3. etapa do Villabassy byla opět značně vrchařská, ale do celkového pořadí nakonec moc nezasáhla. Stejně jako v úvodní etapě se o vítězství rozhodovalo v úniku, zatímco v hlavní skupině kontroloval situaci tým Bahrain Victorious a Pello Bilbao bez problému udržel vedení a zelený trikot. 

Boj o dlouhý únik nebyl snadný, trvalo docela dlouho, než se vytvořila vedoucí skupina. Do úniku se snažil dostat i Thibaut Pinot (Groupama FDJ), vyhrál rychlostní prémii, ale nakonec skupinu vytvořili Vadim Pronskij (Astana Qazaqstan), Andrej Amador (INEOS Grenadiers), Lennard Kämna (BORA - hansgrohe), Merhawi Kudus (EF Education - EasyPost), James Piccoli (Israel - Premier Tech), William Barta, José Joaquin Rojas (oba Movistar), Jonathan Lastra (Caja Rural - RGA), Natnael Tesfazion (Drone Hopper - Androni Giocattoli), Unai Iribar (Euskatel - Euskadi) a Torstein Traeen (Uno-X). 

Maximální náskok skupiny byl něco málo nad 3 minuty, přesto to uprchlíkům stačilo. V cestě jim stálo velmi náročné stoupání Furkelpass. Zde se skupina opakovaně trhala, aktivní byl zejména Hamilton, ale rozhodující náskok nezískal. Na vrcholu byli nakonec první Traeen s Pronským a na společně začali sjíždět z Furkelpassu. Traeen však hned na začátku sjezdu nevybral pravotočivou zatáčku a spadl. Pronskij byl dostižen pronásledovateli a vytvořila se skupina sedmi jezdců: Pronskij, Amador, Kämna, Piccoli, Barta, Lastra a Tesfazion. 

V pelotonu se na Furkelpassu nic nestalo a Bahrain Victorious měl vše pod kontrolou. Bilbao se o svůj zelený dres obávat nemusel. Z hlavního pole zbyla jen malá skupina se ztrátou jedné minuty na vedoucí sedmičku a Bahrain se nesnažil uprchlíky dostihnout, takže se skupina postupně rozrostla o závodníky vracející se v sjezdu zpět.

Uprchlíci si na rovině před cílovým městěm Villabassa nastupovali. Hodně aktivní byl Piccoli, několikrát to zkusil tak Kämna, ale pokaždé si ho pohlídal také velmi silný Amador. Kämna nakonec našel příležitost k sólovému úniku. Kilometr před cílem zaútočil na plný plyn a zaskočil Amadora, který s eza ním vydal, ale už ho nedohnal a německý cyklista si dojel pro své páté profesionální vítězství. Druhý skončil Amador a Lastra. 

Peloton dorazil se ztrátou 57 sekund a Bilbao nadále vede o 6 sekund před Romainem Bardetem (DSM) a 12 sekund před Attilou Valterem (Groupama FDJ). Pavel Sivakov (INEOS Grenadiers) udržel vedení ve vrchařské soutěži. Nejlepším mladým závodníkem je nově Thymen Arensman (DSM).