Exvelvyslanec USA při NATO pro Insider podcast: Měli bychom rozmazat červenou čáru, kterou jsme nakreslili, a varovat Putina. Není možné se s ním dohodnout

Michal Půr

Tomáš Jirsa

Kurt Volker působil jako zvláštní vyslanec USA na Ukrajině až do roku 2019. V minulosti byl rovněž velvyslancem Spojených států při NATO a na konci 80. let minulého století začínal jako analytik CIA. „Myslíme si, že je něco racionální, nebo to není racionální. Nebo, že je něco v nejlepším zájmu země. A myslíme, že to je způsob, jakým přemýšlejí i oni. Putin očividně takto nastavený není,“ říká Volker v nejnovější epizodě podcastu Insider, která je zároveň úvodem nové sezóny.

Insider podcast se po několikaměsíční přestávce vrací i na stránky INFO.CZ. Epizoda s K. Volkerem je „nultým“ dílem nové sezóny, ve které pro vás tým Insideru přinese řadu novinek.

Následující text je zkráceným přepisem rozhovoru vedeného v angličtině. Celou epizodu s K. Volkerem najdete jako audio i video na platformách Gazetisto a Patreon.

Tomáš Jirsa

Před několika týdny jsme tu měli Tomáše Pojara, který působí jako premiérův poradce pro bezpečnost. Řekl velice zajímavou věc: že naší velkou chybou je dívat se na Rusy a myslet si, že nemluví vážně. Protože o všem, co se stalo, oni otevřeně mluvili, a to po mnoho let. My jsem se na ně dívali a mysleli si, že je to jenom rétorika, že to Putin dělá kvůli domácímu publiku a dává jim tak takovou populistickou potravu, a nic z toho se nestane. Prostě jsme to nebrali vážně. Tomáš nám ale řekl, že to myslí vážně a byli velice otevření ohledně toho, kam tohle všechno směřuje.

Kurt Volker

Částečně s tím souhlasím. Pokud jde o Putina a ten jeho dlouhý článek, který napsal v červenci a prohlásil v něm, že Ukrajina ve skutečnosti není země, že byla vytvořena jako dar v dobách Sovětského svazu a byla vždy součástí Ruska, a že běloruský, ukrajinský a ruský lid jsou jeden národ a měli by být ovládáni Moskvou… V tomto smyslu ano, myslel to všechno vážně. To je jeho fantazie o novém impériu a v to věří.

Ale v jiných ohledech, a na to jsem si myslel, že narážíte, když posloucháte ruské představitele, ať už je to Lavrov nebo Peskov nebo Zacharovová – v podstatě nemůžete věnovat žádnou pozornost tomu, co říkají. Jenom si vymýšlejí. Musíme se ptát sami sebe, proč to říkají, jaký je účel jejich sdělení? Protože je to záměrné, že sdělují právě takové věci. A dělají to proto, aby nás ovlivnili. Takže si musíte říct, co se nás snaží přimět si myslet? Proč chtějí, abychom si to mysleli, a co ve skutečnosti dělají? A musíte se trénovat, abyste takto uvažovali.

A znovu, myslím si, že hodně lidí na Západě, a zejména v západních médiích, má tendenci tohle brát jako nominální hodnotu – Rusko řeklo, že nechystá invazi, že to nemá v plánu. Samozřejmě, že ať už mají, nebo nemají v plánu invazi provést, tak tohle řeknou, protože nechtějí, abychom si mysleli, že plány na invazi mají. Jde o to pochopit, jak využívají moc.

Putin byl flexibilní při využití okolností, které nastaly, ale věděl, že chce vytvořit mocenské pozice. Vyhovuje mu nestabilita, protože ta vytváří příležitosti k uplatnění vlivu. A protože může být flexibilní ohledně výsledku – neexistuje konkrétní věc, kterou by musel mít. To také znamená, že nepotřebuje strategii odchodu. My jdeme do zemí, jako jsou Sýrie nebo Irák, a přemýšlíme, jaká je strategie odchodu a jak zanechat něco stabilního a udržitelného. Ale Putinovi by to nemohlo být více jedno. Když s něčím skončí, tak skončí a odejde. A díky této mentalitě má obrovské výhody při jednání se Západem.

Michal Půr

Kdysi byl agentem KGB v Německu. Věděl jste o něm? Znal jste ho?

Kurt Volker

V té době ne. Byl jsem ještě dítě.

sinfin.digital