Skvělý úspěch pro Klášterec! Město získalo titul Památka roku 2021
Foto zdroj: město Klášterec nad Ohří
Chomutov

Klášterec nad Ohří - Obnova lázeňské restaurace Peřeje obhájila krajský titul Památka roku 2021 i v celé České republice. Na konferenci Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska v Jihlavě první cenu před pár minutami převzal místostarosta David Kodytek z rukou předsedy sdružení Libora Honzárka.

„Jelikož chceme, aby se zde turisté, návštěvníci i budoucí lázeňští hosté cítili dobře, postupně areál opravujeme,“ říká místostarosta David Kodytek a dodává: „Rád bych poděkoval za spolupráci odboru výstavby a rozvoje města a odboru komunikace a cestovního ruchu za přípravu podkladů do soutěže. Z ocenění mám velkou radost.“

Budova, ve které je v současnosti restaurace Peřeje, byla postavena v roce 1878 jako sídlo tehdejší střelnice, ostrostřeleckého spolku. Po objevení minerálních pramenů a vzniku lázeňského areálu zde na přelomu 19. a 20. století již byla restaurace Střelnice. František Fieber, cukrovarník z Ústí nad Labem, který se stal roku 1896 majitelem pramene, dosud bezejmenný pramen pojmenoval po své manželce Eugenie. Postavil také pavilon přímo nad pramenem, plnírnu a v těsném sousedství založil park. Lázně fungovaly do poloviny 20. století, později byl komunisty místní minerální pramen zabetonován. Ve 2. polovině 20. století zde sídlil Svazarm neboli Svaz pro spolupráci s armádou.

V 90. letech zde již opět fungovala a dodnes funguje lázeňská restaurace Peřeje. V roce 2021 město Klášterec nad Ohří podepsalo smlouvu o spolupráci se společností Priessnitzovy léčebné lázně Jeseník, funkční lázně jsou prioritou města a společný podnik by měl během několika příštích let přinést finance na výstavbu lázeňského komplexu s dostačující ubytovací kapacitou.

foto

2104klasterec3

2104klasterec2

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru