Přesilovkový uragán! Dvacítka smetla Slováky a doma končí třetí

Foto: Karel Švec, Český hokej

16. dubna 2022, 18:15

Martin Voltr

Česká reprezentace do dvaceti let obsadila na domácím turnaji čtyř zemí v Příbrami třetí příčku, když v závěrečném utkání porazila Slovensko vysoko 6:2. Všechny branky přitom vstřelila v přesilových hrách!

Zápas měl viditelně menší tempo než ty předchozí s Finy a Švédy, což nebylo ničím neočekávaným. Češi si postupně vypracovali převahu a blízko první trefě byli v osmé minutě, kdy Moravcova táhlá střela olízla břevno. Dobré parametry pak měla i úvodní přesilovka, zejména Pajer s Urbanem prokázali, že si rozumí.

Skóre však nezměnil ani Hauser v úniku, který před dotírajícím sokem nestihl zakončit. Naopak na druhé straně se urodilo. Slováci svou první přesilovku využili zásluhou střely kapitána Samuela Krajče, která se nejspíš otřela o české tělo a skončila za Postavou – 0:1.

Oba dva jmenovaní aktéři paradoxně stáli i za českým vyrovnáním. Krajč totiž při dojíždění situace srazil Postavu; nedůrazně, ale srazil. Na menší trest to stačilo a početní výhodu zužitkoval Jakub Altrichter, který se nádherně položil do Pinkasovy nabídky a trefil vzdálenější růžek – 1:1.

Domácí tým vyvinul ve druhé třetině větší snahu, která nesla ovoce. Měla nést tedy výraznější ovoce než jen jeden rozdílový gól. Za velmi dobré výkony se dočkal odměny Lukáš Pajer: Když k němu v přesilové hře doputoval kotouč od parťáků Urbana s Herčíkem, ze své oblíbené pozice na levém kruhu ho napálil do brány – 2:1.

Od třetí radosti na turnaji oddělila Pajera tyčka, Herčík zase v přečíslení ztroskotal na lapačce gólmana Korce, jenž nahradil Gajana. První útok hrál prim. Čechům ale taky zatrnulo, když na jejich tyči skončil schovaný pokus Bakaly.

Že čeští mladíci nemluvili o fyzické hře Slováků nadarmo, se ukázalo po vstupu do třetí třetiny. Na ledě se hodně přiostřilo, až to nezvládl Richard Nemec. Jeho tvrdý zákrok ocenili sudí vyšším trestem, jenž zápas definitivně rozhodl.

Vždyť Češi vstřelili v pětiminutové přesilovce neuvěřitelné ČTYŘI góly!

Tři měla na triku chválená první formace, dva z nich Daniel Herčík. Jednou se prosadil z dorážky, jednou svižnou střelou po kombinaci. Sólojízdu zakončil mezi betony jeho pardubický parťák Tomáš Urban, další porci štěstí si mezitím vybral Šimon Marha, jemuž opět vynesl radost odraz puku o brusli soupeře. Čechům tak nijak nevadilo, že během této doby ještě inkasovali od Krajče – 6:2.

Pak už nebylo co řešit a česká dvacítka se mohla zaslouženě vyfotit s pohárem pro třetí tým turnaje. Měla přitom i na víc, neboť proti severským favoritům odehrála dobré zápasy.

ČESKO – SLOVENSKO 6:2 (1:1, 1:0, 4:1)

Branky a nahrávky: 19. Altrichter, 28. Pajer (Herčík, Urban), 47. Herčík (Hauser, Urban), 47. Marha (Altrichter), 50. Herčík (Urban, Pajer), 50. Urban (Pajer, Moravec) – 16. Krajč (Stripai), 49. Krajč.
Rozhodčí: Jaroš, Micka – Špůr, Klouček.
Vyloučení: 6:5, navíc Srdínko 5 minut a do konce utkání – Nemec dvakrát 5 minut a do konce utkání.
Využití: 6:1.
V oslabení: 0:1.
Střely na branku: 33:21 (8:7, 13:7, 12:7).
Diváci: 642.
Nejlepší hráči: Daniel Herčík – Samuel Krajč.
Česko: Postava – Š. Němec, D. Moravec, Baláž, Pinkas, Jasečko, Srdínko, Křepelka – Pajer, Herčík, Urban – Chmelař, Altrichter, Marha – I. Sedláček, Vrhel, Hauser – Skuhrovec, Vopat, Chludil – Krejsa. Trenér: Mlejnek.
Slovensko: Gajan (29. Korec) – Rajzík, Stripai, Bakala, Chovaniak, Tomas, Laurenčík, Jacko – Vaňo, Štetka, Krajč – R. Nemec, Štefančík, Ondriš – Krajčovič, Babeliak, Hajnik – Tomala, Géci, Vaculík – Danielčák. Trenér: Pardavý.

Konečná tabulka turnaje čtyř v Příbrami

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Finsko 3 3 0 0 0 16:4 9
2. Švédsko 3 1 1 0 1 10:10 5
3. Česko 3 1 0 1 1 10:10 4
4. Slovensko 3 0 0 0 3 3:15 0

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz