Pečou a pomáhají. Studenti plzeňského církevního gymnázia vymysleli akci na podporu Ukrajinců

17. duben 2022 15:30, aktualizováno

Muffiny, štrůdl, buchty a mnoho dalšího provoní každou středu Církevní gymnázium Plzeň. Pečou, prodávají a zároveň nakupují sami žáci. Vybrané peníze pomáhají uprchlíkům.

Studenti plzeňského církevního gymnázia si každou středu můžou koupit doma upečenou svačinu od svých spolužáků. Zároveň tím pomůžou několika válečným uprchlíkům z Ukrajiny. Kouzlo je v tom, že si studenti sami napečou a pak tyto dobroty prodávají svým spolužákům nebo učitelům. Během prvních dvou týdnů se takto vybralo přes 16 000 korun.

Ve středu se na církevním gymnáziu prodávalo potřetí. Třídy se v pečení střídají a tentokrát se domácími výrobky pochlubila 4. a 1. A. Muffiny upekly Lea a Venuše, jejich kamarád zase připravil velikonočního beránka. „Každý týden pošleme vybrané peníze konkrétní potřebné rodině,“ řekla iniciátorka akce učitelka Petra Zítková. V pečení chtějí gymnazisté pokračovat do té doby, než se vystřídají všechny třídy, tedy asi do poloviny června.

„První týden jsme vybrali 6 000 korun a poslali jsme je na faru do Těnovic, kde jsou ubytované čtyři rodiny, druhý týden už jsme posílili tým pečících a vybrali jsme 10 700, tuto částku jsme poskytli rodině s pěti dětmi, která je ubytovaná v Plzni v Zábělé, a pak jsme poskytli 2 500 korun mamince s dcerou na jazykový kurz češtiny,“ upřesnila Zítková.

„Jsme v kontaktu se studenty a pedagogy ze sousedního gymnázia na Mikulášském náměstí, společně jsme shromažďovali spacáky a karimatky podle požadavků magistrátu ve Lvově a před vypuknutím invaze už jsme dělali základní sbírku hygienických potřeb, oblečení a hraček,“ uvedl ředitel gymnázia Daniel Petříček.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy