Jak se Katka Blaščíková protančila k tenisu na Deaflympiádě v Brazílii

Na brazilské Deaflympiádě bude mít Česká republika dvojnásobné zastoupení v tenisu. S raketami tam zabojují Kateřina Blaščíková a Jaroslav Šmédek. Představíme vám nyní Katku.

0

Letní deaflympiáda

Sportovci z celého světa se 1. – 15. května 2022 sjedou do brazilského Caxias do Sul na 24. Letní deaflympiádu. Více o této sportovní události si můžete přečíst v jednom z našich předchozích článků. Dobrý výkon se v Brazílii bude snažit podat i tenistka Kateřina Blaščíková (18 let), kterou jsme před Deaflympiádou vyzpovídali.

Katka Blaščíková (Fotoarchiv K. Blaščíkové)

Kdo je Kateřina Blaščíková?

Katka je studentkou třetího ročníku gymnázia a bydlí ve Starých Jesenčanech u Pardubic. Mezi její záliby patří čtení, kreslení, skládání puzzle a samozřejmě také tenis. Volný čas ráda tráví na procházkách se svým pejskem.

Ztráta sluchu provází Katku již od narození. Má ji zakódovanou v genech. Ve světě zvuků se ale neztrácí, od svých dvou let totiž na levém uchu nosí kochleární implantát. Na pravé ucho začala od února 2022 používat sluchadlo. 

Sluchovou vadu má i její bratr, který ztrátu sluchu kompenzuje sluchadly. 

Katka ráda maluje (Fotoarchiv K. Blaščíkové)

Protancovat se k tenisu

Jako malá Katka cvičila aerobic. A byla v něm tak dobrá, že step aerobic začala dělat závodně. Po dvou letech intenzivního cvičení a závodění se u ní ale objevily migrény. Ty ustaly v době letních prázdnin, z čehož rodiče usoudili, že Katce nejspíš hlasitá hudba vadí. Katka se dostala na rozcestí a přemýšlela, na jaký sport se zaměřit. Když bylo Katce 9 let, zúčastnila se týdenního příměstského tábora se zaměřením na tenis. Poprvé okusila tento raketový sport, zamilovala se do něj a hraje ho doteď.

Mistrovství Evropy neslyšících 2021, Kréta (Fotoarchiv K. Blaščíkové)

Tenisové zkušenosti

V tenise Katka preferuje čtyřhru. “Ve čtyřhře hraji mnohem lépe, jsem uvolněná víc, než ve dvouhře,” vysvětluje mladá tenistka. Čtyřhra ji velice baví, a tak není divu, že v ní dosahuje i lepších výsledků než ve dvouhře. “Výsledky ve dvouhře zatím moc nemám, protože nemám moc sebevědomí, ale časem se výsledky určitě dostaví,” nevzdává se Katka.

Katka s nejlepší kamarádkou Maruškou (Fotoarchiv K. Blaščíkové)

Úspěchy mezi neslyšícími:

Když Katka začínala hrát i na turnajích mezi neslyšícími, postarala se o velké překvapení na turnaji v Turecku (2019), když porazila tehdejší světovou tenisovou jedničku mezi neslyšícími ženami – Slovenku Janu Jánošíkovou. Měla z toho velkou radost a pořádně ji to namotivovalo do budoucna.

  • 5. místo na Mistrovství světa v Turecku – dvouhra žen (2019)
  • 2. místo na Mistrovství světa v Turecku – juniorská čtyřhra mix, s J. Šmédkem (2019)
  • 3. místo na Mistrovství Evropy na Krétě – čtyřhra mix, s J. Šmédkem (2021)

Katka s Jardou urvali 2. místo na Mistrovství světa v Turecku 2019 (Foto: Facebook.com)

Úspěchy mezi slyšícími:

Za svůj největší úspěch mezi slyšícími Katka považuje postup z kvalifikace do hlavní soutěže tenisového turnaje kategorie A žen (co se týče obtížnosti – po Mistrovství ČR je hned turnaj kategorie A). Katka loni dosáhla plnoletosti a současně s tím začala hrát na turnajích mezi ženami. V minulém roce se zúčastnila i mezinárodních turnajů ITF pro dorostenky, aby získala i mezinárodní zkušenosti.

  • Vítězství (několik) ve čtyřhře na turnajích kategorie C
  • Finálová účast ve dvouhře na turnaji kategorie C
Katka před hotelem, Mistrovství světa neslyšících 2019, Turecko (Fotoarchiv K. Blaščíkové)

Katka se na Deaflympiádu těší

Deaflympiáda v Brazílii bude pro Kateřinu premiérou: “Na Deaflympiádu se velmi těším, úplně si neumím představit, co mám očekávat, ale dám do toho všechno.” Katka by se ve dvouhře ráda dostala alespoň do čtvrtfinále, ale říká, že bude hodně záležet na tom, jakou soupeřku jí přidělí los. Více si věří ve čtyřhře s Jaroslavem Šmédkem. Tipuje, že největšími soupeři budou Němci, se kterými vloni na Mistrovství Evropy prohráli těsně v semifinále. Katka doufá, že bude v Brazílii možnost to Němcům vrátit.

Do Brazílie si tenistka jako talisman pro štěstí přibalí vibrastop od trenéra a malého plyšáka.

Mistrovství Evropy neslyšících 2021, Kréta (Fotoarchiv K. Blaščíkové)

Pár slov o Katce

Katka sama sebe popisuje jako hodnou, tvrdohlavou perfekcionistku. Často ji provází zranění, a tak při otázce, jakou by si vybrala nadpřirozenou schopnost, odpovídá, že schopnost uzdravovat. Protože ví, jak těžké je překonávat bolest.

Foto: Csas.cz

Držíme palce Kateřině, ať si Deaflympiádu užije a umístí se co nejlépe! 🙂

 


Zdroj, foto: Kateřina Blaščíková, Fotoarchiv K. Blaščíkové, Deaflympics.com, Csas.cz, Facebook.com
Editor: Eva Nováková

Mohlo by vás zajímat...
Close
Back to top button