Pink Floyd vydali po téměř 30 letech novou píseň na pomoc Ukrajině

Britská rocková skupina Pink Floyd vydala svou první novou skladbu po téměř třech desetiletích, aby vybrala peníze na humanitární pomoc Ukrajině, informoval web RFE/RL.

Na písni s názvem Hey Hey Rise Up se podílejí členové Pink Floyd David Gilmour a Nick Mason a zpívá ukrajinský zpěvák Andrij Chlyvňuk ze skupiny BoomBox, který opustil mezinárodní turné, aby bojoval za svou zemi, a byl zraněn.

Ve skladbě Chlyvňuk zpívá ukrajinskou vlasteneckou píseň z klipu, který natočil před kyjevskou katedrálou svaté Sofie a zveřejnil na sociálních sítích.

Gilmour, který s BoomBoxem vystoupil v roce 2015 v Londýně, řekl, že video bylo silným momentem, který ho přiměl k tomu, abych ho zhudebnil. Po ruské invazi přerušil Chlyvňuk turné po Spojených státech, aby se vrátil na Ukrajinu a připojil se k jednotce teritoriální obrany.

Gilmour uvedl, že během psaní písně mluvil s Chlyvňukem, který se v nemocnici zotavoval ze zranění minometnou střepinou.

„Přehrál jsem mu kousek písně po telefonní lince a on mi dal požehnání. Oba doufáme, že v budoucnu spolu něco uděláme osobně,“ řekl.

Zdroj: rferl.org