Nevyhazujte jídlo. S trochou kreativity proměníte zbytky v lahodnou hostinu

Zbavit se zbytků v kuchyni, ať už jde o vařenou přílohu, pečené maso nebo třeba ovadlou zeleninu, nemusíte jen u odpadkového koše. K tomu, abyste se báječně najedli, ušetřili peníze a ještě se chovali udržitelně, stačí trocha fantazie a odvaha experimentovat.
Část 1/4
Ilustrační snímek

Recyklace jako móda

Jedním z nešvarů blahobytných společností bývá sklon k plýtvání jídlem. Proč bychom měli spotřebovávat nějaké zbytky, když si můžeme 24 hodin denně koupit čerstvé potraviny nebo si nechat dovézt hotové jídlo až ke dveřím?

Snahy o zachraňování zbytků si tak spíš spojujeme s našimi předky (vzpomínáte, jak babička přetvářela starou housku v krutonky do polévky a zbylé vařené brambory nebo rýži v zapečené dobroty?) nebo s lidmi, kteří mají jak se říká hlouběji do kapsy.

Jitka Rákosníková

                            • spisovatelka, novinářka a překladatelka s vášní pro jídlo a autorka knih o jídle i kuchařek se v jedné z nich – Recyklované kuchařce Jitky Rákosníkové zaměřuje právě na téma, které je v současnosti zase o něco aktuálnější: proč a hlavně jak neplýtvat potravinami.
Jitka Rákosníková

Poslední léta ovšem přinesla nový trend nejen do oděvní módy, ale i do kulinárního světa, a tím je recyklace. Nejde přitom ani tak o důsledek hospodářských otřesů jako spíš o snahu některých lidí chovat se ekologicky i ekonomicky zároveň, šetřit planetu, zdroje i vlastní peněženku.

Jak se dívá na módu zachraňování a nevyhazování potravin spisovatelka, překladatelka a autorka kuchařek Jitka Rákosníková, která tomuto trendu už před několika lety zasvětila jednu ze svých knih, Recyklovanou kuchařku? „Je to jako s každou módou. Všechno tu už jednou bylo, pak to z módy vyšlo a po nějaké době to opět ‚objevíme‘ a stane se z toho hit. Recyklace jídla k vaření prostě patří, ale v dobách všeobecného a všeobjímajícího dostatku – i poměrné láce surovin – je snadné zbylé potraviny vyhazovat s tím, že už jsou prošlé nebo dokonce zdraví nebezpečné,“ upozorňuje.

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Podle Jitky Rákosníkové to má isouvislost s tím, že dnes málokdo umí hospodařit. „Když nám něco zbude, měli bychom to umět uchovat, většinou ale necháváme chleba okorat, polévku zkysnout, nevíme, jak co skladovat, takže to v nevhodném prostředí zplesniví,“ vysvětluje a přidává apel.

„Uchovávat potraviny patřívalo k základním ‚domácím‘ dovednostem a najednou, když začíná hrozit nedostatek a razantně nastoupí drahota, si to zas začínáme uvědomovat. Proč zachraňovat potraviny? Protože je to a) logické, b) ekonomické, c) ekologické. Prostě normální.“

hobby jak usetrit serial poutak klicove slovo

Zima nejlépe prověří skutečné vlastnosti vaší fotovoltaické elektrárny

Takto vypadá střecha Jaroslava Pejchara po dokončení montáže fotovoltaiky.

Během zimních měsíců se stává výkon fotovoltaických systémů důležitým tématem pro majitele...

V zimě plně nabijte baterii jednou za čtrnáct dní, ať zůstane v kondici

Takto vypadá střecha Jaroslava Pejchara po dokončení montáže fotovoltaiky.

Baterie pro fotovoltaiku v zimě prožívají krušnou dobu. Když je málo slunečního svitu, nenabíjejí...

Britský startup znovu objevil akumulačky. Měly by pracovat jako kotel

Pro kotel se najde místo i pod schody.

Pro mladou populaci jsou akumulační kamna dnes už vymizelým pojmem. Svého času se však hodně...

Hokejbalistky svépomocí vyrobily útulné podkroví, ušetřily přes 200 tisíc

Hotová rekonstrukce při návštěvě Václava Adamce

VIDEO V dalším dílu seriálu Akce: Rekonstrukce! se stavební mistr Václav Adamec vydal za sportovkyněmi,...

Při rekonstrukci pouhých dvou místností ušetřili přes dvě stě tisíc

Vizualizace nového otevřeného prostoru

VIDEO Stavební mistr Václav Adamec se v dalším díle pořadu Akce: Rekonstrukce! vypravil do pražských...

  • Nejčtenější

Snídaně je grunt. Pomůže s hubnutím i soustředěním, dodá energii. Jak na ni?

18. května 2024

Mezinárodní průzkum Barometr Food ukázal, že stravování Čechů není tak úplně v pořádku. Tak třeba...

Borůvkové sušenky

Borůvkové sušenky

Střední

90 min

Křehké sušenky s polevou skvělé na svačinku či snídani.

Čokoládový dort s ibiškem

Čokoládový dort s ibiškem

Střední

120 min

Dokonalý dort, kterým každého ohromíte.

Růžové mléko s malinami

Růžové mléko s malinami

Lehké

10 min

Osvěžující mléko, které si oblíbí určitě i vaše děti.

Levandulové lanýže

Levandulové lanýže

Střední

45 min

Kvete vám na zahradě levandule? Využijte ji k přípravě těchto lákavých bonbónů.

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....