Author Šela Marathon se vrací v plné parádě

Začátek května byl tradičním termínem Author Šela Marathonu, který se po 3 letech vrací se svým 22. ročníkem a s českou špičkou na startu...

Autor: Jan Němec
Foto: © Author Šela Marathon
Author Šela Marathon se vrací v plné parádě

 


Po zrušeném loňském ročníku a dvou předchozích, které byly přesunuty na podzimní termín se konečně, po dlouhých 3 letech, hlásí o slovo Author Šela Marathon v tradičním jarním termínu. V sobotu 7. května se rozjede 22. ročník závodu a pořadatelé dokončují poslední úpravy, které nabídnou krásné poježdění na vyčištěné trati, plné zábavných cest a cestiček s přírodním povrchem.

Přípravy jdou do finiše, do středy 4. května se lze přihlásit za výhodnějších podmínek, včasná přihláška předem znamená nižší cenu startovného a především vám odpadnou stresy s přihlašováním na místě - propozice zde.

 

Spousta novinek, stále se něco děje

Zázemí
Týn nad Bečvou zahájil budování kanalizace a opravu obecního úřadu, celé zázemí akce se stěhuje na louku pod hradem Helfštýn a vše bude na jednom místě - parkování, start, cíl, umývárny, občerstvení…

 

Trasa A - 79 km - "dlouhá"
Zcela nový start pošle startovní pole okolo vrchu Krásnice, úvodní kilometry nabídnou nové lesní pasáže, které navedou jezdce na původní nájezd trasy u hřbitova v Týně nad Bečvou. Stejně jako v roce 2020 nabídne obousměrně průjezdné úseky (na začátku a konci závodu), oproti trasám do roku 2019 ubydou přejezdy údolí Moravské brány. Hodně jezdců tak kvituje netradiční kilometráž, pro které je padesátka zběsile rychlá a "kilo" už za trest :-)


Filip Adel je poslední vítěz Auhor Šela Marathonu z roku 2020, loňský ročník byl nakonec zrušen...

Startovní pole
Author Šela Marathon vždy patřil mezi závody, které vyhledávali přední domácí maratonci. A letos to znovu vypadá, že sportovní úroveň podniku bude skvostná. Na start se chystá olympijský vítěz z Londýna Jaroslav Kulhavý (Česká spořitelna Accolade), má na Helfštýn dvě zlaté vzpomínky - vítěz v roce 2005 a 2012. Járu doprovodí parťáci z týmu Tomáš Višňovský, Marek Rauchfuss a Matouš Ulman. 

Na start se chystá i silná formace D2 Mont Merida s úřadujícím mistrem republiky v maratonu Janem Strožem, jemuž budou krýt záda Filip Rydval, Lubomír Petruš a sourozenci Hníkovi.

Podle posledních zpráv o startu uvažuje i tým Canyon Northwave s Martinem Stoškem, Kristiánem Hynkem a Dominikem Buksou.

Chybět nebudou ani dvojnásobní vítězové Author Šela Marathonu Filip Adel a Jan Jobánek (Superior team). Ženskou konkurenci tvoří Barbora Průdková, která kombinuje XCO, enduro i sjezd (aktuální Mistryně Česka MTB DH) a Nikol Flašarová, vítězka Salzkammergut Trophy 2021 a nejvýše postavená Češka v rankingu UCI.

Pavel Boudný vyhrál Šelu celkem 5x, v roce 2016 naposledy...
 

Obnovení závodu dvojic
Sdílení společných zážitků a týmový duch, to je závod dvojic, který známe zejména ze zahraničních etapových klání. Na četná přání účastníků tak pořadatelé obnovili závod dvojic na trase A 79 km v kategoriích muži nebo mix. Hlavní událostí této kategorie bude návrat Pavla Boudného, pětinásobného vítěze AŠM, na závodní tratě. Velký příběh jezdce, která se těžce vypořádával s ukončením sportovní kariéry a začleněním do běžného života, v závodě nastoupí s kamarádem a ambicí dokončit. Dalším zajímavým jménem v závodě dvojic je maratonský světoběžník Ondra Fojtík, vítěz AŠM 2020 a ředitel Drásal marathonu „u sousedů“ v Hostýnských vrších. 

Trasa B - 51 km - "kratká"
Jedinou změnou je přesun startu na kopec na louku pod Helfštýnem, tím pádem tu máme zkrácení o 2 km a o 150 výškových metrů méně. Zábavná a nezáludná trať, určitě ne těžká profilem, ale vyplatí se potrénovat v terénu :-)

 

 

Trasa C - 37 km - pro kadety
Speciální trasa určená pouze kadetům a kadetkám 15-16 let, vede společně s padesátkou, kilometrovou zkratkou se jezdci vyhnou smyčce přes Valšovice, Paršovice a Zbrašov.

Trasa D - 23 km - pro starší žáky
"Maratonský" okruh pro starší žáky a žačky 13-14 let se nově vyhne Jelenímu chodníku a závěrečnému výjezdu na Helfštýn.

Trasa D - 23 km - pro nezávodní Hobby jízdu a pro děti s rodiči z Dětského AŠM
Pro amatérské hobby jezdce a děti s rodiči jsme připravili nezávodní hobby jízdu s výrazně levnějším startovným. Trasa je ZDARMA k dispozici dětem závodícím v Dětském AUTHOR ŠELA MARATHONU, které mohou okruh objet pouze v doprovodu dospělé osoby. Všem účastníkům bude zaznamenán čas, ale nebude se vyhlašovat ani seřazovat pořadí. Děti, které pojedou Dětský AUTHOR ŠELA MARATHON, se musí samostatně registrovat do dětských závodů zvlášť a do Hobby jízdy zvlášť, přičemž uhradí pouze startovné na Dětský AŠM.

Dětský Author Šela Marathon 2022 

Dětský závody se uskuteční v dopoledním programu v cílové louce, nová lesní smyčka prodloužila okruh pod hradem na 1500 metrů, trasy všech závodů jsou upraveny adekvátně věkovým předpokladům a dovednostem.  

Program Author Šela Marathon 2022

6. května 2022
17:00 – 21:00  přihlášky a výdej startovních čísel, louka pod Helfštýnem

7. května 2022
7:00 – 7:30 přihlášky a výdej startovních čísel, louka pod Helfštýnem
9:00 start trasy A 79 km
9:30 – 11:40 starty závodů Dětského AŠM
12:05 předpokládaný příjezd vítěze trasy A 79 km
12:15 – 12:35 start tras B 51 km, C 37 km, D 23 km a HOBBY jízdy
15:00 slavnostní vyhlášení trasy A 79 km
15:30 slavnostní vyhlášení tras B. C, D
16:00 tombola
17:00 After party s D.U.Bmusic

 

www.selasport.cz

 

 

Přečteno - 4992x Tagy: author šela marathon maratony 2022
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyAuthor Šela Marathon 2024 přesně za měsíc. Bude to finální rozlučka
    Author Šela Marathon 2024 přesně za měsíc. Bude to finální rozlučka
  2. Ostatní závodyČeští bikemaratonští solitéři. Šela Marathon
    Čeští bikemaratonští solitéři. Šela Marathon
  3. ZávodyFotogalerie: ČT Author Cup 2022
    Fotogalerie: ČT Author Cup 2022
  4. Ostatní závodyZájem o ČT Author Cup neutichá, přihlášeno je téměř 3000 závodníků
    Zájem o ČT Author Cup neutichá, přihlášeno je téměř 3000 závodníků
  5. Ostatní závodyNa Pražskou 50 vyrazilo v psím počasí na 1100 bikerů
    Na Pražskou 50 vyrazilo v psím počasí na 1100 bikerů
  6. Mistrovství světaObhájce duhového dresu Andreas Seewald před MS XCM: "Jediným cílem je obhajoba"
    Obhájce duhového dresu Andreas Seewald před MS XCM: "Jediným cílem je obhajoba"

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744