Šachové čtení na víkend: Rusové nesmí hrát ani sledovat šachy

Přinášíme tradiční týdenní přehled článků s šachovou tematikou, který i tentokrát ovlivnila ruská invaze na Ukrajinu. Na největší světový web pro šachisty, Chess.com, nově nemohou ruští hráči a velmistr Sergej Karjakin kvůli své otevřené podpoře invaze nesmí hrát. Náš výběr obsahuje i zmínky o novém šachovém koutku v brněnské knihovně a hledání nových atraktivnějších formátů, které přitáhnou ke královské hře širší publikum.

 

Echo24.cz: Ruský úřad zablokoval největší světový web pro šachisty. Kvůli Ukrajině

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor na žádost generální prokuratury zablokoval Rusům přístup k jednomu z nejpopulárnějších šachových portálů na světě Chess.com. Stalo se tak podle médií kvůli prohlášení, ve kterém portál „rozhodně odsoudil“ počínání Ruska proti Ukrajině.

 

wave.rozhlas.cz: Šachisty vyřazují ze hry za šíření ruské propagandy. Za šachovnici se ale nehrne ani mistr světa Carlsen

Na podzim Magnus Carlsen jasně uhájil titul šachového mistra světa. Je o několik měsíců později a chystá se další velký turnaj – tentokrát v něm půjde o to, kdo bude příštím vyzyvatelem norského šampiona. Do příprav však zasáhla agrese Ruska na Ukrajině, kvůli jejíž podpoře přišel o účast ruský velmistr Sergej Karjakin. Kdo ho nahradí a jak si šachový svět ví nebo neví rady se sportovními sankcemi?

 

Lidové Noviny: Hledání nových formátů

Jak zatraktivnit šachy pro média a masovější publikum, je stále se vracející a diskutovaná otázka. Tento týden jsme svědky dvou aktuálních pokusů o zatraktivnění formátů šachových turnajů na nejvyšší úrovni.

 

Vyškovský deník: Chvilka nad šachovnicí

 

nastartu.cz: Moravská zemská knihovna otvírá Šachový koutek

Moravská zemská knihovna spravuje jednu z největších sbírek šachové literatury v Evropě. Budoval ji od 50. let knihovník a šachista Eduard Lendl. Právě proto nese šachový koutek v 1. patře knihovny jeho jméno. Otevřen bude 26. dubna v 15 hodin. Na vybavení koutku, na aktuálním doplňování šachového fondu i na dalších šachových aktivitách spolupracuje MZK se Šachovým svazem ČR.