Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na pomoc Ukrajině s Terezou a dalšími mladými umělci

24. března u Martina ve zdi ansámbl hudebních studentů v čele se sopranistkou Terezou Glosovou. Jdu s velikou radostí po Terezině zářijovém výtečném koncertu v Atriu.

   Tohle já rád, s mladými umělci přichází energie a kouzlo jejich věku a s Terezou dívka hezká a milá, jež stejně jako jedna známá houslistka vybavena očky neposednými a mimikou přívětivou. To vše je důvodem, proč nejsou zařazeni do koncertů malých pořadatelů, ale mají samostatnou esej.

   Jí ku pomoci a hře instrumentální houslista patrně první Viktor Tomek, další housle Bohdana Hinerová, jež, jak mi upřesnila Tereza, sestavovala soubor, další housle občas i violu třímal Jan Čermák, Ondřej Bernovský s cembalem a Kryštof Cejp s violoncellem starali se o základ bassa continua. Ještě budou muset zvládnout vlastní pojetí rytmu. Nikdo učenej z nebe nespad. Program pak sestaven součinností všech.

   Ještě před začátkem stojím před portálem kostela a mám radost, když mě přicházející Tereza hlasitě zdraví. Dám do kasičky připravené dvě dvoustovky, jednu myslím na náklady, druhou na Ukrajinu, obdržím program s originálními německými a jedním latinským textem. Projedu to okem zkušeným a musím konstatovat, že nemám co vytknout a jdu se zeptat, kdo to překládal. Označí Terezu a ta mi to potvrdí. Hle, šikulka. Houslistka i Tereza jsou zde jen v šatečkách, přestože kostel nevytápěn a já sám sedím i v kabátě.

   U Giovanni Gabrieliho Sonáty XXI con tre violini, mám pocit, že se housle přece jen trochu rozjíždějí a z opatrnosti drží při zemi. Není to začátek, kterým jste u některých skladeb  ihned polapeni, což bývá typické pro Mozarta. Na toho si musíme ještě počkat. Také ještě nejsme u Beethovena, který se na posluchače snese jako sokol třeba v jásavé páté houslové sonátě, o útoku na emoce v podobě úvodu 5. symfonie nemluvě. Tohle v baroku nenajdeme.

  Nyní přichází Tereza a rozjásá svůj hlásek ve zpěvu Herr, wenn Ich mir dich hab Dietricha Buxtehudeho, té dobové varhanní celebrity, za níž se pěšky 400 km do Lübecku vydal z Arnstadtu dvacetiletý Bach. U následující instrumentální Ciaccony Maurizia Cazattiho si poznamenávám, že by to chtělo možná víc hravosti i občasné improvizace.

   Základním bodem programu jsou tři Händelovy písně a zde se k sopranistčinu doprovodu housle postupně vystřídají. V Singe Seele, Gott zum Preise hlásek zvonivý a radostný a úsměvy a Terezka je moc milá.    Druhá je Süsser blumen Ambraflocken, zde hrají housle nadmíru tklivě a Tereza zpívá o kráse světa energicky a připomene mi krásnou a skvělou francouzskou hvězdu Sabine Devieilhe, proto jí přeju, aby se vydala stejnou cestou. Třetí píseň Das zitternde Glänzen der spielenden Wellen, kde doprovodné housle v rukou prvního houslisty konečně odvážně bohaté, až si poznamenávám, to je celej Händel, to se mu to hraje, když je text samá radost.

   Tereza občas trochu přitlačí na energii hlasu, dovolil bych si říci, že by bylo dobré si to poněkud ohlídat. Ale až bude zpívat Normu, možná se to bude hodit. Jen pozor, s darem, kterého se Tereze dostalo, by měla opatrně hospodařit vědoma si toho, o jak křehký nástroj jde. Kdysi i Mařenku Callasovic zdraví zradilo, avšak nutno poznamenat, že s ním dobře nenakládala. Rovněž nejkrásnější sopranistka 20. století Andulka Moffo donucena zdravím musela opustit svět opery a dala se do koncertů a nahrávání Nedávno to položila také má oblíbená Natalie Dessay a dala se na šanson.

   Georg Muffat nám přináší Sonátu No. 2 in G minor se sedmi větičkami, tady už nástroje dosti osměleny a začíná to být ono. Občas se i neznatelně zazdobí. Výborný dojem na mě opět dělá první houslista. Závěrečný bod programu obstará latinský zpěv Tu es Deus Šimona Brixiho, toho méně slavného otce Františka Xavera, českého Mozarta, jak tvrdí někteří a jak vás při jeho poslechu musí napadnout totéž. Přídavek nikdo neidentifikoval, ale zněl vhodně k dnešnímu programu.

Tereza mi psala, že na koncertě se vybralo 9 500 Kč, které poukázány organizaci Člověk v tísni. Jsem tu dnes ze známých lidí s velkými příznivci Velkého C Johanidesovými, kteří dali na mé doporučení a byli nadšeni.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Mandelík | středa 30.3.2022 7:00 | karma článku: 4,57 | přečteno: 131x
  • Další články autora

Richard Mandelík

SOČR na jaře 2024

Eviduji pouze dva koncerty. Ten první zvaný Mozart a Salieri aneb sólisté SOČRu byl v rozhlasu ve Studiu 1 a ten druhý dle ústřední skladby Griegův klavírní koncert v Rudolfinu.

9.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 28x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Atrium na jaře 2024

V Atriu na jaře 2024 jsem byl pětkrát, z toho dvakrát na domácky pojatých koncertech typu Vážný zájem.

7.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,74 | Přečteno: 56x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 162x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Za lov velryb se nestydí. Japonsko povolí odlov dalšího druhu plejtváka

12. května 2024  21:06

Japonsko zařadí plejtváky myšoky na seznam komerčně lovených velryb. Informoval o tom ve čtvrtek...

Putin chce vyměnit ministra obrany. Místo Šojgua navrhl Andreje Bělousova

12. května 2024  20:34,  aktualizováno  20:46

Ruský prezident Vladimir Putin navrhl jmenovat dosavadního prvního místopředsedu vlády Andreje...

Budoucnost Česka není nejrůžovější. Islamizaci se nevyhneme, říká sociolog

12. května 2024

Premium Podle sociologa Martina Potůčka nefunguje český stát tak, jak by měl. Počet zemřelých pravidelně...

Advokátovi Jelínkovi zapálili dvě auta a přívěs. Byla to odpověď mafie, říká

12. května 2024  19:42

Požár dvou aut a přívěsu pro koně vyšetřují karlovarští policisté. Žhář zapálil vozidla v...

  • Počet článků 742
  • Celková karma 3,78
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.