) v roce 1980 pracoval Shokin pro generální prokuraturu jako vyšetřovatel až do roku 2001. V rozhovoru pro Ukrayinska Pravda uvedl, že byl v roce 2001 nucen odejít do důchodu poté, co odmítl přijmout roli v případu proti Julii Tymošenkové. Shokin byl jmenován generálním prokurátorem Ukrajiny dne 10. února 2015 a nahradil Vitalije Jaremu. Byl kontroverzním už  při svém jmenování kvůli jeho úloze  při blokování stíhání proti osobám obviněným ze střelby do demonstrantů v ukrajinské revoluci v roce 2014. Jako generální prokurátor byl obviněn z blokování velkých případů proti spojencům vlády a vlivným osobnostem a maření boje proti korupci na Ukrajině.

Během příštího roku USA a Mezinárodní měnový fond kritizovaly úředníky za to, že nedělali dost pro boj s korupcí na Ukrajině. Shokin během roku 2015 nepodnikl žádné kroky, aby stíhal případy proti Zlochevskému, řekl Kasko, který byl Shokinovým zástupcem dohlížejícím na mezinárodní spolupráci a pomáhal při vyšetřováních vymáhání majetku. Kasko řekl, že naléhal na Shokina, aby pokračoval ve vyšetřování.

Březen 2015: Po propuštění Oleksandra Lazorka, který byl chráněncem Kolomojského,  z funkce generálního ředitele UkrTransNafta, ukrajinského státního provozovatele ropovodů,  Kolomojského osobní milice, provedly razii na vedení  UkrTransNafta, aby vyhostily nový management  jmenovaný Kyjevem. Zatímco Lazorko vedl, státní ropovody dodávaly ropu do rafinérie vlastněné Kolomojským přednostně před konkurenty.

25. března 2015: Ukrajinský prezident Petro Porošenko podepsal dekret o odvolání Kolomojského z funkce šéfa Dněpropetrovské RSA s tím, že „Dněpropetrovský region musí zůstat baštou Ukrajiny na východě a chránit mír“. Kolomojského nahradil Valentyn Rezničenko.

17. dubna 2015: Zástupce vedoucího DODA Filatov uvedl, že Kolomojskij zaplatí 10 000 dolarů za každého chyceného  ruského sabotéra.

22. dubna 2015: Zástupce vedoucího štábu národní obrany Dněpropetrovské oblasti Michail Lysenko informoval, že Kolomojskij zaplatil 10 tisíc amerických dolarů za zatčení 8 ruských sabotérů.

Květen 2015: Mluvčí SFO pro The Guardian „Jsme zklamaní, že nám úřady na Ukrajině neposkytly důkazy nezbytné k udržení tohoto omezovacího příkazu. Noviny uvedly, že „odmítla dále komentovat, protože uvedla, že vyšetřování pokračuje“.

3. června 2015: Kolomojskij udělil odměnu 500 000 dolarů za dodání Olega Carova, vůdce separatistů, orgánům Ukrajiny.

24. září 2015: Velvyslanec USA na Ukrajině Geoffrey Pyatt kritizuje úředníky úřadu generálního prokurátora za maření protikorupčních vyšetřování, včetně vyšetřování Burisma. Pyattův projev byl součástí pravidelného bubnování vůdců USA a dalších západních vůdců, včetně viceprezidenta Bidena, a části ukrajinské občanské společnosti, která se snažila tlačit na prezidenta Porošenka, aby přinutil své úředníky, zejména na Úřadu generálního prokurátora (PGO), aby přísněji zakročili proti korupci. „Korupce zabíjí,“ řekl Pyatt na  finančním fóru v Oděse shromážděným  podnikatelům. „Zabíjí produktivitu a dusí inspiraci. Myšlenky se ztrácejí v jejím stínu. Inovace a podnikání zaostávají pod tíhou úplatkářství, kšeftování v zákulisí a šikany.“

POZNÁMKA: Zatímco dává Shokinovi poslední šanci se zapojit (Pyatt říká: „Chceme spolupracovat s generálním prokurátorem Shokinem, aby PGO vedla boj proti korupci.“), velvyslanec kritizuje „úředníky v kanceláři PGO“ za to, že neposkytli dokumenty, které byly potřeba pro britské vyšetřování vlastníka Burisma Zlochevskiy a fakticky umožňující Zlochevskiy převést 23 milionů dolarů z toho, co Pyatt říká, že jsou aktiva ukrajinských daňových poplatníků, na Kypr. Jinými slovy, Pyatt kritizuje prokuraturu za to , že nepomáhá při vyšetřování majitele Burismy, což bylo v souladu s Bidenovou kritikou, že úřad blokuje vyšetřování korupce. Pyatt konkrétně vyzval k vyšetřování a odstranění úředníků, kteří se podíleli na tom, že nepomohli britským úřadům při vyšetřování Zločevského:

„Dozvěděli jsme se, že byly chvíle, kdy PGO nejen nepodporovala vyšetřování korupce, ale spíše podkopávala  pozici státního zástupce pracujícího na legitimních korupčních případech.

Například v případě bývalého ministra ekologie Mykoly Zlochevského orgány Spojeného království zabavily 23 milionů dolarů v nezákonném majetku, který patřil ukrajinskému lidu. Úředníci v kanceláři PGO byli požádáni Spojeným královstvím, aby zaslali dokumenty podporující zabavení.

Místo toho poslali dopisy právníkům Zločevského, v nichž dosvědčovali, že proti němu není žádný proces. V důsledku toho byly peníze soudem Spojeného království osvobozeny a krátce poté byly peníze přesunuty na Kypr.

Špatné jednání úředníků PGO, kteří napsali tyto dopisy, by mělo být vyšetřeno a ti, kteří jsou zodpovědní za podvrácení případu autorizací těchto dopisů, by měli být – minimálně – okamžitě ukončeni.

8. října 2015: Náměstkyně ministra zahraničí USA Victoria Nulandová pokračuje v bubnování o potřebě zintenzívnit protikorupční úsilí na Ukrajině a sdělila Výboru pro zahraniční vztahy Senátu jako svědectví, že „kancelář generálního prokurátora (PGO) musí být znovu obměněna jako instituce, která slouží občanům Ukrajiny, spíše než aby je okrádala.“ Pokračuje: „To znamená, že musí vyšetřovat a úspěšně stíhat případy korupce a vymáhání majetku, včetně zavírání špinavého personálu v samotné PGO.“

Podzim 2015: Viceprezident Biden spolu s EU veřejně vyzývá k sesazení generálního prokurátora Shokina za neschopnost pracovat na protikorupčním úsilí.

John E. Herbst, americký velvyslanec na Ukrajině za George W. Bushe, později svědčil před Kongresem:

„Na konci podzimu roku 2015 se EU a Spojené státy připojily k chóru těch, kdo usilují o odvolání pana Shokina jako začátek celkové reformy úřadu generálního prokurátora. Americký viceprezident Joe Biden o tom veřejně hovořil před a během prosincové návštěvy Kyjeva.

8. prosince 2015: Viceprezident Biden pronesl projev v ukrajinském parlamentu, ve kterém naléhal na zemi, aby zintenzívnila protikorupční opatření. V projevu, který je široce pokryt zpravodajskými médii, Biden naléhá na ukrajinské zákonodárce, aby rychleji bojovali proti „historickému boji země proti korupci“ a „uskutečnili revoluci důstojnosti“. (Mnozí ze samotných zákonodárců byli bývalí podnikatelé a byli podezřelí z korupce, a proto se o boj proti úplatkům tolik nezajímali.) Říká,

„Jediná věc, která je horší než nemít vůbec žádnou naději, je vidět  naděje stoupat a  následně je opakovaně sledovat  mizet na mračnech korupce… Ještě se toho neudělalo dost.“

Konkrétně cituje Shokinovu kancelář generálního prokurátora za zpoždění ve vyšetřování korupce a pokračuje:

„Nestačí zřídit nový protikorupční úřad a zřídit speciálního prokurátora pro boj s korupcí. Generální prokuratura nutně potřebuje reformu. Soudnictví by se mělo přepracovat. Odvětví energetiky musí být konkurenceschopné a musí se řídit tržními zásadami – nikoli srandičkami. Prosadit zákony ke zvýšení transparentnosti ohledně oficiálních zdrojů příjmů nestačí. Vyšší volení úředníci musí odstranit všechny konflikty mezi svými obchodními zájmy a svými vládními povinnostmi. Každá jiná demokracie na světě — ten systém se týká.

Oligarchové a neoligarchové musí hrát podle stejných pravidel. Musí platit daně, řešit své spory u soudu – ne šikanováním soudců. To je základní. Tak se daří národům v 21. století.

Korupce odčerpává lidem zdroje. Otupuje to ekonomický růst a uráží lidskou důstojnost. Víme, že. Ty to víš. Ukrajinci to vědí. Když Rusko usiluje o využití korupce jako nástroje nátlaku, reforma není jen dobrá správa věcí veřejných, je to pud sebezáchovy. Je to v zájmu národní bezpečnosti národa….

Spojené státy jsou v tomto boji s vámi…Posílili jsme oficiální pomoc, abychom pomohli zotavit ukrajinskou ekonomiku. Shromáždili jsme mezinárodní společenství, aby vyčlenilo celkem 25 miliard dolarů na bilaterální a multilaterální financování na podporu Ukrajiny. Zahrnuje 2 miliardy dolarů v amerických úvěrových zárukách a možnost dalších.

Včera jsem oznámil téměř 190 milionů dolarů nové americké pomoci na pomoc Ukrajině v boji proti korupci, posílení právního státu, provedení zásadní reformy, posílení občanské společnosti a posílení energetické bezpečnosti. To znamená, že naše celková přímá pomoc dosahuje téměř 760 milionů USD v přímé pomoci, navíc k úvěrovým zárukám od vypuknutí krize. A to není konec toho, co jsme připraveni udělat, pokud budete pokračovat.

Ale aby Ukrajina pokračovala v pokroku a udržela si podporu mezinárodního společenství, musíte udělat více. Velká část postupu vpřed s vaším programem MMF – vyžaduje obtížné reformy.“

2016: Ihor Kolomojskij a jeho obchodní partner Gennadiy Bogolyubov byli obviněni z toho, že okradli největší ukrajinskou banku PrivatBank o miliardy dolarů. Ukrajinská vláda znárodnila banku v roce 2016 poté, co splatila finanční pomoc ve výši 5,6 miliardy dolarů. Žalobu proti Kolomojskému podala PrivatBank k Nejvyššímu soudu v Londýně a původně vedla ke zmrazení 2,6 miliardy dolarů oligarchova majetku.

MMF, který v roce 2015 poskytl Ukrajině balíček pomoci ve výši 17,5 miliardy dolarů, znárodnění podpořil, ale na začátku tohoto roku trval na tom, že „je důležité, aby úřady pokračovaly ve svém úsilí vymáhat ztráty od bývalých vlastníků a spřízněných stran zkrachovalých bank“.

POZNÁMKA: Kolomojský odešel do Švýcarska poté, co byla PrivatBank znárodněna, když regulátoři našli v její rozvaze černou díru ve výši 5,6 miliardy dolarů. Poté se přestěhoval do Izraele zřejmě kvůli obavám, že by mohl být vydán do USA.

POZNÁMKA: FBI vyšetřuje Kolomojského a jeho obchodního partnera Gennadyho Bogolyubova kvůli obvinění, že prali stovky milionů dolarů prostřednictvím kyperské pobočky PrivatBank a používali podvodné půjčky k financování svých dalších obchodů, podle lidí obeznámených s touto záležitostí.

21. ledna 2016: Viceprezident Biden se setkal s ukrajinským prezidentem Porošenkem a diskutoval o „potřebě pokračovat v pokroku v ukrajinské protikorupční agendě“, jak se uvádí na webových stránkách amerického velvyslanectví v Kyjevě.

11. února 2016: Viceprezident Biden telefonicky hovořil s Porošenkem. V prohlášení amerického velvyslanectví se uvádí, že se oba shodli, že „je nezbytné, aby Ukrajina pokračovala v přijímání opatření k vykořenění korupce a provádění reforem“.

15. února 2016: Vitalij Kasko rezignoval a odsoudil korupci a „totální nezákonnost“ úřadu státního zastupitelství. Koncem března, těsně před Shokinovým propuštěním, byl Kasko obviněn z podvodu a byl mu zabaven byt, jak tvrdí, že to byla pomsta za jeho kritiku.

16. února 2016: Generální prokurátor Viktor Shokin rezignoval, poté se vrátil do úřadu, než byl definitivně sesazen

POZNÁMKA: Ukrajinská média uvádějí, že Shokin rezignoval na funkci generálního prokurátora po měsících intenzivní kritiky za to, že se dostatečně nezabýval žádnými velkými korupčními případy. Navzdory veřejné výzvě prezidenta Porošenka toho dne, aby Shokin rezignoval, a zjevnému předložení rezignačního dopisu 19. února, média citovala prokurátora v Shokinově kanceláři 16. března, který řekl, že hlavní žalobce je zpět po „dlouhé dovolené“.

Evropská unie vydala prohlášení, v němž oslavuje odchod Šokina.

Respektovaný anglicky psaný Kyiv Post píše: „Na konci svého funkčního období byl pravděpodobně jednou z nejnepopulárnějších postav na Ukrajině, protože si vysloužil špatnou pověst svou nečinností a mařením hlavních případů. Noviny také říkají, že „nebyly schopny najít žádné veřejné komentáře, které Shokin učinil o [Burismě] během 14 měsíců v úřadu.

18. – 19. února 2016: Viceprezident Biden telefonicky hovořil s ukrajinským prezidentem Porošenkem. V prohlášení americké ambasády z 19. února se uvádí, že Biden znovu naléhal na ukrajinského vůdce, aby „urychlil ukrajinské úsilí v boji proti korupci, posílil spravedlnost a právní stát a splnil své požadavky MMF“.  

29. března 2016: Parlament drtivou většinou schválil Porošenkovo ​​doporučení odvolat Šokina.

14. dubna 2016: Viceprezident Biden telefonicky hovořil s ukrajinským prezidentem Porošenkem a zdůraznil „naléhavost zavedení nového generálního prokurátora, který by posílil protikorupční úsilí agentury a silně podpořil práci jejích reformátorů“.

14. dubna 2016: Viceprezident Biden hovoří s nově zvoleným premiérem Volodymyrem Grojsmanem. telefonicky, zdůrazňujícím „naléhavost zavedení nového generálního prokurátora, který by posílil protikorupční úsilí agentury a silně podporoval práci jejích reformátorů“.

12. května 2016: Jurij Lucenko, který stál v čele Porošenkova politického bloku v parlamentu, se ujímá funkce generálního prokurátora poté, co parlament změnil zákon, aby tuto funkci mohl zastávat někdo bez právnického vzdělání a právnických zkušeností.

POZNÁMKA: Podle New York Times „Lucenko zpočátku zaujal tvrdý postoj proti firmě Burisma.“

14. srpna 2016: Paul Manafort byl tenkrát předsedou Trumpovy kampaně a zdálo se, že důkazy ukazují na nestandardní platby zdiskreditovaného, ​​proruského bývalého ukrajinského prezidenta Janukovyče, když mu Manafort sloužil jako jeho politický poradce. Platby byly zaznamenány v „černé účetní knize“ Janukovyčovy politické strany, která byla předána ukrajinskému Národnímu protikorupčnímu úřadu (NABU).

19. srpna 2016: Serhij Lesčenko, člen ukrajinského parlamentu, který byl do úřadu vynesen revolucí v roce 2014, pořádá tiskovou konferenci, na které diskutuje o účetní knize a kritizuje platby Manafortovi.

POZNÁMKA: Rudy Giuliani oznámil  odhalení důkazů, že určití Ukrajinci, podporovaní v té době Obamovou administrativou, se domlouvali na kampani Hillary Clintonové, aby odhalili informace poskvrňující Manaforta a ve spojení s Trumpem, aby ovlivnili volby. Giuliani v květnu 2019 obvinil Leščenka osobně na Fox News z komplotu s demokraty.

Září 2016: V otázkách a odpovědích z roku 2017 na webu Burisma americký právník Zločevského John Buretta, bývalý zástupce amerického generálního prokurátora, říká, že soud v Kyjevě nařídil případ uzavřít, protože nebyly předloženy žádné důkazy o provinění.

Prosinec 2016: Průzkum Kyjevského mezinárodního sociologického institutu zjistil, že třicet čtyři procent respondentů na vládou kontrolované Ukrajině považovalo změnu moci z Janukovyče na Porošenka za „ilegální ozbrojený převrat“, zatímco padesát šest procent ji považovalo za „lidovou revoluci“.

18. prosince 2016: Ukrajina definitovně  znárodnila PrivatBank, kterou dříve vlastnili oligarchové Igor Kolomojskij a Gennadij Bogoljubov, poté, co úřady identifikovaly mezeru v rozvaze ve výši 5,5 miliardy dolarů.

10. května 2017: Trump hostí ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova a velvyslance Sergeje Kisljaka v Oválné pracovně v Bílém domě, jen několik měsíců po nástupu do úřadu a den poté, co odvolal ředitele FBI Jamese Comeyho. Fotograf oficiální ruské tiskové agentury TASS byl jediným novinářem, který byl na schůzku pozván. The Washington Post následující týden uvedl, že Trump „odhalil vysoce utajované informace“, které „ohrozily kritický zdroj informací o Islámském státu“.

POZNÁMKA: Dne 26. září 2019 Post dále uvedl, že Trump řekl ruským představitelům, že ho „nezajímalo vměšování Moskvy do amerických prezidentských voleb v roce 2016, protože Spojené státy udělaly totéž v jiných zemích“, a že prezident dokonce „Zdálo se, že vyzývá Rusko, aby zasahovalo do voleb v jiných zemích.“

8. června 2017: Rudolph William Louis Giuliani, který v minulosti podnikal na Ukrajině, se během návštěvy Kyjeva, pořádané nadací ukrajinského miliardáře, setkal mimo jiné s prezidentem Petrem Porošenkem a generálním prokurátorem Lucenkem, A také   magnátem  Victorem Pinchukem na přednášce o demokracii a právním státu.

POZNÁMKA: Schůzky jsou citovány ve společném vyšetřování Sněmovny reprezentantů Spojených států, které bylo zahájeno později v září 2019 ve věci Trumpova a Giulianiho snah vyvíjet nátlak na Ukrajinu.

25. července 2017: Trump tweetuje odkaz na to, co nazývá „ukrajinským úsilím sabotovat Trumpovu kampaň – „v tichosti pracuje na podpoře Clintonové“. Tak kde je vyšetřování AG,“ píše s odkazem na tehdejšího generálního prokurátora Jeffa Sessionse a moderátora Fox News Seana Hannityho. Na tento tweet se odkazovalo ve zprávě zvláštního právního zástupce Roberta Muellera o možném maření spravedlnosti ze strany amerického prezidenta s cílem zablokovat vyšetřování Trumpovy tajné dohody s ruským zasahováním do voleb v roce 2016.

POZNÁMKA: Je také citován v dopise společného výboru Sněmovny reprezentantů USA ze září 2019 o vyšetřování Trumpovy a Giulianiho nátlakové kampaně proti Ukrajině.

19. prosince 2017: Státní PrivatBank zajistila rozhodnutí Nejvyššího soudu v Londýně, kterým bylo zmraženo více než 2,5 miliardy dolarů „celosvětových“ aktiv patřících bývalým vlastníkům banky Kolomojskému a Bogoljubovovi. Tento krok vyvolává řadu protižalob u ukrajinských soudů.

2018: Nejvyšší soud v Londýně rozhodl, že nemá pravomoc pro další řízení, a zjistil, že „PrivatBank „vymyslela“ případ ve snaze vznést nárok v Londýně“

POZNÁMKA: Centrální banka MMF zveřejnila závěry vyšetřování poradenské společnosti Kroll pro vyšetřování korporací, která uvedla, že před znárodněním byla Privatbank vystavena „rozsáhlému a koordinovanému podvodu po dobu nejméně 10 let, které skončilo v prosinci 2016. .“

Leden 2018: Kolomojskij a jeho partneři, kteří společně drželi menšinový podíl v producentovi ropy Ukrnafta, zvýšili svou pohledávku vůči Ukrajině ze 4,7 miliardy $ na 5,4 miliardy $ v arbitrážním řízení ve Stockholmu kvůli ztrátám údajně vzniklým poté, co Ukrajina v roce 2015 omezila jejich kontrolu nad společností

23. ledna 2018: Po projevu v Radě pro zahraniční vztahy (CFR) ve Washingtonu Biden vyzdvihuje svůj tvrdý postoj k Ukrajině v roce 2016. Řekl, že tehdy sdělil  ukrajinským vůdcům, že USA zadrží záruky na půjčky ve výši 1 miliardy dolarů, pokud nepropustí prokurátora Shokina.

POZNÁMKA: Trump a Giuliani toto vychloubání opakovaně citovali jako důkaz, že Biden přiznal, že prosazoval Shokinovo vyhození, i když Biden žádal, aby byl prokurátor vyhozen, protože neřešil korupční případy dostatečně intenzivně. Ve vystoupení CFR Biden uvádí poznámky v kontextu vyjádření svého znepokojení nad tím, že Ukrajina stále není dostatečně přísná vůči korupci.

„Podíval jsem se na ně a řekl: Odjíždím za šest hodin.“ Pokud nebude prokurátor vyhozen, nedostanete peníze. No, zkurvysyn. Dostal padáka. A dosadili někoho, kdo byl v té době solidní.“ Biden pokračoval: „Takže provedli skutečně podstatné změny institucionálně a s lidmi. Ale… teď dochází k nějakému sestupu.“

„Spojené státy a další západní státy už měsíce vyzývaly k sesazení pana Shokina, který byl široce kritizován za to, že zavírá oči před korupčními praktikami,“ uvedl tehdy New York Times .

Steven Pifer je kariérním úředníkem pro zahraniční služby, který byl velvyslancem na Ukrajině za prezidenta Billa Clintona a zástupcem náměstka ministra zahraničí pro evropské a eurasijské záležitosti za prezidenta George W. Bushe.

Pro PolitiFact řekl, že „prakticky každý“, kterého znal v americké vládě, „cítil, že Shokin nedělá svou práci a měl by být vyhozen. Pokud si vzpomínám, všichni souhlasili s tím, že viceprezident řekl Porošenkovi, že americká vláda neprodlouží Ukrajině záruku na úvěr ve výši 1 miliardy dolarů, dokud nebude Shokin odvolán z úřadu.

Vitalij Kasko, bývalý náměstek generálního prokurátora, který pracoval pod Shokinem a odstoupil z frustrace z maření vyšetřování korupce, řekl Bloomberg News (v rozhovoru z května 2019), že vyšetřování úřadu Burisma Holdings bylo v době Joe Bidena dlouho nečinné, vydal své prohlášenív roce 2016.

„Nikdo z USA nevyvíjel žádný tlak na uzavření případů proti,“ řekl Kasko majiteli Burismy Zlochevskému, citovala agentura Bloomberg. „Ukrajinští prokurátoři to odložili v roce 2014 a až do roku 2015,“ řekl Kasko.

„Shokin to nevyšetřoval.“ Nechtěl vyšetřovat Burismu,“ řekla listu Washington Post . „A Shokin byl vyhozen ne proto, že by to vyšetřování chtěl provést, ale právě naopak, protože ve vyšetřování selhal.“

POZNÁMKA: V době britského vyšetřování v letech 2014-2015 poslal Shokinův úřad dopisy právníkům Zlochevského, které potvrzují, že proti němu není vedeno žádné soudní řízení.  

Únor 2018: Mykola Zlochevsky se vrátil na Ukrajinu poté, co bylo v prosinci 2017 dokončeno vyšetřování korupce Burismy, aniž by proti němu byla vznesena žádná obvinění.

Konec roku 2018: Lev Parnas a Igor Fruman si podle vyšetřování neziskové organizace Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) zveřejněného v BuzzFeed News . Oba podnikatelé spojují Giulianiho také s tehdejším generálním prokurátorem Lucenkem. Giuliani pozve Lucenka do své kanceláře v New Yorku, schůzku, kterou uspořádají na leden.

POZNÁMKA: Lucenko řekl LA Times , že měl s Guilianim četné telefonické rozhovory. Noviny také říká, že na něj Giuliani opakovaně naléhal, aby zahájil vyšetřování Bidenů a Burismy, přestože Lucenko neviděl žádné důkazy o právním pochybení.

Leden 2019: Giuliani a Lucenko se setkali v New Yorku během dvou až tří dnů. Diskutují o „ukrajinské politické situaci a boji proti korupci,“ Bloomberg News parafrází Lucenka.

„Giuliani se ho zeptal na vyšetřování vlastníka Burismy Mykoly Zlochevského a také na to, zda americká velvyslankyně na Ukrajině Marie Yovanovitch ‚nebyla neloajální k Trumpovi‘,“ píše se v článku.

POZNÁMKA: Ti dva se během těch dnů v New Yorku setkali „několikrát“ a Lucenko svým spolupracovníkům řekl, že během jejich prvního lednového setkání Giuliani vzrušeně zavolal Trumpovi, aby informoval prezidenta o tom, co našel, New York Times . Giuliani „přiznal, že o této záležitosti diskutoval s prezidentem při mnoha příležitostech,“ Times .

Polovina února 2019: Podle zprávy OCCRP/BuzzFeed se Giuliani znovu setkává s Lucenkem ve Varšavě.

Březen 2019: Po setkání s Giulianim generální prokurátor Jurij Lucenko oznámil, že zahajuje dvě vyšetřování.

„Rozhodnutí o obnovení vyšetřování Burismy učinil… současný ukrajinský generální prokurátor [Lucenko], jehož  úřad před více než dvěma lety přestal stíhat zaměstnavatele Huntera Bidena. Oznámení… bylo v některých čtvrtletích vnímáno jako snaha generálního prokurátora Jurije Lucenka získat přízeň Trumpovy administrativy pro svého šéfa a spojence- úřadujícího prezidenta,“ New York Times (v květnu 2019).

20. března 2019: The Hill  a John Solomon publikují rozhovor s ukrajinským generálním prokurátorem Lucenkem, který byl v tomto okamžiku už široce kritizován jako neefektivní a pravděpodobně zkorumpovaný. Lucenko také říká Solomonovi: „Dnes zahájíme trestní vyšetřování“ odhalení Manaforta ve volbách v roce 2016.

Poznámka: Sean Hannity od Solomona a Fox News patří mezi plejádu konzervativních mediálních osobností, které pravidelně pomáhají šířit Trumpovy a Giulianiho, Bidenovy a Manafortovy teorie a také další pravicové konspirační teorie, jako je Uranium One, které byly odhaleny a zdokumentovány. ohledně vyloučení  důležitých informací.

Solomon byl přesunut do názorové sekce na The Hill a 18. září 2019 oznámil, že publikaci opouští.

Lucenko tvrdil, že americká velvyslankyně na Ukrajině Marie Yovanovitch, která nastoupila do úřadu v srpnu 2016, mu na prvním setkání dala seznam „nestíhejte“. Ministerstvo zahraničí tvrdí, že toto tvrzení bylo „naprostým výmyslem“. V článku se uvádí, že Lucenko prověřoval ukrajinské aktivisty občanské společnosti, o kterých měl podezření, že zneužívají finanční pomoc z USA, kterou obdrželi, ale říká, že Yovanovitch mu řekla, že americké velvyslanectví je přesvědčeno, že financování bylo bezpečné.

Ukrajinská expertka Melinda Haringová z Atlantické rady říká, že Lucenko je „žalostně nekvalifikovaný (nemá právnické vzdělání), od doby, kdy byl instalován, zasáhl do  každého vážného protikorupčního případu a chránil své přátele, včetně Porošenka.

Pokračuje: „Sean Hannity udělal ze Solomona toho večera hvězdu svého hlavního vysílacího času. Trump sleduje Hannityho, údajně s ním mluví několikrát denně a tweetoval název Solomonova příběhu. O více než 25 000 retweetů později se ukrajinský příběh o tajné dohodě stal virálním.

Solomon později odvysílá část videorozhovoru, ve kterém Lucenko vznáší obvinění proti Bidenovi a Burismě a říká, že chce své informace předložit generálnímu prokurátorovi Williamu Barrovi.

POZNÁMKA: Lucenko později stáhne mnohá ze svých obvinění, včetně obvinění proti Bidenovi a účasti amerického velvyslanectví v prezidentských  volbách v roce 2016.

24. března 2019: Donald Trump Jr. na Twitteru kritizoval americkou velvyslankyni na Ukrajině Yovanovitch, nazval ji „srandistkou“ a odkazoval na článek konzervativního média s výzvou k jejímu sesazení. Tyto dva incidenty jsou součástí vzoru konzervativních útoků proti velvyslankyni. Během necelých dvou měsíců je Yovanovitch odvolán do Washingtonu.

31. března 2019: První kolo ukrajinských prezidentských voleb, jehož výsledkem je následně druhé kolo. Mezi Zelenským a Porošenkem naplánované na 21. dubna.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.