ne., 10. duben 2022 16:44

Česká legenda pověsí raketu na hřebík. Květa Peschkeová ve 46 letech končí kariéru

Květa Peschkeová Květa Peschkeová Zdroj: Peter Menzel
Charleston (USA) – Česká tenistka Květa Peschkeová po páteční prohře na turnaji v americkém Charlestonu v prvním kole čtyřhry ohlásila konec své profesionální kariéry. Tenisový svět tak uvidíme poprvé po 29 letech bez české hráčky. Informaci zveřejnil na sociálních sítích český tenisový tým pro pohár Billie Jean Kingové.

Rodačka z Bílovce se na okruhu WTA objevila poprvé v dubnu 1993 a na turnaji v italském Tarentu si mohla zapsat svoji první výhru proti Fince Nanne Dalhmanové. O pět let později vyhrála svůj jediný singlový titul v chorvatské Makarské. Na Grand Slamu došla nejdále do čtvrtfinále Wimbledonu 2005 a následně se na žebříčku dvouhry dostala nejvýše v kariéře, když poskočila na šestadvacátou příčku.

Ve stejném roce se ale začala věnovat více čtyřhrám. Právě debl ji přinesl největší úspěchy kariéry. Během následující sezóny se totiž postupně zařadila mezi deset nejlepších hráček světa, kde zůstala až do dlouhodobého zranění ramene, kvůli kterému se nepodívala na kurty čtrnáct měsíců. Po návratu v dubnu 2016 se vrátila mezi nejlepší dvacítku, ovšem na konci roku 2020 bohužel přišlo zranění zápěstí a bývalá světová jednička, si tak musela dát půlroční pauzu.

Do paměti českých fanoušků se nejvíce zapsala při moskevském finále Fed Cupu v roce 2011. S Lucií Hradeckou za stavu 2:2 na zápasy přidaly ve čtyřhře rozhodující bod, a Česky tak celý ročník ovládly, čímž odstartovaly „zlatou éru“ českého ženského tenisu.

Mezi největší úspěchy Peschkeové bez pochyby patří i triumf ve Wimbledonu 2011, který ovládla se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou, a dostala se na vrchol ženského deblového tenisu. O rok dříve se společně se Srebotnikovou neúspěšně podívaly také do finále pařížského Roland Garros. Ve finále Wimbledonu před čtyřmi lety nestačila s Nicole Melicharovou na český pár Krejčíková-Siniaková, nejlepší deblovou dvojici současnosti. Celkem třikrát se na Turnaji mistryň dostala až do finále, vždy ale odcházela poražena. Stejnou bilanci má také ve finále smíšené čtyřhry na US Open.

Peschkeová dohromady ovládla neuvěřitelných 36 turnajů. Poslední titul získala na turnaji v Chicagu po boku Němky Andrey Petkovičové v loňském listopadu.

Zobrazeno 556 krát
Naposledy upraveno: čt., 14. duben 2022 21:59
Pro psaní komentářů se přihlaste