7. dubna 2022 • 08:20

Biatlonisté, kteří letos končí: Vítěz z posledního víkendu, Češi a stá máma

Autor: adl
Vstoupit do diskuse
1
  • Video se připravuje ...

    Biatlonová sezona skončila před dvěma týdny. A jak je tomu po olympijských hrách zvykem, řada sportovců ukončila své kariéry. Fanoušci už v příští sezoně neuvidí medailistku z olympijských her i mistrovství světa Evu Puskarčíkovou či Tomáše Krupčíka. Zabalit kariéru se rozhodla ale i některá světová esa a například Marte Olsbuová Röiselandová, vítězka Světového poháru, se stále rozhoduje. O koho všechno jde?

  • Erik Lesser

    Německo
    33 let
    Medaile na ZOH: 0-2-1
    Medaile na MS: 2-2-2

    Kdo sledoval poslední závody sezony, mohl se divit. Zkušený Němec zářil, během posledního víkendu dokonce dokázal vyhrát stíhačku. Už tehdy ale Erik Lesser věděl, že jde o jeho derniéru mezi biatlonovou elitou. K pokračování ho nezlákalo ani domácí MS, které bude v příštím roce hostit jeho domovské město Oberhof. „To je holt zase další rok dřiny,“ prozradil ve vlastním podcastu důvod svého konce. Úspěchy sbíral se štafetami, mistrem světa se stal ale i ve stíhačce a na ZOH v Soči slavil stříbro ve vytrvalostním závodě.

  • Anais Bescondová

    Francie
    34 let
    Medaile na ZOH: 1-0-2
    Medaile na MS: 1-6-1

    Kariéru zabalila i stálice francouzského ženského týmu. Anais Bescondová slavila zlaté medaile se smíšenou štafetou jak na mistrovství světa v Oslu (2016), tak na olympijských hrách v Pchjongčchangu (2018). Ze štafet má celkem devět velkých medailí, další dvě přidala v individuálních závodech. V posledním ročníku kariéry skončila na 14. místě v celkovém pořadí Světového poháru.

  • Benjamin Weger

    Švýcarsko
    32 let
    Medaile na ZOH: 0-0-0
    Medaile na MS: 0-0-0

    S kariérou se rozloučil i nejlepší Švýcar posledních let. Rozhodl se už před startem sezony. „Všiml jsem si, že mi ubývá pocit vzrušení a s ním spojené odhodlání,“ řekl pro server swiss-ski.ch. Vousatý dříč sice nezískal žádnou medaili z velkých akcí a nikdy neslavil triumf ve Světovém poháru, za své výsledky se ale rozhodně nemusí stydět. Pětkrát stanul v SP na stupních vítězů, v sezoně 2011/12 skončil na celkovém 5. místě. A umístění jen těsně za medailemi má i z MS a ZOH.

  • Susan Dunkleeová

    USA
    36 let
    Medaile na ZOH: 0-0-0
    Medaile na MS: 0-2-0

    Fanoušci biatlonu se od příští sezony budou muset obejít i bez usměvavé Američanky. Rodačka z Newportu slavila své největší úspěchy až po třicítce, v letech 2017 (hromadný závod) a 2020 (sprint) slavila stříbra na světových šampionátech. Ve Světovém poháru dosáhla na šest individuálních vítězství. V uplynulé sezoně už to ale rovněž nebylo ono. Posbírala jen o bod více než Eva Puskarčíková, což stačilo na celkové 74. místo.

  • Simon Desthieux

    Francie
    30 let
    Medaile na ZOH: 1-1-0
    Medaile na MS: 1-2-0

    I v uplynulé sezoně patřil mezi nejužší špičku. Simon Desthieux se i tak rozhodl už ve 30 letech s biatlonem seknout. „Splnil jsem si sny, které jsem měl. Teď nastal čas si užívat rodinu, přátele a dítě,“ napsal na Instagramu. Se štafetami se stal olympijským vítězem i mistrem světa. Jedinou velkou individuální medaili získal loni v Pokljuce, kde bral stříbro ve sprintu. V sezoně 2018/19 skončil čtvrtý v celkovém pořadí Světového poháru, naposledy sedmý.

  • Selina Gasparinová

    Švýcarsko
    38 let
    Medaile na ZOH: 0-1-0
    Medaile na MS: 0-0-0

    Kromě Wegera končí i stálice švýcarského ženského týmu. Největší úspěch slavila na olympiádě v Soči, kde slavila stříbro v individuálním závodě. Ve Světovém poháru debutovala už v roce 2005, během 17 let slavila dvě individuální vítězství. V poslední sezoně posbírala jen sedm bodů a v celkovém hodnocení skončila až stá. Nejstarší ze sester Gasparinových zvládla během kariéry i dvě mateřské pauzy. Mladší sestry Aita (28 let) a Elisa (30 let) budou pokračovat.

  • Dominik Windisch

    Itálie
    32 let
    Medaile na ZOH: 0-0-3
    Medaile na MS: 1-1-1

    V posledním ročníku už to nebylo ono. Italský sympaťák nasbíral ve Světovém poháru jen 81 bodů a v celkovém pořadí skončil až na 56. místě, o pár míst za Adamem Václavíkem. I přesto rodák z Brunecku byl na olympiádě v Pekingu jen 26 vteřin od medaile, v závodě s hromadným startem dojel pátý. Největší úspěch zapsal na MS 2019 v Östersundu, kde právě masák ovládl. Kromě bronzu ze sprintu na Hrách v Pchjongčchangu slavil další medailové zisky se smíšenou štafetou.

  • Maren Hammerschmidtová

    Německo
    32 let
    Medaile na ZOH: 0-0-0
    Medaile na MS: 1-0-1

    Rodačka z Winterbergu se celou kariéru musela potýkat s obří konkurencí v německém týmu. A když se v uplynulé sezoně ani jednou nedostala z „béčka“ v IBU Cupu, rozhodla se skončit. Zúčastnila se dvou světových šampionátů, ze kterých má doma zlatou a bronzovou medaili ze štafet. Dvakrát se v kariéře umístila na stupních vítězů ve Světovém poháru. Na olympijských hrách v Pchjongčchangu skončila na 17. místě v individuálním závodě.

  • Klemen Bauer

    Slovinsko
    36 let
    Medaile na ZOH: 0-0-0
    Medaile na MS: 0-1-0

    V příští sezoně už se neobjeví ani jeden z nejstarších biatlonistů uplynulého ročníku. Klemen Bauer startoval už na olympiádě v Turíně v roce 2006. Naposledy v Pekingu ale chyběl. Ve Světovém poháru obsadil až 86. místo, posbíral pouhých 12 bodů. Z dřívějška nicméně úspěchy má. V roce 2012 slavil stříbro na mistrovství světa se smíšenou štafetou. Na olympiádě ve Vancouveru 2010 mu chybělo 3,4 vteřin od bronzu ve sprintu, skončil čtvrtý.

  • Další konce kariér

    Muži:

    Scott Gow (Kanada)
    Tsukasa Kobonoki (Japonsko)
    Martin Jäger (Švýcarsko)
    Serhij Semenov (Ukrajina)
    Leif Nordgren (USA)

    Ženy:

    Karolin Horchlerová (Německo)
    Clare Eganová (USA)
    Amanda Lightfootová (Velká Británie)
    Elisabeth Högbergová (Švédsko)
    Sari Maedová (Japonsko)

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud