Zlato (oz) / USD
2 332,86
0,65 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Dolar vystoupil na nové dvouleté maximum, těží z obav o čínskou ekonomiku

Dolar nadále těží z obav ze slabšího růstu čínské ekonomiky a z vyhlídek na agresivní zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech. Jednotná evropská měna vůči dolaru kolem 17:00 SELČ ztrácela zhruba půl procenta na 1,0659 USD.

dolar
Americký dolar se vyšplhal na nové dvouleté maximum vůči koši předních měn i samotnému euru. Foto: Pixabay

Euro je v poslední době pod tlakem kvůli negativním dopadům války na Ukrajině na evropskou ekonomiku i kvůli očekávání, že Evropská centrální banka (ECB) bude zvyšovat úrokové sazby pomaleji než americká centrální banka (Fed). Předpokládá se, že příští týden Fed zvýší svůj základní úrok o půl procentního bodu, upozornila agentura Reuters.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, si kolem 17:00 SELČ připisoval přes 0,4 procenta na 102,2 bodu. Kromě vyhlídek na vyšší úroky v USA ho podporují obavy ohledně čínské ekonomiky, za kterými stojí přísná opatření Pekingu proti šíření koronaviru.

Čínský prezident Si Ťin-pching podle zprávy listu The Wall Street Journal uvedl, že by chtěl, aby byl hospodářský růst v Číně v letošním roce rychlejší než ve Spojených státech. Podle analytiků tak naznačil, že Peking nyní očekává slabší vývoj domácí ekonomiky než minulý měsíc, kdy plánoval dosažení růstu kolem 5,5 procenta.

Analytik Erik Nelson ze společnosti Wells Fargo upozornil, že růst ekonomiky USA by měl letos podle odhadů pouze nepatrně překročit tři procenta. „Je to tedy opravdu velké zhoršení růstového cíle,“ řekl Nelson k vyjádření čínského prezidenta.

(ČTK)

Další z kategorie Světová ekonomika