Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dva byty spojili architekti obřím černým portálem jako v divadle

Původně mělo jít o rekonstrukci malého pražského bytu, který měl sloužit k pronájmu. Jenže téměř na konci prací se uvolnil vedlejší byt a majitelé nezaváhali. Architekti tak dostali za úkol propojit oba byty.
Jídelnu se salonem spojuje přes původní zeď monumentální černý portál.

Jídelnu se salonem spojuje přes původní zeď monumentální černý portál. | foto: Studio Flusser a časopis Bydlení mezi panely

„Vracející se klienti jsou pro architekty nejmilejší zpětnou vazbou. Tak tomu bylo i zde. Navázali jsme na předchozí vzájemné porozumění při jiné realizaci. Nový byt kromě pragmatických dispozičních změn kořeníme jemnou barevností, přitápíme kamny, vypomáháme si jemným dekorem jak na stropě, tak ve frézovaných kapotážích topných těles,“ popisuje architekt Jakub Filip Novák ze studia No Architects.

Další zajímavé návštěvy najdete v magazínu Bydlení mezi panely.

Jídelnu se „salonem“ spojili přes původní zeď monumentálním černým portálem jako v divadle. Nakonec je tak vlastně každý byt divadelní kompozicí rámující nekonečný počet životních dějství.

Od jednoho bytu ke druhému

Příběh rekonstrukce tohoto bytu začal původně zlehka. Klienti se na architektonické studio No Architects nejprve obrátili s cílem rekonstruovat malý jednopokojový byt v činžovním domě z první poloviny dvacátého století, příliš malý pro ně samotné, zamýšlený tedy spíše jako investici na dlouhodobý pronájem.

Architekti navrhli celý malý prostor vybourat a znovu přepažit příčkami jen malinko posunutých vůči příčkám původním. Ovšem již tak, aby se mezi ně vešla kompletní sestava kuchyňských spotřebičů, stejně jako skromná, ale důstojná koupelna, přičemž se našlo místo i pro minišatnu s pračkou a sušičkou.

Životní pocit z prostoru současně zvětšili s pomocí bezobložkových posuvných dveří dosahujících téměř do stropu.

Jenže krátce před dokončením rekonstrukce se majitelům naskytla možnost odkoupit sousední byt na stejném podlaží a oba byty tedy spojit v jeden organický celek. Obrátili se tedy na architekty podruhé, aby jejich sen pomohli naplnit.

V sousedství knihovny je umístěna pohovka se zajímavým osvětlením.

Architektonická výzva

„Spojení přímo sousedících bytů málokdy představuje vyloženě technickou výzvu, v tomto ohledu je to spíše byrokratická záležitost. Podstatou problému bývá provoz, tedy dát dohromady dva samostatně zamýšlené celky tak, aby vzniklo něco třetího, tvořící hodnotu přesahující pouhý součet dvou. Spojení bytů je vždycky architektonická výzva, jdoucí daleko za pouhé proražení dveří,“ komentuje spojování bytových jednotek architekt Jakub Filip Novák.

Kolegyně architekta Daniela Baráčková ho doplňuje: „Klíčové bylo, že v tomto případě se snadno navazovalo na ducha původního malého bytu. S klienty jsme si hned od počátku práce na garsonce vyjasnili, že máme společný zájem na kultivovaném interiéru, i když původně pouze pro nájemníky. Jakmile se projekt vyvinul v bydlení pro klienty samotné, vyplatila se jim počáteční velkorysost.“

Koupelna rodičů

V nové dispozici celého podlaží se pak garsonka proměnila v rodičovský sen: samostatnou ložnici s balkonem, šatnou a soukromou koupelnou. 

Od zbytku bytu oddělenou navíc dvojicí dveří, přímo svádějící k víkendovému dospávání stranou rodinného rumraje ranních ptáčat.

Co s kuchyní

Jenže co dál? Bylo zřejmé, že ve větším bytě je třeba naplnit zbytek stavebního programu, tedy koupelnu a druhou toaletu, obývací pokoj, kuchyni a dva dětské pokoje. K tomu se ale stávající dispozice jevila jako dost nevhodná. Největší výzvou adaptace zbytku podlaží byla totiž pozice stoupacího potrubí kanalizace, limitující nejen umístění hygienického zázemí, ale zejména kuchyně.

V původním stavu bytu byla totiž kuchyň pojata dobově, tedy jako samostatná místnost určená k vaření, chápanému jako každodenní práce pro ženu, která tak byla více či méně dobrovolně v izolaci od jiných denních činností v ostatních částech bytu. 

Impozantní kuchyň s veškerými vymoženostmi je doplněna kulatým jídelním stolem.

Kuchyň byla současně příliš malá, aby unesla i obytnou náplň pro byt, který se nyní rozkládal na celém podlaží. Ani jako kuchyň spojená s jídelnou si příliš dobře nevedla. Po tom, co architekti zkusili několik variant provozu, uvědomili si, že dokud nepohnou s kuchyní, nebude výsledek odpovídat jejich ambicím.

Proto si vypomohli malým trikem. „Vložili jsme do části dispozice zvýšenou část podlahy o jeden stupeň, díky kterému jsme v kombinaci s chytrým uspořádáním instalačních předstěn mohli dosáhnout s kanalizací až doprostřed dispozice v potřebném spádu. Na této trase jsme pak napojili nejen kuchyňský dřez, ale i samostatnou úklidovou místnost s pračkou a sušičkou. Tím jsme náhle mohli kuchyni vytvořit uprostřed dispozice, kde jsme snesením příčky spojili dva největší pokoje, a vytvořit tak důstojné centrum společné oběma původním bytům.“ říká architektka Daniela Baráčková.

Jako scéna v divadle

Právě spojení místností velkolepým portálem pak dalo realizaci název Černý portál. Proč si za název realizace architekti zvolili právě tento prvek za všechny?

„V architektuře, když víte, co děláte, pak vesměs každé estetické rozhodnutí mívá současně praktické pozadí. Obě spojené místnosti měly již vlastní parkety. Když mezi nimi zbouráte příčku a chcete je použít, ty dvě skladby parket nikdy nenapojíte bezešvě,“ upozorňuje architekt Novák.

spojení místností velkolepým portálem dalo realizaci název - Černý portál.

A pokračuje: „Proto jsme mezi ně jednoduše v místě chybějící příčky vložili masivní ´protézu´, černé prkno. Protože tím vznikají další komplikované návaznosti: například lištování u stěn. Je nejčistší orámovat i ostění, čímž současně předejdete otlučeným rohům ve frekventované části bytu. A nakonec již jen spáru zaklopíte i v konstrukčním oblouku a máte krásný černý portál.“

Když architekti spojovali jídelnu se salonem tímto monumentálním černým portálem, chápali to jako scénu v divadle. „Nemohli jsme nevzpomenout na legendárního architekta Adolfa Loose, autora například Müllerovy vily. Ten o tom jednou napsal úvahu, v níž připomínal, že nakonec je vlastně každý byt divadelní kompozicí rámující nekonečný počet životních dramat. Já bych raději volil slovo dějství než nutně drama, ale neměl trochu pravdu?“

Interiér okořeněný jemnou barevností

Přestože hlavní proměnou bytu byla jeho provozní část, to, co je na povrchu a uchvátí hosty, je především krásný interiér, okořeněný jemnou barevností, avšak beze strachu z intenzivního kontrastu s černou barvou.

Architekti například prostor přitápí kamny s provokativně prodlouženým kouřovodem, a vůbec si bezostyšně hravě vypomáhají nezařaditelným jemným dekorem, třeba ve štuku na stropě, v prokládání nábytkových částí odlišnými materiály, ručně malovaným madly nebo frézováním kapotážích topných těles.

Impozantní kuchyň s veškerými vymoženostmi je doplněna kulatým jídelním stolem.

Ten stejný Adolf Loos, kterého jsem zmínil, kdysi slavně prohlašoval, že ornament je zločin. Kromě toho, že jeho vlastní práce je jen jinou formou ornamentu, dnes už prostě víme, že některý zločin za to stojí. A nakonec my si nikoliv nadarmo říkáme No Architects.“ uzavírá Jakub Filip Novák.

Technické údaje

Autor: No Architects - Jakub Filip Novák, Daniela Baráčková, Barbora Jelínek

Projekt: 2017

Realizace: 2018

Užitná plocha: 97 m2

Truhlářské práce v interiéru: ATIN – atypické interiéry 

Další zajímavé návštěvy najdete v magazínu Bydlení mezi panely.

Autor:
  • Nejčtenější

Sehnal pozemek v zahrádkářské kolonii v Praze. Stavba domu vyšla na milion

30. května 2024

Seriál Pozemek jsem hledal 10 let. Nejdříve v Třebíči, Praze, Brně a nakonec zase v Praze, kde jsem se...

Populární herec Karel Zima ze seriálu Slunečná bydlí v pražské vile

2. června 2024

Karel Zima bydlel řadu let v centru Prahy. Teď ale zakotvil v okrajové a o poznání klidnější...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Eldorado proslulo zlatem i vraždami. Podívejte se, co z města zbylo

3. června 2024

Města duchů jsou dnes symbolem západní části Spojených státu. Hornické tábory a městečka kopáčů...

Proměna bytu přišla na 275 tisíc, stačilo namíchat koktejl nového se starým

31. května 2024

Mladý pár se rozhodl proměnit pronajatý byt podle svého životního stylu. Provedli úpravy, zejména...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Eva Decastelo bydlí v domě v pražských Modřanech. V kuchyni vaří přátelé

29. května 2024

Premium Herečka a moderátorka Eva Decastelo bydlí ve čtvrti rodinných domů v Praze. Domácnost si vyzdobila...

Eldorado proslulo zlatem i vraždami. Podívejte se, co z města zbylo

3. června 2024

Města duchů jsou dnes symbolem západní části Spojených státu. Hornické tábory a městečka kopáčů...

V Břevnovském klášteře se opět vaří pivo. Pivovar vznikl v barokních stájích

3. června 2024

Pražský Břevnovský klášter je již od svého vzniku v roce 993 úzce spjatý s výrobou piva. Na...

Populární herec Karel Zima ze seriálu Slunečná bydlí v pražské vile

2. června 2024

Karel Zima bydlel řadu let v centru Prahy. Teď ale zakotvil v okrajové a o poznání klidnější...

Ve starém domě po renovaci by chtěla bydlet většina z nás. Je úžasný

1. června 2024

„Je to přesně ten pečlivě promyšlený dům, kam byste asi chtěli vstoupit, odložit si kartáček v...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...