Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Dobrá zpráva pro lenochy. Hudba má na duševní zdraví stejný vliv jako cvičení nebo zhubnutí

Ilustrační foto: Pexels

„Hudba má jedinečnou moc vyjádřit vnitřní stavy a pocity. Dokáže přímo probodnout srdce, nepotřebuje žádné zprostředkování,“ napsal neurolog Oliver Sacks. Nová analýza empiricky potvrzuje něco, co milovníci hudby už dávno ví. Zpěv, poslech nebo hraní hudby zlepšuje zdraví a kvalitu života.

Revize 26 studií napříč státy ukázala, že hudba může citelně zlepšit duševní zdraví. Sedm z výzkumů se týkalo muzikoterapie, deset se zabývalo poslechem hudby, osm zpěvem a jeden na vliv gospelové hudby. Podle závěru této metastudie je potvrzeno, že hudba je spojena s významným zlepšením blahobytu (wellbeing) na základě standardizovaných údajů kvality života.

Na duševní zdraví má zpěv, poslech hudby nebo hra na nástroje téměř srovnatelný efekt jako cvičení nebo zhubnutí. „Mnoho z nás z vlastní zkušenosti ví, jak významný vliv může mít hudba v situacích, jako je operace, špatné zdraví nebo zlé duševní stavy,“ říká Kim Cunio, docent muzikologie na Australské národní univerzitě. „Tato studie propojuje naše osobní zkušenosti s rostoucím množstvím údajů z recenzovaného výzkumu, které dokládají opodstatněnost hudby jako intervence v první linii našeho zdravotního systému,“ dodává.

Každý z nás strávil hodiny svého života poslechem hudby a má natrénovaný mozek na to, jak na ni reaguje. I proto na nás hudba působí. Až se příště ponoříte do tónů a melodií, které vám jsou příjemné, vězte, že děláte něco pro své zdraví.

Zdroj: Guardian

Související články

Zaručeně zlepší den

I černé díry mohou mít škytavku, zjistili vědci

Gorily se bijí do hrudi, aby předešly konfliktu. Nechtějí bojovat

Citymind: Nadějný AI projekt z Česka

„Hovězí rýže“ z Jižní Koreje. Bude to jídlo budoucnosti?

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Lepší vztahy začínají správným rozhodnutím. Kniha Volba lásky vám otevře srdce

Inspirace z knihovny: Lepší vztahy začínají správným rozhodnutím. Kniha Volba lásky vám otevře srdce

Snad každý chce mít hezké vztahy s partnerem, rodinou, přáteli a kolegy v práci. Ne vždy se nám to…