Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

VAN GRAAF Junior Talent 2022: S černočernou kolekcí zvítězil Tomáš Němec

V rámci jarní edice letošního týdne módy se konala rovněž tradiční soutěž VAN GRAAF Junior Talent, která mezi ostřílenými designérskými esy nabízí neméně zajímavou podívanou. Vítězem tohoto ročníku se stal Tomáš Němec.
van graaf
U poroty zvítězila kolekce, za kterou stojí mladý designér Tomáš Němec.

19. 04. 2022

Třetí přehlídkový den Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku 2022 zahájily kolekce začínajících oděvních designérů. Na soutěž VAN GRAAF Junior Talent vybrala odborná porota uchazeče na základě předložených portfolií. Do finálního výběru se dostala čtveřice Jaroslav Vích, Vendula Menšíková, Tobias Schubert a Tomáš Němec. A právě jeho kolekce nakonec v očích odborníků zvítězila.

Vítěz VAN GRAAF: Nic pro pánbíčkáře

Tomáš Němec je studentem Ateliéru designu oděvu a obuvi na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. V rámci týdne módy prezentoval svoji kolekci s názvem Thank God I’m an Atheist inspirovanou filmem Lux Aeterna francouzského režiséra Gaspara Noého.

Hon na čarodějnice

Film vypráví příběh dvou hereček, Charlotte Gainsbourg a Béatrice Dalle, které samy sebe a své postavení ve filmové branži přirovnávají k čarodějnicím a čarodějnickým procesům ve středověké Evropě. Intimní dialog, který je vedený mezi hlavními aktérkami hned v úvodní části filmu, byl jednou z klíčových inspirací kolekce.

Dalším zdrojem je finální scéna „upálení“, kterou umocňuje Noého typická práce se světlem. Díky podsvícení a intenzivnímu záření v pozadí v ní dochází k odstranění detailů postav, na scéně tak zůstávají pouze jejich tmavé siluety.

Tento moment vedl k použití výhradně černé barvy v rámci celé kolekce s důrazem na siluetu a kompozici oděvu. Sluneční brýle, kterými je kolekce doplněná, vznikly ve spolupráci s designérem Janem Pančochou.

Tekutý latex i hedvábí

K vidění toho ale v rámci talentové soutěže VAN GRAAF bylo mnohem víc. Ostatně jako vždy. Přihlásit se mohou výhradně tvůrci do šestadvaceti let. Přednost mládí má za následek neotřelé způsoby prezentací a inovativní přístupy.

Absolventka Technické univerzity v Liberci Vendula Menšíková se vyznačuje netradičním zpracováním textilních i netextilních materiálů. Její přístup k oděvu je experimentální, nic fádního. Autorské pleteniny v kolekci s názvem STUDIO 3 – AFTERLIFE tak dokreslily například doplňky vyrobené z taveného termoplastu.

K TÉMATU  Peněženka pro partnery. Prim hraje praktičnost a funkčnost

Další student pražském UMPRUM Jaroslav Vích se zaměřil především na kvalitní materiály, konkrétně hedvábí v jeho různých podobách. Ze stejné školy vzešel rovněž Tobias Schubert. Ten v kolekci Grey Havens zpracoval téma fiktivních a virtuálních světů, pro něj žádná novinka. Použil apriori neoděvní materiály jako LED lights, EVA foam, tekutý latex či molitanové výplně. To celé s ohledem na nositelnost oděvů.

Soutěž VAN GRAAF Junior Talent nás, stejně jako i předchozí ročníky, přesvědčila o tom, že nastupující generace designérů si své místo vedle oděvních matadorů zaslouží. Jejich tvorba odráží současné otázky módy, stejně tak přináší inovace.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Pavol Dendis: Burning Heart slovenského designéra na pražském fashion weeku

Laformela vytvořila udržitelnou rovnováhu protikladů

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Není nic lepšího, než vlastnoručně vypěstovaná zelenina. Bez všech možných chemických hnojiv, pesticidů, insekticidů a bůhvíjaké další chemie. Ale v našich klimatických podmínkách není takové pěstování nic jednoduchého. Zejména v případě, že se stejně jako letos zima poněkud protáhne a i v nížinách sněží ještě v dubnu. Proto pro vás máme tipy a triky, které oceníte při pěstování rajčat.
Historek o tom, jak tchyně je ta, která rozvrací celou rodinu a nejvíce na nervy leze partnerce či partnerovi vlastního dítěte, je k přečtení a poslechu všude spousta. Když se však v takovéto situaci otočí role, nikdo tomu nechce uvěřit.
Zima není váš kamarád? Nejraději byste se proto na Vánoce sebrali a odjeli do teplých krajů a Štědrý den si užívali s koktejlem v ruce, v bikinách a na pláži s výhledem u moře? Není nic jednoduššího než si koupit letenku a odpočítávat dny. Které destinace jsou na zimní dovolenou v tropech jako stvořené?
Máte něco málo našetřeno a své úspory schováváte pod polštářem doufajíc, že vám je inflace “nesežere”? Bohužel inflace dosáhne i na vaše úspory, které sídlí na běžném účtu. Aby došlo naopak k jejich zhodnocení, vyplatí se je investovat. Do čeho? To je už na vás. Ať už se rozhodnete pro akcie, nemovitosti, dluhopisy nebo pro spořící účet, pomůžou vám knihy o investování, které vás navedou na tu správnou cestu.
Řasy jsou krásnou ozdobou každé ženy a nejlépe dokážou zaujmout tehdy, když jsou husté a dlouhé. Ne každá žena takové řasy má. Nemusíte si kvůli nim lepit umělé řasy. Poradíme vám účinné tipy, jak můžete své řasy zvětšit a prodloužit. Naučte se následující tipy a můžete se dočkat řas, které jste si vždy přáli.
Mladých a talentovaných autorů nebo autorek není nikdy dost. Jednou z nich je i Kristýna Freiová, která je absolventkou Literární akademie. Ta na sebe nedávno upozornila vydáním své již druhé knihy. Ta se jmenuje Nesmrtelný hrabě a je volným pokračováním jejího debutu knihy Galilejec. Kniha je plná fantastických příběhů, ale zamýšlí se také nad podstatnými životními otázkami.
Určitě jste i v zimě potkávaly spoustu lidí v teniskách. Již několik let je to módní obuv pro všechny příležitosti. A právě přicházející teplé období nám dovolí více využít přednosti této pohodlné obuvi.
Je vám více než padesát a dostala jste výpověď. Začnete registrací na pracovním úřadě a budete pokračovat hledáním nové práce. Čím máte vyšší kvalifikaci, tím je to složitější. Přemýšlíte, zda setrvat ve svém oboru nebo vykročit úplně novým směrem? Třeba si splnit sny. Možná vám to připadá riskantní. Ale proč to nezkusit?
Žádná domácnost se neobejde bez jídelního stolu. Mezi všemi vyniká stůl z masivu, bytelný a odolný nábytek z masivního dřeva. Můžete vybírat z nespočtu tvarů i materiálů, jako dub, buk, ale i borovice nebo jedle. Stůl z masivu se stane dominantou vaší kuchyně nebo obývacího pokoje.
Každou noc se nám během spánku může zdát třeba i 5 snů, jejichž délka je nejčastěji 15 až 40 minut. Odborníci na sny vysvětlují, že naše sny odrážejí základní vzorce lidského chování. Odráží to, kdo jsme, co potřebujeme a v co věříme. Jaké jsou nejčastější sny a jaký je psychologický pohled na to, co znamenají?
Jaro už klepe na dveře a po dlouhém chladném období se všichni těšíme na první květiny, které nám přinesou radost a vůni do bytu. Stejně tak se každoročně těšíme i na módní trendy, díky kterým je oblékání příjemná zábava a estetická hra. Pojďte si s námi projít TOP trendy pro jaro 2020. Jdeme na to!
Mnozí lidé si neustále stěžují na nízké mzdy, avšak nejsou ochotni investovat do dalšího vzdělávání, což je pak limituje na trhu práce. Nemohou se uplatnit, případně dělají zaměstnání, které jim nepřináší zajímavé finanční ohodnocení. Nemluvě o tom, že jsou v práci často nešťastní, protože je zkrátka nebaví a stresuje. Přitom stačí relativně málo – najít si vhodný kurz. Za pár měsíců se pak lze ucházet o nové zaměstnání, které jim bude více vyhovovat.

Výběr článků

V dnešní moderní době jsme až zahlceni spoustou nových vychytávek. To se týká oi spotřebičů a pomocníků do domácnosti. V obchodech najdete zboží jakéhokoliv druhu a někdy se vám dokonce podaří narazit na poněkud podivná zařízení, jejichž účel je třeba ještě uhodnout. Přiznejme si, že někde mezi touto hojností zaujal své místo parní čistič.
Věříte v budoucnost sociálních sítí? Podnikáte a chcete se se svojí značkou prosadit v online prostředí? Skvělým zdrojem informací pro vás mohou být knihy na téma sociální sítě. Dozvíte se, jaké sítě jsou pro vás nejvhodnější, jaký mají potenciál a jak na nich vybudovat své jméno. Pojďme se podívat na ty nejlepší!
Jde na vás nachlazení a potřebujete se ho rychle zbavit? Přepadla vás velká rýma, pociťujete bolest hlavy a cítíte se slabí? V dnešním článku vám prozradím, jak z toho vyváznout co nejrychleji! Zároveň vám povím, jak tomu předejít. Takže pokračujte ve čtení, abyste se dozvěděli informace, které vám budou přínosné.

Nepřehlédněte

Ano! I povlečení podléhá trendům. Nejde ani tak o vzory, ale o materiály. Nechte se inspirovat tím, co je v kurzu.
Někdo jich má málo, jiný zase až moc. Pihy jsou nedílnou součástí pokožky každého z nás. Drobné pihy krásy jsou víceméně neškodné, ovšem to neznamená, že by znaménka nebyla riziková. Naopak. I ony se v budoucnu mohou proměnit v zákeřný melanom, kterému jde předejít jedině poctivou prevencí u dermatologa. A my známe jednu moderní metodu, před kterou neuteče žádné znaménko.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek