Stovky zvířat ročně odchytí strážníci v Plzni. Teď jim k tomu bude sloužit nový vůz

11. duben 2022 14:25, aktualizováno

Plzeňští strážníci mají nové auto určené pro odchyt zvířat. Jeho vestavbu i speciální úpravy si navrhli sami.

Plzeňští strážníci mají po čtyřech letech nové auto určené pro odchyt zvířat. Jeho vestavbu i speciální úpravy si navrhli sami, aby přesně odpovídaly tomu, co ve skutečnosti v terénu potřebují. Odchytová skupina působí u plzeňské městské policie už 16 let a za tu dobu má své páté speciální auto. To poslední sloužilo 4 roky a strážníci v něm převezli zhruba 2700 zvířat.

„V autě jsou různé odchytové klece, drátěné nebo plastové, aby se daly dobře vydesinfikovat. Některé jsou hodně bytelné, aby je nepřekonal jezevec, kuna nebo liška,“ popsal Petr Kokoška, městský strážník zároveň vedoucí útulku pro zvířata v Plzni. „Máme také box pro velké psy, prostor se zvětší, když vyndáme přepážku a ta se dá také využít jako nosítka pro zraněná zvířata,“ doplnil.

Kuriozitou byl klokan

Auto má také integrovanou nádrž na vodu, aby mohli strážníci natočit vodu dehydratovaným zvířatům a umýt si ruce. „Za loňský rok odchytili strážníci kolem 670 zvířat, z toho 370 psů, zbytek byli kočky, hadi, koně nebo ovce,“ řekl Kokoška s tím, že policisté mají také na starosti sběr uhynulých zvířat.

Největší kuriozitou byl podle strážníka odchyt klokana. Městští policisté jsou pro tuto činnost vyškolení na Veterinární univerzitě v Brně. Důležitým předpokladem ale je, aby měli ke zvířatům vztah a nebáli se jich. Podle policejní mluvčí Jany Pužmanové vozí strážníci zvířata majiteli, pokud najdou čip nebo známku, jinak putují nalezenci do útulku pro zvířata v nouzi.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio