Hlavní obsah

Tým českých fleretistů v čele s Choupenitchem skončil na SP v Bělehradě desátý

Bělehrad

Tým českých fleretistů v čele s bronzovým olympijským medailistou Alexandrem Choupenitchem vybojoval 10. místo na Světovém poháru v Bělehradě. Den poté, co v individuální soutěži skončil osmnáctý, Choupenitch s Markem Totuškem a Janem Krejčíkem v prvním kole vyřadili čtvrtfinalisty olympiády Kanaďany a v dalších fázi i Belgičany nebo favorizované Brity.

Foto: Sportegy

Český šermíř Alexander Choupenitch.

Článek

Choupenitch v individuální soutěži šermoval jako sedmý nasazený v hlavní soutěži, ve které nejprve porazil Itala Damiana Rosatelliho 15:11, ale ve druhém padl až v prodloužení s britským vicemistrem světa Marcusem Mepsteadem.

"Mrzelo mě, že jsem padl v prodloužení, ale byl to dobrý zápas, ve kterém jsem bohužel neměl na konci více štěstí. Pozitivní ale je, že jsem neztratil žádné body do světového žebříčku a navíc jsem se posunul na páté místo, čímž jsem vyrovnal své kariérní maximum," říká Choupenitch.

V pondělí už byla na programu týmová soutěž. "Dokázali jsme v prvním kole porazit osmý tým světa z Kanady, který skončil mezi nejlepší osmičkou i na olympiádě. Prostě jsme vyhráli jako absolutní outsideři," uvedl v tiskové zprávě brněnský rodák Choupenitch, jenž se posunul ve světovém žebříčku na páté místo a vyrovnal si tak maximum.

"Ve druhém zápase jsme padli s Poláky, kteří prošli až do finále. Výhoda týmových soutěží je ale v tom, že se poté došermovává o deváté až šestnácté místo s tím, že tam jsou velké bodové rozdíly do hodnocení Světového poháru. Takže je naprosto fantastické, že jsme skončili desátí," dodal. V posledním zápase Češi prohráli s Ukrajinci.

Kvůli úspěšnému tažení však čeští šermíři nestihli letadlo domů. "Poletíme ze Srbska až v úterý, protože bylo dopředu jasné, že pokud uděláme top 16, tak pondělní let prostě nestihneme. Jsem za to ale rád," usmál se Choupenitch. "Navíc se domů vracíme přes Berlín, kam pro nás přijede auto, abychom vůbec stihli vyhlášení Sokola roku," dodává velký favorit úterní ankety.

Reklama