InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Brunch Na Zavadilce – kulinářská akce amatérských kuchařů

    neděle 12.5 10:00 - Podskalí – Strakonice

  • Tomáš Kvapilík: Mozaika vztahů – společenská beseda

    neděle 12.5 19:00 - Kavárna Železářství U Šulců, Blatná

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jednání budějovických zastupitelů o Smart Green City v územním plánu skončilo po pár minutách. Neschválili program

ČESKÉ BUDĚJOVICE – V pondělí 25. dubna dopoledne se konalo mimořádné zasedání zastupitelstva Českých Budějovic, které mělo na programu pouze jeden bod. Projednat se měla zpráva o vyhodnocení souladu urbanistické studie Smart Green City se zadáním českobudějovického územního plánu. Na jednání ale nakonec ani nedošlo, protože zastupitelé program neschválili.

 

Přípravu českobudějovického územního plánu zastavili na konci loňského roku zastupitelé kvůli sporu o studii Smart Green City, která se zabývá výraznou proměnou východní části města. Podle ní by toto místo mohlo v příštích dvaceti až třiceti letech nabídnout bydlení až pro 38 tisíc obyvatel, 28 tisíc potenciálních nových pracovních míst a počítá se s ročními daňovými příjmy ve výši 500 milionů korun. Vedení města požadovalo, aby zpracovatel územního plánu, kterým je Institut regionálních informací, tuto studii do materiálu začlenil. Ten to ale odmítl a tím vznikl spor. Zastupitelé proto zpracovávání územního plánu zastavilo a nechalo vypracovat několik nezávislých posudků. Ty říkají, že studie je v souladu s územním plánem.

Zprávu o vyhodnocení těchto posudků měli v pondělí 25. dubna projednat zastupitelé Českých Budějovic na mimořádném jednání. To ale skončilo v podstatě dřív, než začalo. Na zasedání se dostavilo pouze pětatřicet zastupitelů ze čtyřiceti pěti a ti začali diskutovat hned při schvalování jediného bodu programu.

Jako první se do diskuse přihlásil František Konečný, který se pozastavil nad tím, že se kvůli tomuto tématu svolávalo mimořádné zastupitelstvo. „Za čtrnáct dní máme řádné zastupitelstvo a tady dneska chybí třetina členů. Mimořádná jednání chápu opravdu v akutní situaci, kterou nešlo předvídat. Tady se všechny kroky a termíny předvídat daly. Nechápu, jestli nám hrozí nějaká veliká národohospodářská škoda nebo nebezpečí života, že se musíme mimořádně scházet. Spoustě lidí to způsobilo problémy, včetně mě, i když jsem nakonec přišel," řekl zastupitel.

Náměstek primátora Juraj Thoma uvedl, že mu v prosinci loňského roku zastupitelé uložili, aby zprávu o souladu studie Smart Green City s územním plánem předložil do 30. dubna. „Musím tedy splnit usnesení zastupitelstva, které je pro mě svaté. Kdyby nebylo tohoto termínu, tak jsme se opravdu mohli potkat až na květnovém zasedání. Původní prosincové usnesení bylo bez přesného data. V rámci rozsáhlé diskuse ale vznikla obava, že by zastavení pořizování územního plánu mohlo trvat do nekonečna, proto se pevný termín přidal," vysvětlil náměstek Thoma.

František Konečný odvětil, že se mimořádné jednání svolávalo jen kvůli tomu, že náměstek Thoma nestíhal termíny. „A proto pro dnešní program hlasovat nebudu, i když vím, že je to jen formální záležitost," dodal. Zastupitel Petr Braný řekl, že pro tento bod také hlasovat nebude, protože nejde o věcné projednávání územního plánu. „Budeme ale rozhodovat pouze o tom, zda je nebo není důvod k pozdržení celého procesu. Navíc na prezentaci studie se nás sešlo jen pár a mnozí ji ani neviděli. Můžeme říct, že to zhotovitel dostal hotové na podnose a mohl ji do územního plánu jen vložit. A tady si já myslím, že si trošku protiřečíme. Já jsem se se studií seznámil, ale nedokážu posoudit, zda je s územním plánem v souladu," poznamenal zastupitel Braný.

Náměstek Thoma připomněl, že kromě osobní prezentace dostali studii Smart Green City všichni zastupitelé v elektronické podobě. „Mohli se s ní tedy detailně seznámit. Nevidím v tom žádnou záhadu, zastupitelé ji mají k dispozici minimálně půl roku," řekl Juraj Thoma.

Klub Pirátů si následně vyžádal přestávku, po které se o programu hlasovalo. Pro bylo pouze devatenáct zastupitelů, šestnáct se jich hlasování zdrželo. Program jednání tedy schválený nebyl. „Omlouvám se všem, kteří měli komplikace, ale na jednání se přesto dostavili. Nicméně pak už neměli odvahu pro program hlasovat, abychom věc mohli projednat," zmínil primátor Jiří Svoboda a zasedání ukončil. Zpráva o souladu urbanistické studie Smart Green City se zadáním českobudějovického územního plánu by se tak měla dostat na řádné květnové jednání zastupitelstva.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Kam dál?

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace