V prostorách knihovny vybudovala nemocnice za 6 dní ambulanci pro uprchlíky

  11:48
Vystěhovat všechny svazky lékařské knihovny, vymalovat a zařídit ordinace lékařů pro dospělé i děti. Pouhých šest dnů trvalo zaměstnancům Karlovarské krajské nemocnice (KKN) vybudovat takzvaný UA Point, v němž se uprchlíkům z Ukrajiny dostane akutní zdravotní péče. V komunikaci pomohou překladatelé i rodilí mluvčí z řad zaměstnanců nemocnice.

Otevření ambulance pro ukrajinské uprchlíky v pavilonu N Karlovarské krajské nemocnice. (31. března 2022) | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Od čtvrtečního rána funguje UA Point v pavilonu N nemocnice v Karlových Varech.

„Cílem je poskytnout uprchlíkům akutní lékařskou péči. Postupně by se ale měli zařadit do běžného systému zdravotní péče v České republice. To znamená najít si svého obvodního lékaře,“ uvedl Josef März, generální ředitel KKN. 

I proto bude provoz UA Pointu pouze dočasný. Jak dlouho ovšem potrvá, to si März netroufá odhadnout. „Týdny, možná jednotky měsíců? Prostě jak dlouho bude potřeba,“ naznačil ředitel.

V UA Pointu najdou uprchlíci lékaře pro dospělé i děti. Záměrem vedení nemocnice je podle zdravotní ředitelky KKN Dagmar Uhlíkové zajistit provoz tak, aby na každé směně byl alespoň jeden rodilý mluvčí z řad zaměstnanců.

„Nejen Ukrajinců, ale i Rusů,“ upřesnila Uhlíková s tím, že rodilých mluvčích je v nemocnici zaměstnaných necelých 40. „Budeme ovšem spolupracovat i s překladateli, kteří působí v KACPU,“ doplnila.

Podle Josefa Märze není v plánu zřizovat podobná centra v nemocnicích všech okresních měst. „Do zdravotní péče o uprchlíky se ale všechny aktivně zapojují,“ zdůraznil ředitel KKN. 

UA Pointy mají odlehčit práci ve standardních provozech karlovarské nemocnice. „Pro ty je péče o uprchlíky velkou zátěží,“ dodal Josef März.