Ve Znojmě řeší sochu rudoarmějce, jasno není ani po zastupitelstvu

  10:24
Pro jedny památník vítězství nad fašismem, pro druhé symbol uzurpování, zvůle a krutosti. Socha rudoarmějce uprostřed Mariánského náměstí čas od času ve Znojmě rozdmýchá debatu, ale od vojenského vpádu Rusů na Ukrajinu „hoří“ bez ustání.

Lidé ve Znojmě zahalili sochu rudoarmějce do ukrajinské vlajky (24. 2. 2022) | foto: Petr Bojanovský

Ostatně hledí směrem, kudy do Znojma přicházeli vojáci Rudé armády při osvobozování v květnu 1945, stejně jako při okupaci v srpnu 1968.

Žádost místního obyvatele Romana Pospíška o odstranění sochy vojáka označovaného jako „Ivan“ z náměstí mělo na programu pondělní zastupitelstvo. Ponechat na místě, přemístit na městský hřbitov, nebo úplně odstranit? Znovu se potvrdilo, že na třaskavém tématu, podobně jako jinde v Česku, není shoda mezi lidmi ani politiky.

Petra Svedíková Vávrová z SPD popisovala, že je otřesená a znechucená těmito snahami, a poukazovala na petici proti odstranění i přemístění sochy, kterou zorganizovala. 

„Znojmo bylo osvobozeno druhým ukrajinským frontem Rudé armády. Není tedy vyloučena možnost, že socha znázorňuje ukrajinského vojáka,“ píše se v ní. Architekt Radomír Kaman z ANO poukazoval, že sochu vytvořil akademický sochař Konrád Babraj, což je jeden z důvodů odmítavého stanoviska památkářů z ministerstva kultury z počátku 90. let k demontáži.

Historik Jiří Kacetl (Pro Znojmo) namítá, že nejde o poctu prostému vojákovi, ale oslavu Rudé armády. 

„Neusilujeme o odstranění ani přemístění, jen bereme na vědomí, že nám občan napsal,“ apeloval starosta Jakub Malačka (za ČSSD) na zastupitele, když se probíralo i to, kolik lidí ve Znojmě je proruských a že za to mohou místní učitelé.

Téma bude dál řešit radniční výbor pro územní a strategické plánování. Malačka už avizoval, že není pro přemístění sochy ani referendum, o němž se také mluví. „Někdo by to nejdřív musel vykomunikovat s krajským úřadem a až pak sbírat podpisy, nemůžeme na to jít zezadu,“ uzavřel.

24. února 2022

Autor: