V Michalově statku na Havlíčkobrodsku začaly oslavy Velikonoc

foto Mezi tradiční velikonoční akce na Havlíčkobrodsku patří Staročeské Velikonoce na Michalově statku v Pohledi. Návštěvníci skanzenu mohli 16. dubna 2022 vidět velikonoční zvyky v podání folklorního souboru Škubánek (na snímku) a nahlédnout do života na statku v době před zrušením poddanství.

Pohleď (Havlíčkobrodsko) - V Michalově statku v Pohledi na Havlíčkobrodsku začaly dvoudenní oslavy velikonočních svátků. Jejich tradiční podobu připomnělo nejen vybavení zemědělské usedlosti, ale i vystoupení folklorního souboru Škubánek ze Světlé nad Sázavou. V neděli bude program pokračovat, zpestří ho loutkové divadlo. Kvůli pandemii covidu-19 se na statku slavily naposledy Vánoce v roce 2019, řekl ČTK starosta obce i pořádajícího Spolku pro obnovu Českého království Jindřich Holub.

Fotogalerie

První návštěvníci do statku přicházeli už okolo 10:00. Prohlédnout si mohli svátečně vyzdobenou světnici nebo vejminek a navštívit místní hospodu u Františka Josefa, které se otevírá jen výjimečně.

Statek s šindelovou střechou a dochovanými hospodářskými stavbami je živou památkou, ve které nechybějí zvířata včetně koně nebo krávy původního českého plemene česká červinka. "Památku udržujeme ve stavu, v jakém je, nic nového sem nezavádíme," řekl Holub. Důkazem je i to, že nikde není rozvedená elektřina, světnice jsou vyhřívané kamny, stavení si dochovala svoji původní dispozici.

Na střeše nyní září několik nových šindelů, které střechu lokálně vyspravily. Holub je vyrábí pomocí původních postupů v rámci ukázek řemeslné zručnosti přímo na statku. Získal díky tomu i titul mistra tradiční rukodělné výroby. Střechy jsou podle něho staré 21 let a budou už potřebovat vedle lokálních oprav kompletní výměnu. Obec proto bude usilovat o dotaci. Holub odhaduje, že náklady budou až dva miliony korun. Krytinu bude pokládat specializovaná firma, která šindele vyrábí částečně strojově . "Lidé si myslí, že jsem nadělal množství střech, ale já nejsem výrobce šindelů, já jsem udržovatelem tradičních postupů," řekl Holub.

Dnes se pro návštěvníky převlékl do oděvu někdejšího rychtáře obce a obstarával prohlídku statku. Byla při ní k vidění i bronzová kopie svatováclavské koruny. Zhotovit ji nechal Spolek pro obnovu Českého království. Připomíná jí letošní 100. výročí úmrtí posledního rakouského císaře, který byl i českým králem, Karla I. Habsburského. Karel, který byl později blahoslavený, zemřel 1. dubna 1922 na ostrově Madeira. "Korunu přímo na hrobě pokřtil madeirský biskup. Kdo chce mít s posledním králem nějaký duchovní kontakt, může se ji tady dotknout. Jinak 20. října ji zase povezeme zpět, protože bude svátek blahoslaveného Karla, tak ji tam zase odvezeme a bude na hrobě jako symbol usmíření mezi habsburským rodem a Čechy," řekl Holub.

Michalův statek patří od roku 2014 mezi národní kulturní památky. Rod Michalů ho vlastnil od roku 1591. V roce 2000 chátrající usedlost koupila obec a o čtyři roky později opravený soubor staveb zpřístupnila veřejnosti. Ročně statek navštíví asi 1500 lidí.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 15.05.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je středa 15. května 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď