Batman mohl mířit mnohem výš

Nejnovější Batman trhá rekordy divácké sledovanosti

Nový Batman od Marvel, člen Avengers. Magazín KULT* Brno
Film
Robert Pattinson jako Batman

The Batman se stal druhým filmem uvedeným do kin od začátku pandemie covidu-19, který za první víkend na tržbách překročil hranici 100 milionů dolarů. Tím prvním byl o něco dřív Spider-Man: Bez domova. Komiksové filmy nadále představují jistotu obrovského diváckého zájmu. U nejnovějšího příběhu netopýřího muže se navíc hovoří o události i v uměleckém slova smyslu.

Pro filmy vyprávějící příběhy hrdinů z univerza DC Comics léta platilo, že svým konkurentům od Marvelu, reprezentovaným ponejvíce jednotlivými členy Avengers, dokážou jen horko těžko konkurovat. O snímcích Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti nebo Liga spravedlnosti se pak většinou hovoří přímo jako o propadácích. Nebylo tomu tak vždy. Batmanovská trilogie vizionáře Christophera Nolana z let 2005–2012 nadchla i ty diváky, kteří se do té doby „komiksárnám“ vyhýbali. Něco podobného se v roce 2019 povedlo i oscarovému Jokerovi. The Batman představuje jejich pomyslný průsečík.

Přiznanou inspirací pro Jokera byly filmy Martina Scorseseho nebo Sidneyho Lumeta. The Batman podobně vydatně odkazuje hlavně k Davidu Fincherovi, především pak k  jeho slavné neonoirové kriminálce Sedm. Hlavním hybatelem děje je zde sice postava, která nemá s realitou mnoho společného, spíše než na superschopnosti ovšem po většinu času sází na inteligenci a postupné rozplétání maniakových hádanek i pavučiny korupčních vztahů mezi politiky, gangstery či policisty. Děje se tak v sugestivním prostředí plném stínů, šera a všudypřítomného deště.

Nový Batman od Marvel, člen Avengers. Magazín KULT* Brno

Z Nolana si režisér Matt Reeves (Monstrum, Válka o planetu opic) bere jak narativní opulentnost – v bezmála tříhodinovém snímku se toho objektivně stane hodně –, tak sázku na vycizelování prakticky všech technických aspektů k  dokonalosti. Kameraman Greig Fraser i hudební skladatel Michael Giacchino se vydatnou měrou zasloužili o to, že ani The Batman rozhodně není pouze dalším komiksovým filmem z mnoha. Ve spoustě jednotlivostí jej lze označit za dílo bezmála dokonalé. Jako celek ovšem vysoká očekávání spíše zklamává.

Kouzlo Nolanových Batmanů spočívalo (a nadále spočívá) mimo jiné v  tom, že i když třeba třetí díl s názvem Temný rytíř povstal vykazuje určitou nekonzistentnost, stále obsahuje řadu těžce zapomenutelných sekvencí. U The Batman jde maximálně o krátké scény, nezřídka pouhé záběry. Reevesovi se je navíc nepodařilo poslepovat tak, aby výsledek dal na dostatečně dlouhou dobu zapomenout na skutečnost, že sledujeme šestákový příběh plný nelogičností a víceméně rezignující na moment skutečného překvapení. Přitom co do atmosféry nebo výchozích podmínek včetně obsazení hlavních rolí měl The Batman potenciál mířit mnohem výš.

Hodnocení: 70 %

The Batman

Akční / Drama / Krimi
Premiéra 3. března 2022
Délka: 176 minut
Režie: Matt Reeves
Scénář: Matt Reeves, Mattson Tomlin, Peter Craig
Kamera: Greig Fraser
Hudba: Michael Giacchino
Producent: Dylan Clark, Matt Reeves
Hrají: Robert Pattinson, Zoë Kravitz, Colin Farrell, Paul Dano, Andy Serkis, Peter Sarsgaard, John Turturro, Jeffrey Wright, Jayme Lawson, Con O´Neill

Více o filmu

Magazín KULTINO*. Máte předplaceno?

Máte předplaceno?

Další číslo vám neunikne – magazín KULTINO* vám 4x do roka doneseme až pod nos do vaší poštovní a e-mailové schránky.
A k tomu navíc volné vstupenky, extra bonusy a další rozmazlování našich podporovatelů.

Mohlo by vás zajímat

Recenze
Knihy
Příběhy o upírech jsou ve světové popkultuře stále velmi atraktivní...
Top
Recenze
Film
Do kin nedávno zamířil další sequel ke známým Krotitelům duchů, který...
Recenze
Knihy
Na první pohled vypadá tato kniha celkem nevinně. Se říct, že je to...
Recenze
Knihy
Organizační porno vzbuzuje pozornost už svým atraktivním názvem. Pod...