Dnes Úterý - polojasno 24°C
Zítra Středa - obcasny-dest 21°C
Úterý 21. 5. 2024
Svátek má Monika
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Zpravodajství

Jak vzdělávat cizojazyčné děti pomůže v Praze 6 Místní akční plán vzdělávání

Praha 6 společně se školami vyhodnotila přínosy Místního akčního plánu vzdělávání II (MAP), který se zaměřuje na spolupráci mezi školami a rozvoj pedagogů. Nově získané poznatky vedení škol i samotní učitelé využijí právě nyní, kdy se intenzivně řeší začlenění ukrajinských dětí do výuky ve školách na území městské části.

Radnice má s cizojazyčnými dětmi bohaté zkušenosti. V minulém školním roce chodilo na základní školy v městské části více než 500 žáků a žákyň, jejichž mateřským jazykem není čeština. Dalších 250 takových dětí navštěvovalo mateřské školy. Největší zastoupení mezi žáky měly již před válkou děti z Ukrajiny.

„Společně se školami chceme naplánovat, jak budeme pečovat o děti s odlišným mateřským jazykem – a teď primárně o ty nově příchozí,“ říká Marie Kubíková, radní Prahy 6 pro oblast školství. Od začátku války na Ukrajině přišlo na území městské části 1 356 ukrajinských dětí, z toho 953 dětí je ve školním věku od 6 do 15 let.  „Máme zavedený plán vzdělávání a do něho nám vstupuje úplně nová entita, čemuž se musíme přizpůsobit, spoustu věcí udělat jinak,“ doplňuje proto radní Kubíková.

Vycházet může Praha 6 z Místního akčního plánu vzdělávání, který poskytuje prostor pro spolupráci mezi školami, podporuje koordinaci a rozvoj aktivit v různých vzdělávacích oblastech. Učitelům v Praze 6 tak mimo jiné pomáhá, aby se naučili vhodně pracovat s cizojazyčnými dětmi.

„Po distančním vzdělávání je uprchlická krize další a snad ještě složitější problém. Obecně ale platí, že vzdělávání se posouvá tam, kde učitelé spolupracují. Sdílení zkušeností vedle dalšího vzdělávání pedagogů nejvíce přispívá k rozvoji škol a zvyšování celkové kvality vzdělávání,“ doplňuje Jana Matoušová, vedoucí odborného týmu MAP MČ Praha 6.

Projekt MAP II probíhal v Praze 6 během uplynulých tří let. Za tu dobu koordinátoři zpracovali školní akční plány rozvoje, nápady, potřeby a zkušenosti vzájemně sdíleli na společných schůzkách. Kvůli epidemickým opatřením se sice všechny původně naplánované aktivity nemohly uskutečnit, nicméně i to přineslo nové výzvy: semináře nahradily webináře, do vzdělávání zaměřeného na distanční výuku se zapojilo téměř 500 pedagogů. Celkem proběhlo 77 seminářů, webinářů a setkání a 9 seminářů pro rodiče.

Tříletý projekt Místní akční plán rozvoje vzdělávání Prahy 6 byl podpořen EU v rámci Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání. Praha 6 plánuje v tomto směru pokračovat a podala žádost na realizaci projektu MAP III.


Autor: Hla

Praha 6 se letos poprvé připojila ke Světovému dni včel

Včera ve 23:41

Instalace včelích úlů na střeše Polikliniky Pod Marjánkou a v parku Ladronka, memorandum s Včelařským spolkem či výstava ve spolupráci s Velvyslanectvím Slovinské republiky. To jsou aktivity, kterými se letos městská část Praha 6 poprvé připojí ke Světovému...

Módní přehlídka z píseckého víkendu módy a designu 2024

Včera v 17:17

Písecký víkend módy a designu 2024 nabídl místním i návštěvníkům z celé republiky jedinečnou módní přehlídku udržitelných módních značek a designérů a design market složený z kvalitních výběrových produktů.

V bytě na sídlišti Antala Staška byla nalezena mrtvá žena

19. května 2024 ve 22:37

V neděli odpoledne bylo v bytě v krčské ulici Fillova na sídlišti Antala Staška nalezeno tělo mrtvé dvaatřicetileté ženy. Policisté zjišťují, za jakých okolností k tragédii došlo. Přesnou příčinu určí pitva. Podle serveru aktu.cz je příčinou smrti nešťastná...

Festival otevřených budov zaznamenal více než 103 tisíc návštěv

19. května 2024 ve 21:26

Prezidentská rezidence, Lobkowiczký palác, Nová Oranžerie na Pražském hradě od Evy Jiřičné, Goethe institut na nábřeží, vinohradská Čapkova vila, Clam-Gallasův palác na Starém Městě, budova bývalých Elektrických podniků Praha – dnes Bubenská 1 na Vltavské či nově zrekonstruované prostory Fantovy...

Na obchodní dům Máj dělníci instalují druhého motýla od Černého

19. května 2024 v 11:53

Na obchodní dům Máj na Národní třídě v neděli dělníci instalují druhého několikametrového motýla od výtvarníka Davida Černého s trupem napodobujícím stíhačku spitfire. První motýl byl na fasádu Máje připevněn v sobotu, druhý byl v neděli před 10:30 zatím stále na zemi. S jeho instalací se čeká na...

V Lipencích hořela garáž

19. května 2024 v 10:29

Profesionální hasiči z Radotína a dobrovolní hasiči z Lipencí zasahovali v pátek 17. května od 19:30 hodin v ulici Obilní v Praze-Lipencích u požáru garáže. Informoval o tom mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Očkování zvířat osob bez domova

18. května 2024 v 15:07

V areálu noclehárny Michle proběhne 22. května od 9 do 11:30 hodin již tradiční očkování zvířat osob bez domova.

Další články
Nahoru