Šachové čtení na víkend: Vycházející hvězda „Šmolda“ a partie s europoslankyní

Opět vám přinášíme týdenní přehled článků s šachovou tematikou. Pavel Matocha v Lidových novinách tentokrát rozebral zajímavosti z vlastních zápasů, Říčanský kurýr zase vyzpovídal čerstvého Mistra FIDE Jáchyma Šmolíka. A úroveň šachové výuky na základní škole ve slovenském Sabinově přijela prověřit europoslankyně.

 

Říčanský kurýr: Klub šachistů Říčany 1925
Ano, je to neuvěřitelné, čtrnáctiletý Jáchym Šmolík získal krátce po Jáchymovi Němcovi také mezinárodní titul Mistr FIDE. Šmolda, jak jej kamarádi z klubu nazývají, se také již dostal do reprezentace a oběma evidentně konkurence jen prospívá.

 

MY Prešovské noviny: V kráľovskom Sabinove vyučujú kráľovsky. Pri šachovniciach
Na čele jednej zo základných škôl v kráľovskom meste Sabinov stojí zapálený šachista. Aj to je jeden z faktorov, ktorý prispel k tomu, že tu žiaci majú jedinečnú možnosť výučby. Vychovávajú ich k mysleniu skrz hru šachu, z ich radov pochádzajú už aj slovenskí majstri.

 

Lidové noviny: Na koncovce záleží
My slávisti jsme si už mnohokrát přeposílali mezi sebou jeden a ten samý kreslený vtip. Byl totiž bohužel opakovaně aktuální. Na obrázku stojící odsouzenec vyslovuje před provedením trestu smrti zastřelením své poslední přání: „Ať střílí Tecl.“ Fotbalový útočník se musí umět nejen dostat do šance, ale i proměnit. Podobně šachista si musí umět nejen vypracovat vyhranou pozici, ale i ji vyhrát. Na koncovce totiž záleží ze všeho nejvíc.

 

 Region Opavsko: Mladí šachisté z Opavy mezi republikovou elitou
Po pěti letech se opavským mládežníkům podařilo probojovat se na mistrovství ČR v praktickém šachu. Jednalo se o tři borce, když se Oskar Gřešek a Matěj Šotek představili v kategorii H10 a Šimon Šotek v kategorii H12. Šampionát se konal v Luhačovicích, kde zástupci Opavy rozhodně nezklamali.

 

Vyškovský deník: Chvilka nad šachovnicí
Představte si, že hrajete šachy již přes šedesát let. Za tu dobu jste vstřebali všechny strategické poučky a pamatujete si stovky taktických obratů. Vedení partie pro vás není problém, oblíbená zahájení znáte lépe než knihy. A přece v kritické chvíli přijde slabá chvilka a vy některý ze soupeřových tahů nedoceníte a pozice se vám zhroutí.