Letiště Václava Havla slaví 85 let od otevření. Postupně se vzpamatovává z covidového propadu pasažérů

Kamkoli dnes odletíte běžnou linkou z pražského letiště, už to nebude z míst, kde na konci 30. let 20. století zahájilo svůj provoz. Na starém terminálu v Ruzyni přistál první stroj s pasažéry přesně před 85 lety – 5. dubna 1937. Poslední dva roky se kvůli pandemii počty cestujících do jeho historie zapíšou možná stejně silně jako otevření nového terminálu nebo přejmenování po prvním českém prezidentovi.

Reportáž Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejstarší nahrávka z pražského letiště, která se v rozhlasovém archivu dochovala, pochází z roku 1939 z kontrolní věže. Dispečeři na ní komunikují s meteorology. Létat se tehdy dalo jen za velmi dobrého počasí – dráhy totiž nebyly zpevněné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž Vojtěcha Tomáška

„V té době bylo ve světě velmi málo zpevněných ploch. Když se zahájil provoz, tak letiště disponovalo pěti směry – travnatými plochami a dráhami, jak dnes říkáme, které se prakticky na podzim nedaly používat,“ popsal před časem Radiožurnálu historik civilního letectví Lubomír Dudáček.

Se zpevňováním drah začali dělníci krátce po otevření letiště, i pak tam ale mohlo personál i piloty leccos překvapit – třeba námraza. „Na dnešních letištích už jsou chemické rozmrazovací prostředky a už jsou technologie, díky kterým si dovedou provozní složky letiště i s námrazou poradit. Není to tedy pokaždé, ale do určitých limitů to jde zvládnout,“ doplnil Dudáček.

Jaro 1937: letiště Ruzyně je dostavěno | Foto: Letiště Praha

Noví cestující – nové terminály

Cestujících i letadel na Ruzyni přibývalo – a letiště tak potřebovalo nové dráhy i terminály. V roce 1968 otevřelo za účasti prezidenta Ludvíka Svobody nový terminál Sever, dnešní Terminál 1. V té době bylo ruzyňské letiště jedním z nejmodernějších v Evropě.

Policie chce postavit na pražském letišti nový hangár za 800 milionů korun. Hotový by mohl být do čtyř let

Číst článek

Další rozšíření přišlo v roce 2005, kdy letiště otevřelo halu Sever 2 – dnešní Terminál 2. Odtamtud cestující létají do schengenského prostoru, z Terminálu 1 do ostatních lokalit.

Letiště Václava Havla 

Od roku 2012 vzlétají letadla z Prahy z Letiště Václava Havla. Přejmenovalo se tak na počest prvního českého prezidenta. Slavnostně ho otevřela první dáma Dagmar Havlová. 

Pražské letiště se nyní postupně vzpamatovává z covidového propadu cestujících. Loni z Ruzyně letělo téměř 4 a půl milionu cestujících – to bylo sice meziročně o téměř pětinu více, ale o 13 a půl milionů méně než rok před pandemií. Nárůst cestujících si letiště slibuje od letošní letní sezony.

Letiště Václava Havla Praha v noci | Foto: Letiště Václava Havla Praha

Vojtěch Tomášek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme