Elektrárna Tušimice prochází ekologizací, jejím cílem je snížit emise znečišťujících látek a rtuti
Elektrárna Tušimice
Chomutov

Tušimice - V době energetické a bezpečnostní krize se bude moci Česko opřít o ekologizované uhelné zdroje na severu země. Největší česká stavební společnost Metrostav letos na jaře dokončila ekologické projekty v Teplárně Trmice a první etapu ekologizace Elektrárny Tušimice.

V obou případech je cílem významně snížit emise tradičních znečišťujících látek a také rtuti, která se v posledních letech stala velkou výzvou české energetiky. Hodnota investic společnosti ČEZ v Trmicích a Tušimicích dosahuje dohromady dvou miliard korun.

Vyčištění Teplárny Trmice je dobrou zprávou pro Ústí nad Labem, pro město totiž reprezentuje hlavní zdroj tepla. V rámci prvního projektu v Trmicích se stavbařům Metrostavu podařilo splnit smluvně stanovené parametry – snížit emise oxidu siřičitého o 97,8 % a oxidů dusíku o 68 %. Za technologicky nejzajímavější součást lze považovat tzv. selektivní katalytickou redukci, která byla dosud v české energetice spíše raritní. Druhý projekt se zaměřoval na snížení emisí rtuti pomocí vstřikování aktivního uhlí.

„Zatímco ještě na začátku letošního roku to vypadalo, že uhlí končí a žádné větší investice už nepřijdou, nyní to vypadá, že geopolitická situace povede přinejmenším krátkodobě k jeho renesanci jako jediného domácího zdroje. O to důležitější je, aby tyto zdroje snížily emise škodlivin na minimum. Dvojnásob patrný bude tento trend v českém teplárenství, jehož plánovaný přechod na plyn se dnes již zdá pro velkou část tuzemských projektů zcela nejistý. Jsme připraveni na opětovné oživení uhelného trhu a snížení dopadů energetiky na životní prostředí bereme jako velkou výzvu,“ říká Martin Kafka ze společnosti Metrostav DIZ, která dodává technologické a energetické projekty v rámci skupiny Metrostav.

Za polovinou práce jsou stavbaři Metrostavu v Elektrárně Tušimice, kde instalují tu samou technologii na snížení emisí rtuti jako v Teplárně Trmice a zároveň vyměňují elektrostatické odlučovače tuhých znečišťujících látek za tzv. látkové filtry. Vzhledem k tomu, že na každém bloku budou muset nainstalovat přes šest tisíc filtračních hadic, mají tu čest s největším komplexem látkových filtrů v Česku. Zařízení bude schopné snížit emise jemných prachových částic o více jak 99,98 %. Zakázka je nyní v druhé etapě, na konci loňského roku stavbaři předali dva výrobní bloky investorovi a zbývající dva nyní upravují.

„Abyste si dokázali představit rozsah stavby, uvedu dvě čísla. Projektový tým pod vedením Petra Pultara musel v rámci demontážních prací odvézt přibližně 500 tun původních ocelových konstrukcí z každého bloku a naopak namontovat 450 tun nových ocelových konstrukcí technologie. Jsem pyšný na to, že se můžeme podílet na této prestižní zakázce, protože Tušimice se budou moci jako jeden z mála velkých zdrojů pochlubit tím, že zcela splní nové evropské emisní limity bez výjimek,“ doplňuje Martin Kafka.

Skupina Metrostav se v posledních letech stává českým specialistou na energetické projekty a velkým pomocníkem energetických firem na náročné miliardové investice a splnění nových evropských limitů. Její firmy se podílely a podílejí na komplexní obnově Elektrárny Prunéřov II, odsíření a odrtutění Elektrárny Mělník I a řadě dřívějších zakázek v Elektrárně Počerady, Ledvice či Teplárně Plzeň.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru