Pomocníci lidí i cesta z labyrintu. KyberRobot hledal nejlepší mladé programátory

IMG_6499-2.jpg
Robot dvanáctiletého Richarda Antonického umí psát. Mladý programátor se stal jedním z vítězů soutěže KyberRobot. Foto: Adam Pluhař

Robot, který sám píše nebo jiný, co nasype psovi krmivo do misky. Mladí programátoři představili své nápady a konstrukce v letošní soutěži KyberRobot. Soutěž organizovaná Fakultou mechatroniky, informatiky a mezioborových studií TUL (FM) dává nově více příležitostí mladším dětem.

Po covidové přestávce soutěžilo na TUL na pět desítek zapálených programátorů ve dvou kategoriích. Zatímco v univerzitní aule soutěžící představovali porotě své roboty jako pomocníky lidí, v předsálí se musely autonomní roboty – záchranáři v co nejkratším čase dostat ze záludných uliček bludiště.

„Můj robot kreslí geometrické obrazce a hlavně písmena. Program jsem udělal sám, jen s některými  výpočty mi pomáhal táta, něco jsme totiž ještě ve škole nebrali,“ řekl ke svému robotu, který před porotou napsal pozdrav „Ahoj“, dvanáctiletý primán gymnázia Jeronýmova Richard Antonický.

Na sestrojení robota pracoval o víkendech od loňského listopadu. V kategorii Robot – pomocník lidí skončil za starší žáky na druhém místě. Odnesl si i první cenu od studentské poroty.

Ríša navštěvuje kurzy programování pořádané Dětskou univerzitou při TUL. Díky kurzům se do soutěže přihlásil i Pepík Pícha ze Základní školy Aloisina Výšina. Na soutěži předváděl robota – stěhováka sestrojeného ze stavebnice Lego Mindstorms. Během přestávky v soutěži se T-UNI svěřil se svojí velkou zálibou. „Mechatroniku bych jednou chtěl studovat, roboti mě moc baví. Zajímám se i o stroje, strejda je staví, ale k robotice mám přeci jen blíž. Díky inteligentní stavebnici Lego si můžu udělat cokoliv sám doma.“

Jen roboti nepláčou

Aulou zněly připravené prezentace dětí, otázky poroty, potlesk, ale někdy i pláč. To když znenadání ve vypjatém okamžiku robot přestal „poslouchat“ a byla nutná improvizace nebo oprava.

V předsálí auly bylo zase vidět čilé hemžení. Mladí programátoři si zatím zkoušeli, jak rychle jejich robot zvládne vyjet z bludiště. „Můj robot zatím dráhu neprojel, doma fungoval líp. Musím ho ještě vyladit,“ řekl Jakub Hrdlička ze ZŠ Doctrina před soutěžním pokusem se svým robotem sestrojeným z Lego Mindstorms.

KyberRobot umožňuje soutěžícím projevit svoji kreativitu, představy a technický um. Přivádí děti a studenty k programování a zájmu o techniku. Zároveň se soutěžící učí svoji práci správně prezentovat před diváky. Letos se tradiční soutěž konala počtrnácté. „Soutěž jsme zaměřili více na mladší děti. Máme tu i děti z prvního stupně, které v KyberRobotu nesoutěžily, v tom jsme výjimeční oproti jiným obdobným soutěžím. Děti se rozhodují pro studium gymnázií nebo odborných středních škol už na druhém stupni základních škol. V zájmu o techniku je podchytíme mnohem dřív,“ vysvětlil za organizátory soutěže proděkan FM Miloš Hernych.

Soutěže se mohou účastnit jednotlivci i týmy. Porota hodnotí nápad a jeho funkčnost a technické řešení, stejně jako prezentaci. "V úrovni prezentace je vidět rozdíl u dětí, které chodí na naši Dětskou univerzitu. Musejí tam své práce obhajovat,“ doplnil proděkan Hernych.

Děti se učí už tím, že vidí úroveň prezentace soupeřů. Následující rok pak je jejich prezentace lepší. „Měli jsme už několik dětí, které prošly soutěží a pak k nám nastoupily ke studiu. Jsme za to rádi. Protože soutěž má především přivádět děti k programování a k technice jako takové,“ řekl děkan FM Zdeněk Plíva.

Více o soutěži a výsledková listina.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Natalie Pickova-2.jpg

Vyzrála nad špatnou pamětí a pokuty neplatí

S trochou nadsázky Natálie Picková přiznává, že čte všechno, co jí přijde pod ruku. Kromě časopisů a novin i letáky, pravidla nebo řády. Ale hlavně samozřejmě knihy. Ne nadarmo se tato milovnice potištěného papíru stala Čtenářkou roku 2024....

16. 4. 2024 | Události | 439

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_9212-2.jpg

»Lékařům dáváme do rukou další rozměr«

Liberečtí chirurgové už nejsou před operacemi odkázáni jen na virtuální snímky zlomených kostí či nádorů, ale připravují se i díky dokonalým anatomickým modelům z 3D tiskárny. Vyrábí je nemocniční oddělení Klinické biomechaniky, za jehož zřízením...

29. 4. 2024 | Lidé | 431