bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jaký otec, takový syn. Kanonýr Svejkovský vyhlášen hráčem týdne ve WHL

1. dubna 2022, 11:30

Jiří Lacina

Hokejoví fanoušci to jméno znají. Jaroslav Svejkovský válel koncem devadesátých let v NHL a nebýt závažných zdravotních problémů způsobených otřesem mozku, jeho kariéra mohla určitě trvat déle. 13. dubna 1997 zažil dokonce čtyřgólovou noc, za Washington se tehdy blýskl proti Buffalu.

Střelecké dispozice nyní potvrzuje i jeho syn.

Lukáš Svejkovský, coby rodák z Point Roberts ve státě Washington majitel amerického občanství, byl 27. března vyhlášen hráčem týdne v juniorské soutěži Western Hockey League. Ve třech zápasech za Seattle Thunderbirds nasbíral osm bodů (5+3).

Nejdřív zaznamenal dva přesilovkové góly do sítě Vancouveru; pak přidal pětibodový zápas (3+2) proti stejnému soupeři, druhý gól dal z trestného střílení; na závěr připojil asistenci v utkání s Tri-City.

Svejkovskému je dvacet let a patří mezi prospekty Penguins. Pittsburgh ho draftoval v roce 2020 ze čtvrtého kola jako 108. celkem. Momentálně má na kontě 69 bodů (30+39) v 53 zápasech, což na konci března stačí na 22. místo v celkové produktivitě juniorské soutěže.

Kde se Svejkovský narodil, tam i hraje. Seattle je ale od Pittsburghu pořádně daleko. Pozorovatelé z klubu ho přesto sledují. Nedávno se na něj byl na západě osobně podívat Ředitel hráčského vývoje Scott Young a neučinil tak v sezóně poprvé. Svejkovského popsal jako „velmi šikovného hráče a opravdu dobrého bruslaře“.

Hlavním problémem borce s českým původem zůstávají fyzické parametry. Táta měl 183 centimetrů, syn narostl jen do 175 cm. Ani 77 kilo není zatím moc. Jak píše server Pittsburgh Sports „Penguins ho nenaučí vyrůst, nicméně doufají, že s ním zapracují na síle“.

„Je toho na něm hodně, co si můžete oblíbit,“ říká Scott Young. „Musíme na něj teď dostat víc svalů. A samozřejmě s přechodem mezi profesionály si musíme být jisti, že klade důraz na detaily v obranném pásmu. Na to jsou velké nároky.“

Lukáš Svejkovský postoupí mezi profesionály příští rok. Zda to bude na farmě nebo v prvním týmu Pens, záleží hlavně na něm.

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.