V Mariupolu zemřelo přes 10 tisíc civilistů. Podle starosty se Rusko snažilo utajit masakr

V jihoukrajinském Mariupolu, který už týdny čelí ruskému ostřelování, zemřelo podle jeho starosty Vadyma Bojčenka přes 10 000 civilistů. Vzhledem k počtu těl v ulicích ale podle něj může celkový počet obětí přesahovat 20 tisíc. Bojčenko také agentuře AP sdělil, že ruské jednotky přivezly do Mariupolu mobilní kremační zařízení, aby se zbavily těl. Obvinil přitom ruské vedení, že odmítlo vpustit do města humanitární konvoje ve snaze utajit masakr.

Mariupol Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zničené mariupolské divadlo, které se stalo symbolem místní humanitární tragédie - v krytu pod ním se skrývaly patrně stovky lidí ve chvíli, kdy byla budova na konci března zasažena ruským útokem

Zničené mariupolské divadlo, které se stalo symbolem místní humanitární tragédie - v krytu pod ním se skrývaly patrně stovky lidí ve chvíli, kdy byla budova na konci března zasažena ruským útokem | Foto: Alexander Ermochenko | Zdroj: Reuters

Proruští separatisté ze samozvané Doněcké lidové republiky v pondělí podle agentury TASS oznámili, že mají přístav v Mariupolu pod kontrolou. Podle zástupce starosty Mariupolu Serhije Orlova ale ukrajinské jednotky v místním přístavu stále odolávají ruské převaze.

Orlov také popřel tvrzení 36. brigády ukrajinského námořnictva, že ukrajinská armáda se v Mariupolu připravuje na „poslední bitvu“, protože jí dochází munice.

‚Mariupol byl zničen.‘ Podle Zelenského zahynuly při ruském útoku na město desetitisíce lidí

Číst článek

„Dnes je to pravděpodobně poslední bitva, protože nám dochází munice. Pro některé z nás to znamená smrt, pro jiné zajetí,“ citovala v pondělí agentura AFP z prohlášení 36. brigády.

„Bojovali jsme více než měsíc bez doplnění munice, bez jídla, bez vody,“ dodala jednotka, podle níž byla při bojích zraněna víc než polovina jejích členů. „Nepřítel nás postupně zatlačil… obklíčil a teď se nás snaží zničit,“ píše se v prohlášení.

V Mariupolu pokračují už týdny těžké boje a civilní obyvatelstvo čelí humanitární katastrofě. Z původních asi 400 000 obyvatel ve městě zůstává podle starosty přes 100 000 lidí, kteří nemají vodu, jídlo, léky ani dodávky tepla.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí v projevu k poslancům jihokorejského parlamentu řekl, že Mariupol byl ruskou armádou zcela zdevastován a že v něm přišly o život desítky tisíc lidí.

kro, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme