Neděle 19. května 2024, svátek má Ivo
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Svět

Rusko se stáhne z Mezinárodní vesmírné stanice ISS. Podle médií kvůli sankcím

Ruští kosmonauti (zleva) Sergej Korsakov, Oleg Artěmjev a Denis Matvejev před odletem na Mezinárodní vesmírnou stanici (18. března 2022) foto: AP

Šéf ruského vesmírného programu oznámil, že Moskva se stáhne z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Podle státních médií jde o důsledek sankcí uvalených na zemi kvůli invazi na Ukrajinu.
  7:43

„Rozhodnutí už bylo přijato, nejsme povinni o něm veřejně hovořit,“ řekl podle agentury TASS šéf ruské vesmírné agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin v sobotním rozhovoru se státní televizí. Informaci přinesla agentura Bloomberg.

„Mohu říci jen tolik, že v souladu s našimi závazky budeme naše partnery o ukončení práce na ISS informovat s ročním předstihem,“ dodal.

Rogozin na začátku dubna pohrozil ukončením ruské mise, pokud Spojené státy, Evropská unie a Kanada nezruší sankce vůči podnikům zapojeným do ruského kosmického průmyslu.

Výzkumná vesmírná stanice byla až do ruské invaze na Ukrajinu vzácnou oblastí spolupráce mezi Ruskem a USA a jejich spojenci, a to navzdory neustále se zhoršujícím vztahům.

Ve středu na ISS přiletěla na palubě lodi od firmy SpaceX trojice amerických astronautů s italskou kolegyní. Na ISS budou s dalšími třemi Američany, třemi ruskými astronauty a Němcem Matthiasem Maurerem.

Autoři: ,

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...