Hlavní obsah

Slovácko nemělo s Libercem kopat druhou penaltu, sudí chyboval i při neuznaném Teclově gólu

Fotbalisté Slovácka neměli zahrávat v utkání 30. kola první ligy proti Liberci druhý pokutový kop, ze kterého Václav Jurečka pojistil vítězství 2:0. Uvedla to ve svém komuniké komise rozhodčích FAČR, podle níž sudí Michal Křepský posoudil chybně hru rukou Kristiana Michala, jež byla v přirozené poloze. Chyboval také asistent rozhodčího Jan Paták, který v utkání Slavie se Zlínem chybně signalizoval ofsajd u prvního gólu Stanislava Tecla. Pražané i přes tuto neuznanou branku vyhráli 3:0.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Václav Jurečka ze Slovácka se raduje z jednoho ze svých gólů proti Liberci.

Článek

Slovácko vedlo nad Libercem od 40. minuty, kdy Jurečka proměnil první penaltu po faulu Denise Višinského, která byla podle komise rozhodčích nařízena správně. Rozhodčí však chybovali při druhé penaltě po hodině hry, kdy špatně posoudili hru rukou obránce Michala.

"Ruka byla v tomto případě v přirozené poloze vzhledem k pohybu těla a pokutový kop neměl být nařízen. VAR na tomto utkání nebyl přítomen," uvedla komise rozhodčích.

Nespokojenost s verdiktem sudího vyjádřil po utkání trenér hostů Luboš Kozel. "Podle mě zápas ovlivnila druhá penalta. Když jsem ji teď viděl znova, tak nechápu, proč chodíme na nějaká školení," řekl novinářům.

Slovácko zůstalo na čtvrtém místě tabulky a zahraje si ve skupině o titul. Liberec obsadil po základní části osmé místo a dohraje sezonu ve skupině o umístění.

Špatné rozhodnutí udělal také asistent Paták v utkání Slavie se Zlínem. V 28. minutě signalizoval hlavnímu sudímu Miroslavu Zelinkovi ofsajd před prvním Teclovým gólem. Podle komise rozhodčích šlo však o hraniční situaci a asistent neměl postavení mimo hru signalizovat.

"Asistenti jsou instruováni tak, aby v případě podobně hraničních situací ofsajd nesignalizovali. VAR v tomto případě nezasahoval, protože se nejednalo o zjevnou chybu a bez použití kalibrované ofsajdové čáry nelze s určitostí rozhodnout, zda se jednalo o ofsajd," uvedla komise rozhodčích. Tecl o tři minuty později vstřelil další gól a zavelel k vítězství 3:0.

Správně si počínal rozhodčí Dalibor Černý v utkání Mladé Boleslavi s Plzní, když neuznal v 83. minutě za stavu 0:1 vyrovnávací branku Středočechů kvůli faulu na brankáře Jindřicha Staňka. "Útočící hráč strčil do rukou hostujícího brankáře, který v tu chvíli držel oběma rukama míč," konstatovala komise. Plzeň vyhrála 2:0 a dál ztrácí na vedoucí Slavii v tabulce jeden bod.

Reklama