Historický vrchol ženského boxu, duel Taylorové a Serranové poprvé vyprodá Madison Square Garden

Ženský boxerský zápas poprvé vyprodal ikonickou Madison Square Garden v New Yorku. V sobotu se totiž utká irská mistryně střední váhy Katie Taylorová a jednička z muší váhy Amanda Serranová z Portorika. Desetikolová bitva v domluvené super střední váze rozhodne o čtyřech světových titulech. „Skuteční vítězové jsou ale fanoušci, ženský box a ženy obecně,“ citovala BBC Serranovou.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soupeřky Katie Taylorová (vlevo) a Amanda Serranová na tiskové konferenci

Soupeřky Katie Taylorová (vlevo) a Amanda Serranová na tiskové konferenci | Foto: Andrew Couldridge | Zdroj: Reuters

„Nejde jen o nejlepší ženský zápas. Momentálně jde o nejlepší boxerský zápas vůbec. Nejlepší proti nejlepší. Šampionka proti šampionce,“ citovala BBC Katie Taylorovou, která se v sobotu 30. dubna pokusí ubránit čtyři tituly organizací WBA, WBO, WBC a IBF.

Boxer Fury knokautoval Whytea a uhájil mistrovský pás WBC. Pak potvrdil, že končí

Číst článek

„Uvidíte srdce, slávu a hodně úderů,“ lákala fanoušky její soupeřka Amanda Serranová.

Bojovnice, promotéři i novináři mluví o historickém milníku. Velký tahák galavečera nejen vyprodal proslulou Madison Square Garden s kapacitou přes 17 tisíc míst, lístky zmizely z předprodeje v druhém nejkratším čase, který aréna pamatuje.

„Máme větší mediální zájem než u některých zápasů Anthonyho Joshuy,“ popsal v rozhovoru pro deník Guardian promotér Taylorové Eddie Hearn. Joshua je přitom olympijský vítěz, bývalý mistr těžké váhy a jeden z největších taháků mužské kategorie.

Rekordních čísel dosáhly boxerky bez urážek, pomluv či kontroverzí. „Jsme nejspíš dvě nejslušnější bojovnice. Nenadáváme si. Bitva se rozhoduje v ringu, ne mimo něj. Píšeme historii a není nikdo, s kým bych chtěla být v ringu radši než s Katie,“ vysvětlila Serranová. 

Irská boxerka Katie Taylorová s promotérem Eddiem Hearnem (vlevo) a Amanda Serranová se zastupujícím Jakem Paulem (vpravo) | Foto: Matt Davies | Zdroj: Reuters

Pozornost navíc přitáhl americký influencer a amatérský boxer Jake Paul, který zastupuje Portoričanku. Svého protějška, promotéra irské soupeřky, vyprovokoval k sázce o milion amerických dolarů. Oba vsadí na svou favoritku. Kurzy bookmakerů předpokládají hodně vyrovnanou partii.

Od zákazu po zájem

Ještě v roce 1996 by podobná událost neměla nárok. I z právního hlediska. V Británii do té doby trval zákaz amatérského boxu u žen a první profesionální bojovnicí se stala Jane Couchová až o dva roky později.

Práva si musela vydobýt u řídicího orgánu British Boxing Board of Control. Ten argumentoval menstruačními cykly, jež údajně způsobují u žen nestabilitu a zranitelnost v ringu.

„To, co mi říkali, bylo naprosto šílené,“ stěžovala si zpětně pro BBC Couchová. Soud vyhrála, situace v ženském boxu se ale nezměnila.

Až v poslední dekádě se začala situace zlepšovat. Pomohl tomu i všeobecný rozmach ženského sportu. V roce 2019 sledovalo semifinále fotbalového mistrovství světa mezi Anglií a USA téměř dvanáct milionů diváků BBC.

Následná medializace zastihla i box, zájem se postupně zvyšuje. Dosavadní vrchol je na programu v sobotních ranních hodinách.

apr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme