Hradecká galerie moderního umění nabízí tři nové výstavy, zahajuje sezonu

foto Galerie moderního umění (GMU) v Hradci Králové zahajuje 14. dubna 2022 sezonu třemi novými výstavami, které představují tvorbu současných umělců Terezy Velíkové, Jiřího Pitrmuce a Miloše Šejna (jeho dílo je na snímku).

Hradec Králové - Galerie moderního umění (GMU) v Hradci Králové dnes zahajuje sezonu třemi novými výstavami, které představují tvorbu současných umělců Terezy Velíkové, Jiřího Pitrmuce a Miloše Šejna. Výstavy Velíkové a Pitrmuce potrvají do 12. června, instalace Miloše Šejna do 4. září. ČTK o tom informovali zástupci GMU. Zastoupena jsou nejrůznější média od malby, kresby, sochy přes fotografii až po pohyblivý obraz.

Fotogalerie

"Autoři se ve svých instalacích připravených speciálně pro prostory galerie zabývají aktuálními tématy, která rezonují společností – únavou z přepracování, relativitou pokroku v podobě vynálezů nových technologií nebo vztahem a souzněním člověka s přírodou," uvedl ředitel hradecké GMU František Zachoval.

Hlavní výstava s názvem AQVA představuje výběr více než 20 děl z Šejnovy celoživotní tvorby. K vidění budou práce vzniklé od konce 60. let 20. století až po současná videa a dvě in­stalace vytvořené přímo pro hradeckou GMU. V prostoru Bílé kostky je výstava nazvaná Tunnel Funnel vizuálního umělce Jiřího Pitrmuce. Do svých instalací zakomponoval i díla sochaře Ladislava Zívra ze sbírky královéhradecké galerie. V Černé kostce určené k prezentaci pohyblivého obrazu je k vidění výstava Terezy Velíkové nazvaná Příkladné nedostatky.

"GMU na projektech spolupracovala s kurátorkou Vjerou Borozan či kritičkou umění Silvií Šeborovu. Výstavy se konají ve čtvrtém patře, kde si návštěvníci mohou vychutnat také jeden z nejkrásnějších pohledů na město Hradec Králové," uvedl Zachoval.

GMU v Hradci Králové je příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje. Sídlí v pozdně secesní budově v historickém centru města.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 13.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je pondělí 13. května 2024

Očekáváme v 03:00 7°C

Celá předpověď