bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ve vší tichosti. Leon Draisaitl překonal Waynea Gretzkyho

13. dubna 2022, 16:00

Jiří Lacina

Připravit Wayne Gretzkyho o nějaký jeho ligový rekord je obecně úkol hodný supermana, na klubové úrovni se to ale tu a tam může podařit. V úterý to ve vší tichosti dokázal Leon Draisaitl.

Edmonton letos prochází prazvláštními fázemi. Série výher střídají série porážek. Aktuálně, po šesti výhrách v řadě, Oilers podruhé prohráli. Po Coloradu jim lekci z hokejové kvality uštědřil další silný tým Západní konference. Minnesota smetla McDavidovu partu 5:1.

Jediný gól poražených vstřelil německý tank. Byl to jeho 51. zásah v sezóně, 21. v přesilovce. A to je nejvíc v klubové historii! Draisaitl tím překonal výkony Wayne Gretzkyho ze sezóny 1983-84 a Ryana Smytha 1996-97. Oba nastřádali v početní výhodě dvacet zásahů.

Nebývá zvykem, aby v 21. století padaly rekordy osmdesátých let, ale letošní sezóna otevírá prostor pro nevšední počiny svou gólovostí. O vysokém brankovém průměru už jsme psali, o výjimečných individuálních výkonech, například Austona Matthewse, rovněž.

Draisaitlův rekordní klubový zápis je sice v zámořských komentářích zmiňován, ale hlasitě oslavován není. Oilers osmdesátých let se zřejmě na přesilovce o branky vzorně dělili. Gretzkyho výkon není až tak dechberoucí.

Absolutní rekord drží s 34 přesilovkovými zásahy Tim Kerr z Philadelphie (1985-86). Následuje Dave Andreychuk (32 v sezóně 1992-93) a pak obvyklý přesilovkový kumštýř Mario Lemieux (dvakrát 31). Brett Hull se dvakrát dostal na 29, Mike Bossy 28, Phil Esposito už v sedmdesátých letech nastřílel dvakrát po 27 přesilovkových brankách.

Pro zajímavost, Čechům vévodí nikoli překvapivě Jaromír Jágr (24 v povýlukové sezóně u Rangers), jeho druhý nejlepší výkon (20) s ním ale už sdílí David Pastrňák, který se takto prosazoval v nedohrané sezóně 2019-20. Další v pořadí je Vladimír Růžička (18 v sezóně 1991-92 za Boston) a Milan Hejduk (18 v jeho rekordní padesátkové sezóně 2002-03).

V absolutním součtu přesilovkových gólů překonal nedávno Alexandr Ovečkin (aktuálně 284) Dave Andreychuka (274), třetí je Brett Hull (265).

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.