Rittichův zvláštní zápas v NHL. Netušil, že dostal gól, pak pobavil střetem s brankou

Nashville Predators mají v závěru základní části NHL jistou účast v play-off. Kvůli zranění finské gólmanské jedničky Juuseho Sarose dostane ve vyřazovací fázi prostor Čech David Rittich. Ten při předposlední zkoušce před boji o Stanley Cup pomohl „predátorům“ k vítězství na nájezdy proti Coloradu Avalanche. A zároveň zvládl nechtěně pobavit diváky v denverské Ball Areně i u televizních obrazovek.

Utkání se pro Rittichův Nashville nevyvíjelo dobře. „Predátoři“ rychle prohrávali 0:2, a i když posléze snížili, po první siréně šli do šatny s dvougólovým mankem. Mohl za to kuriózní gól. V 17. minutě se vhazovalo v útočném pásmu Colorada, přičemž po buly následoval velký chaos. Puk se na čas ztratil ve skrumáži hráčů, kteří šavlovali svými hokejkami o sto šest. Nakonec vyplaval u Logana O'Connora a kanadský útočník ho bez větších průtahů poslal směrem na Ritticha.

Puk byl tečovaný bránícím Romanem Josim a téměř všichni si v tu chvíli mysleli, že skončil buď v síti nad bránou, nebo dokonce na tribuně. Český gólman se rozhlížel, měl za to, že si může odechnout. Jenže zrovna když se nesoustředěně podíval doprava, po jeho levé straně O'Connor zpozoroval, že mu puk skončil u hokejky a snadno zakončil do odkryté brány. Opakované záběry ukázaly, že i kameraman za Rittichovým brankovištěm byl dokonale zmatený a hledal puk jinde.

Devětadvacetiletý Rittich během utkání nechtěně pobavil ještě jednou, když chtěl sebrat puk, který se odrazil od mantinelu a padal směrem k jeho bráně. Odchovanec Dukly Jihlavy nastavil lapačku, jenže neodhadl vzdálenost od brankové konstrukce. Následoval tvrdý náraz, který ho poslal na led.

I přes dvě nechtěné komické vložky mohl být ale nakonec český gólman nakonec spokojený. Nashville zvládl dovést zápas, ve kterém hned třikrát prohrával o dvě branky, až do nájezdů. Po nich bral vítězství 5:4, Rittich si připsal 42 úspěšných zákroků.

V sezoně odchytal zatím 17 zápasů s nepříliš lichotivou úspěšností zákroků 88,6 procenta. Predators od něj potřebují více, protože Juuse Saros se zranil v předchozím duelu s Calgary a Rittich by ho tak měl v play-off na postu jedničky nahradit.

Tagy:
NHL Stanley Cup hokej sport David Rittich Calgary Flames Colorado Avalanche Nashville Predators sportovní soutěž Logan O'Connor Juuse Saros Roman Josi HC Dukla Jihlava