Zrušení mnoha stavebních úřadů by mohla přinést novela zákona

24. duben 2022 16:10, aktualizováno

Na podzim by se mohlo v poslanecké sněmovně hlasovat o novele stavebního zákona. Ta přináší například radikální snížení počtu stavebních úřadů.

244 obcí by podle novely zákona mohlo přijít o stavební úřad. Poslanecká sněmovna se má novelou zabývat na podzim. Zachování hlavně větších úřadů umožní podle Ministerstva pro místní rozvoj větší specializaci úředníků na určité typy staveb. Další výhodou má být jednodušší řízení stavebních úřadů i sjednocení jejich praxe.

Podle novely by ale měly zaniknout i úřady v relativně velkých městech, například v Plané u Mariánských Lázní. Tamní úřad je jedním z dvanácti v kraji, se kterým se do budoucna nepočítá. 9 500 lidí by pak muselo jezdit do 12 kilometrů vzdáleného Tachova. Podle tajemnice úřadu Terezy Coufalové třeba kvůli nízkému počtu speciálních rozhodnutí za rok. „Muselo by jich být alespoň 225, v některých letech úřad těsně naplňuje tu hranici a pak jsou roky, které jsou slabší,“ vysvětlila.

Jen těsně nevyhovuje úřad ani svou územně správní velikostí, spadá do něj ne deset, ale jen 9,5 tisíce lidí. „Další podmínkou je, že na stavebním úřadě jsou alespoň tři zaměstnanci, kteří vykonávají rozhodovací úkony, a tento počet my plníme,“ uvedla Coufalová. Starostka Plané Martina Němečková se zrušením úřadu také nesouhlasí. „Občané jsou zvyklí, že si přijdou nechat poradit nebo informaci, že všechno vyřídí hned na místě. To po centralizaci nepůjde,“ posteskla si.

Ani tachovský úřad není na příval nových klientů připravený. „Je vůbec problém sehnat techniky na naše stavební úřady za stávající situace, pokud ještě převezmeme další činnosti, nemůžeme předpokládat, že zaměstnanci ze zrušených úřadů přejdou k nám,“ myslí si starosta Tachova Ladislav Macák.

Z pohledu předkladatele novely stavebního zákona, tedy Ministerstva pro místní rozvoj, přinese zeštíhlení sítě stavebních úřadů i několik výhod. „Mnoho z těchto stavebních úřadů jsou buď jedno nebo dvouhlavé, tedy příslušnou agendu vykonává jedna nebo dvě osoby, pak stačí nemoc, dovolená nebo nemoc dítěte a stavební řízení v těch obcích se úplně zastaví. Zrušením úřadů získáme zastupitelnost, tedy řízení poběží, lhůty se dodrží,“ plánoval mluvčí ministerstva Vilém Frček.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio