Všichni Rusové nejsou Putin. V Pardubicích zazpívají s Ukrajinci

25. duben 2022

Benefiční koncert Tóny pro Ukrajinu pomůže maminkám s dětmi prchajícím před válkou. Jeho součástí bude i charitativní prodej výtvarných děl. Kdy a kde? 26. dubna v 18:30, Sukova síň Domu hudby Pardubice.

„Asi před dvěma třemi týdny jsme se rozhodli, že nějakým způsobem musíme pomoct. Maminky s dětmi tady vystoupí z vlaku a nevědí, co se s nimi bude dít. Zároveň potřebují nějaké přístřeší. Charita Pardubice se o ně úžasně stará. Teď k nim poputuje výtěžek z tohoto koncertu,“ říká umělecký ředitel pardubického chlapeckého sboru Bonifantes Jan Míšek.

Silné příběhy

Kromě Bonifantů vystoupí folklorní soubory Sejkorky a Formani, přidá se taky smyčcový orchestr ZUŠ Chrast. „Začneme ukrajinskou hymnou, kterou bude dirigovat sedmnáctiletý hoch. Před třemi týdny utíkal z frontové linie, bombardovali mu barák a najednou se postaví jako dirigent před pětistovku lidí. Sóla zazpívají ukrajinská a ruská dívka. Chceme tím ukázat, že ne všichni Rusové jsou Putin. Máme mezi nimi přátele, kteří dění odsuzují a jsou schopní se postavit za Ukrajince.“

Čtěte také

Peníze se vyberou i prodejem výtvarných děl na téma Ukrajinská Madona. „Někde jsem chytil nějakou fotografii, na které utíkala žena, za ní byl výbuch, záběr tanku, ona držela dítě v náručí. Říkal jsem si, že to je vlastně Madona. Oslovil jsem pardubické výtvarníky, aby toto téma zpracovali a přidali prvek naděje, holubici. Sešlo se nám 12 fantastických obrazů, které budou během koncertu k dispozici,“ vysvětluje Míšek.

Večerem provede Konstantin Sulimenko, moderátor ze satirického pořadu Šťastné pondělí. „Omlouval se, že už je Ukrajinec jenom jménem. Rád se této úlohy zhostil. Koncertu svým humorem, nadhledem a vzdělaností dodá pověstnou špičku. Chceme totiž předávat dobrou náladu. Aby potřební neztráceli naději.“

Hurá do ciziny

Sbor Bonifantes čekají kromě dobrých skutků další výzvy. „Po dvou letech půstu, kdy jsme nesměli vylézt za humna a sborové zpívání se považovalo za nejnebezpečnější coviďácký nástroj, se nám konečně rozbíhají velké projekty. Máme před sebou během následujících měsíců tři velká koncertní turné – Slovensko, Slovinsko, USA. V prosinci tedy poletíme na Floridu, kde je tou dobou 25 stupňů.“

Vrátí se chlapci někdy zase do Asie? „Než nám kvůli covidu zavřeli školu, tak jsme podepsali pětiletou smlouvu s Čínou, měli jsme rozplánované Japonsko a všechno usnulo. Čekáme, píšeme si s našimi partnery. Rádi bychom se tam během několika let podívali znovu,“ doufá Míšek.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.