Chomutovská firma vyrábí obranné ježky i ochranné bariéry pro ukrajinskou gardu

Nejen obvazy, potraviny nebo oblečení putují v těchto dnech na pomoc Ukrajině. Chomutovská firma Strix se rozhodla pomáhat i jinak. Do válkou zasažené země už poslala 5000 ocelových obranných ježků, které slouží k zastavení nákladních aut nebo obrněných kolových transportérů. Teď do válkou zasažené země vyráží další zásilka – gabionová ochranná bariéra. Informoval o tom Český rozhlas Sever.

Chomutov Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chomutovská firma vyrábí obranné ježky i ochranné bariéry pro ukrajinskou gardu

Tentokrát budou na Ukrajině pomáhat speciálně upravené gabionové koše, které mají ochránit cíle kritické infrastruktury, jako jsou například nemocnice | Foto: Lucie Heyzlová | Zdroj: Český rozhlas

Naložit poslední část zásilky pro ukrajinskou gardu, pevně náklad přikurtovat a další zásilka z chomutovské kovodílny může vyrazit do Lvova.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobné informace shrnula v reportáži Lucie Heyzlová

„Vezeme bariéru, která by, když by se složila vedle sebe, měla přes 110 metrů,“ upřesňuje ředitel firmy Dušan Dufka.

Jako první dodala firma Ukrajině obranné ježky

Tentokrát budou na Ukrajině pomáhat speciálně upravené gabionové koše, které mají ochránit cíle kritické infrastruktury, jako jsou například nemocnice.

Sněmovna schválila vyslání českých vojáků do nové jednotky NATO na Slovensku

Číst článek

Jako první na Ukrajinu ale zamířily tisíce obranných ježků. V severočeské kovodílně je zaměstnanci podle Dušana Dufky stihli vyrobit už během čtyř dnů.

„V první etapě tady chlapi vyrobili 1,5 tuny, to vycházelo na nějakých 5000 ježků. Jelo se tady dnem i nocí, protože kdo rychle dává, dvakrát dává,“ dodává Dufka.

Nápad na jejich výrobu se zrodil spontánně. Zaměstnanci firmy si na záběrech z válečné ukrajinské zóny všimli malých obranných ježků, které ukrajinská armáda i garda používají.

„Všimli jsme si ale, že ty jejich ježky byly spíchnuté někde na koleně. Sice nějakou funkci zastanou, ale Ukrajinci byli velice nadšeni, když jsme jim dodali ty naše, protože byly na lepší úrovni,“ doplnil ředitel Dušan Dufka.

Je ostřelování civilistů či fosforová munice válečným zločinem? ‚Není to vždy jednoznačné,‘ říkají odborníci

Číst článek

V Chomutově totiž vyrobili vylepšené ježky z žebříkové oceli. „Každý ježek je ohnutý a svařený v takových úhlech, že je aktivní, ať se převrátí do jakékoli polohy. Pokud na něj najede kolová technika, je schopný roztrhat pneumatiku,“ vysvětluje Dufka.

Objednaná pomoc z Čech dorazí vždy za pár dnů

Tím ale pomoc Ukrajině podle Dufky nekončí. „Jednáme s Asociací obranného bezpečnostního průmyslu, s ministerstvem obrany, ukrajinským velvyslanectvím v Praze i s některými dalšími firmami o dodávkách podobné obranné techniky,“ dodává.

Ministerstvo obrany pomáhá zajistit dodávky materiálu i veškerou koordinaci s dalšími českými institucemi. „Díky unikátnímu systému trvá celý proces od požadavku až po doručení několik dnů,“ popisuje systém jednotlivých dodávek Jakub Fajnor z ministerstva obrany.

Další firmy na Ukrajinu na základě požadavků tamní gardy například posílají kompozitové žebříky nebo balistické desky.

Lucie Heyzlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme