Ligue 1 - souhrn 35. kola: Marseille dává šanci pronásledovatelům

29.04.2022, 23:00, aktualizováno 01.05.2022, 22:39
Komentáře a souhrny
Karl Toko Ekambi a Moussa Dembélé (© AFP)
AS Monaco přehrálo Angers a drží se v kontaktu s Rennes, které zdolalo Saint-Étienne, po drtivé prohře Marseille je navíc šance i na druhé místo. PSG dokázalo ve Štrasburku po brzkém inkasovaném gólu otočit, v závěru ale o dvougólové vedení přišlo. RC Lens navzdory početnímu oslabení srovnal proti Nantes a získal bod za remízu 2:2. Nedisciplinované Lille krachlo v Troyes...

Olympique Marseille - Olympique Lyon 0:3

01.05.2022 20:45

Góly: 55. Castello Lukeba, 76. Moussa Dembélé, 88. Karl Toko Ekambi

O mistrovi je v Ligue 1 už sice rozhodnuto, ale bitva o druhou příčku se ještě zdramatizovala. Tím spíše, že Sampaoliho výběr se v předposledním kole střetne s Rennes. Zároveň patnáctá výhra pro Les Gones znamená, že ještě nejsou ze hry o evropské poháry.

Úvodních pětadvacet minut přineslo především nepřesnosti. Hned poté to vypadalo, že se Gerson ve vlastní šestnáctce uchýlil k faulu. Komunikace sudího Gautiera s kolegou u videa skončila tím, že se pokračovalo ve hře. Ani další minuty nepřinesly pro bezmála pětašedesát tisícovek diváků a divaček na Stade Velodrome mnoho pozoruhodného.

Až krátce před poločasovým odchodem do šaten si Arkadiusz Milik špatně srovnal krok, takže zahodil velikou šanci, což mohlo jeho tým mrzet. Deset minut po startu druhého dějství totiž Houssem Aouar nastřelil při zahrávání přímého kopu jenom zeď. Míč se ovšem odrazil k Dembélému, který sice ještě Paua Lópeze nepřekonal, avšak Castello Lukeba mohl dorážet ze dvaceti centimetrů - 0:1.

Regulérnost tohoto gólu musel ještě potvrdit VAR. Každopádně se jednalo o velkou čáru přes rozpočet pro domácí. Bradley Barcola mohl přidat záhy pojistku, jenže cílil do boční sítě. V 67. minutě se chopil standardní situace Dimitri Payet a Anthony Lopes musel předvést kvalitní zákrok. Další důležitý moment tohoto šlágru.

V 76. minutě Malo Gusto centroval z pravé strany do malého čtverce, kde číhal Moussa Dembélé, jehož hlavička byla pro gólmana nechytatelná - 0:2. Definitivně chtěl rozhodnout za 120 sekund Aouar. Bohužel pro něj i pro celý Lyon prostor mezi třemi tyčemi minul. Mattéo Guendouzi také nebyl přesný, takže konečnou podobu výsledku musel dát až v 88. minutě Karl Toko Ekambi.

Kamerunský fotbalista, který v roce 2017 vyhrál se svou zemí Africký pohár národů, si počíhal na zadní (levé) tyči na Tetêho přihrávku, kterou z voleje uklidil do brány. Sice balon nezasáhnul úplně čistě, ale i takové zásahy se přece počítají - 0:3. Lyon má tedy na kontě pětapadesát bodů, o rovných deset méně než Marseille.

Více informací k zápasu

Girondins Bordeaux - OGC Nice 0:1

01.05.2022 17:05

Góly: 74. Andy Delort

Čtvrt hodiny před koncem se o jedinou branku utkání postaral Andy Delort. Jeho současný zaměstnavatel tak může nadále usilovat o post zaručující Ligu mistrů. Naopak Les Girondins mají před zbývajícími třemi koly šestibodový náskok na první nesestupovou a nebarážovou pozici.

V 5. minutě se rozehrávky přímého kopu ze střední vzdálenosti chopil Gideon Mensah a Walter Benítez s přehledem zakročil. Ve 12. minutě Kasper Dolberg sice překonal Benoîta Costila, nikoli ale na brankové čáře skluzujícího Mensaha. Výtečný obranný zákrok! Zmíněný dánský fotbalista stihnul do poločasové pauzy ještě jedno zakončení. Za rámeček si jej nedá.

Po změně stran se jako první osmělil Justin Kluivert. Jeho rána byla zblokována a Melvin Bard si s dorážkou poradil hodně bídně. V 56. minutě pobídnul Flavius Danilius kolegu Pabla Rosaria, který minul zařízení. Za 180 sekund zahrávali hosté roh. Andy Delort hlavičkoval zpět před bránu, kde stejnou částí těla zakončoval do Costilových rukavic Képhren Thuram.

Další minuty byla hra dosti rozkouskovaná, za což mohla i série pěti střídání. Andy Delort však na trávníku zůstal, takže mohl zblízka uklízet do sítě poté, co Bard neprošel přes Toma Lacouxe, jenž ale protihráči se sedmičkou na dresu připravil stoprocentní šanci, kterou nepohrdnul - 0:1. Autor gólu měl ještě jednu příležitost, nicméně svou rybičku mezi tři tyče nanasměroval.

V 87. minutě si Jean-Clair Todibo oddychnul, že jeho kontakt s Jeanem Onanou nebyl posouzen jako penaltový. Yacine Adli v některých předchozích kláních dopomohl svému týmu k bodům. Tentokrát se dostal k jedinému pokusu, který k Benítezovi ani nedoletěl. V poslední minutě ještě Jordan Lotomba zamířil do tyče a následnou dorážku poslal Bilal Brahimi nad.

Více informací k zápasu

Stade Brestois - Clermont Foot 2:0

01.05.2022 15:00

Góly: 60. Lilian Brassier, 62. Steve Mounié

O deseti přitom hráli od 22. minuty. Po změně stran se jim podařilo vstřelit dva slepené góly, na které o záchranu bojující soupeř nenašel odpověď. Fanoušci a fanynky bretaňského klubu tak vědí, že se schyluje k nejlepšímu umístění od postupu mezi elitu v roce 2019.

Že by to mohlo být pro Brest pěkné odpoledne, naznačil už v 5. minutě Steve Mounié. Přihrávce před odkrytou svatyni však byla o něco méně přesná, než by Lilian Brassier potřeboval. Paul Lasne to pak zkusil z dálky a Ouparine Djoco musel vyrážet. Jenže potom Romain Del Castillo prošlápnul kotník Jodela Dossoua. Rohodčí Lissorgue si šel prohlédnout záznam a domácí pětadvacítku vyloučil.

Der Zakarianova skvadra se připravovala na soupeřův nápor. Ale ten se jaksi nedostavil. A tak se stalo, že ve 38. minutě napřáhnul Mounié a o centimetry minul levou tyčku. Les Pirates vycítili, že tento mač rozhodně není ztracený. Po hodině hry byl rozehrán rohový kop. Steve Mounié na přední tyči záhnul balon a trefil břevno, od kterého se kulatý předmět odrazil k Brassierovi, jenž měl před sebou mimořádně snadnou úlohu.

Dvaadvacetiletý obránce se tedy dočkal svého premiérového zásahu v sezoně, zatímco Steve Mounié se záhy dočkal osmého. Youcef Belaïli byl sice na levém křídle faulován, ale sudí nechal pokračovat ve hře. Takže mohl přijít ukázkový centr šajtlí na zadní tyč, kde forvard s patnáctou na dresu hlavou skóroval. Pravda, hostující kapitán Florent Ogier mu nechtíc trochu pomohl - 2:0.

Potom se na hrací plochu dostal Saîf-Eddine Khaoui, nicméně při své dobré šanci Bizota nepřekonal. V 70. minutě napřáhnul Jodel Dossou a Lilian Brassier dost možná zabránil vstřelení kontaktního gólu. Jim Allevinah proti muži v rukavicích také neuspěl. A třetí branku v závěru odmítnul Brassier, když cílil pouze do boční sítě.

Více informací k zápasu

FC Lorient - Stade Reims 1:2

01.05.2022 15:00

Góly: 32. Terem Moffi - 17. Arbër Zeneli, 59. El Bilal Touré

Zatímco Les Rouges et Blancs můžou zbývající tři kola dohrát v absolutním klidu, Les Merlus čeká ještě náročná práce, aby udrželi Ligue 1 i pro příští sezonu. Sedmnáctá porážka jim nechává pouze tříbodový náskok na barážový post.

Během úvodní čtvrthodiny zaujal pouze nepříjemně vyhlížející zákrok na Arbela Zeneliho, který se z něj však rychle oklepal. Dokonce tak rychle, že za nějakých 200 sekund rozvlnil síť poté, co výbornou práci odvedl El Bilal Touré - 0:1. Po odpovědi hned zatoužil Laurent Abergel, jenže to by musel vyprodukovat razantnější a přesnější pokus.

Po půlhodině hry se Pélissierova skvadra dočkala vyrovnání. Postaral se o něj Terem Moffi, když při nádherném sólu rozkmital svoje rychlé nohy, aby pláchnul celé obraně a aby ve finále jednoduchou kličkou obešel Rajkoviće a zamířil do prázdné brány - 1:1. Obrat zatoužil dokonat Armand Laurienté, leč srbský gólman jeho úmysly přečetl.

Fotbalista ve službách FC Lorient v závěru poločasu zadrbal velice nadějnou situaci. A po něm ještě domácí zahrávali rohový kop, na který si naskočil Houbouland Mendes, avšak muže v rukavicích nepřelstil. Predrag Rajković přijímal gratulace od spoluhráčů i záhy po změně stran, když znovu rozesmutnil Laurientého.

Krátce před vypršením šedesáté minuty dostal výsledek svou finální podobu. Kamory Doumbia z pravého křídla přihrál před bránu, kde z první uklízel na místo určení El Bilal Touré - 1:2. Za nepříznivého stavu se na kopačky borců ze Stade du Moustoir začala vkrádat nervozita, takže si až do finálního hvizdu nedokázali vytvořit žádnou vyloženou příležitost.

Více informací k zápasu

AS Monaco - Angers SCO 2:0

01.05.2022 15:00

Góly: 42. Abdoulaye Bamba (vl.), 61. Wissam Ben Yedder

Svěřenci Philippa Clementa v posledních týdnech předvádějí velmi kvalitní výkony, o čemž nejlépe svědčí fakt, že po tomto utkání v rámci pětatřicátého kola platí, že zvítězili sedmkrát v řadě. Díky tomu zůstávají ve hře dokonce o druhou příčku. Naopak SCO ještě nemá jistou záchranu.

Přitom kdo ví, jak by to dopadlo, kdyby Marin Jakoliš už ve 2. minutě nenasměroval svoji hlavičku vedle tyče. Krátce poté pobídnul Caio Henrique svým centrem Kevina Vollanda, jenže nechal vyniknout Mandreu. Za 180 sekund se ve výborné pozici ocitnul Wissam Ben Yedder. Všechno udělal dobře, jenom to zakončení bylo až příliš razantní.

Po čtvrthodině hry se osmělil Angelo Fulgini. Alexander Nübel si dráhu letu míče dobře pohlídal. Chorvat Jakoliš byl hodně aktivní, za což mohl být odměněn v závěru úvodní dvacetiminutovky, kdyby necílil přímo do středu monacké svatyně. Zanedlouho poslal centr do vápna Abdoulaye Bamba a Benoît Badiashile si hlasitě oddychnul, že si nevstřelil vlastní gól.

Další pokus patřil Eliotu Matazovi. Mezi tři tyče se však nevešel. Ve 42. minutě si pořádný kopec smůly vybral Abdoulaye Bamba. Youssouf Fofana předvedl uvnitř pokutového území Angers slalom přes tři protihráče. Anthony Mandrea dokázal míč vyrazit, jenže pouze do dobíhající kolegy Bamby, od kterého se odrazil do sítě - 1:0.

Po změně stran musel hostující brankář ihned do akce. Poprvé kulatý předmět chytil, podruhé si oddychnul, že Vollandův výstavní volej nemohl platit kvůli těsnému ofsajdu. Rovněž Wissam Ben Yedder si v následující minutě nepohlídal hranu, a tak byl stav stále nejtěsnější. Ve výborné formě hrající kanonýr se v další minutce opět radoval zbytečně, jelikož se dopustil stejného porušení pravidel. Málo uvěřitelná série neuznaných zářezů.

Až po hodině hry zaznamenal bývalý hráč Sevilla FC svou jednadvacátou branku v sezoně, když s přehledem zakončil přečíslení čtyř proti jednomu - 2:0. Ben Yedder se dostal ještě do jedné velké šance, ovšem skórovat do odkryté branky se mu nepodařilo díky včasnému skluzu Romaina Thomase. Krátce poté byl vystřídán, nicméně se svým výkonem mohl být velmi spokojený, tak jako celé AS Monaco.

Více informací k zápasu

Montpellier HSC - FC Metz 2:2

01.05.2022 15:00

Góly: 80. Arnaud Souquet, 90+1. Elye Wahi - 24. Thomas Delaine, 70. Louis Mafouta

A výrazně si tím zkomplikovali možnost záchrany v Ligue 1. Tím spíše, že ve zbývajících kolech se střetnou s Lyonem či s PSG. Oproti tomu hráči MHSC můžou vstoupit do duelů s Clermontem, PSG a Angers bez jakýchkoli starostí.

Ve 3. minutě se dostal k balonu Elye Wahi a za Caillardem zvonila branková konstrukce. Thomas Delaine se krátce poté dostal ke střele, jenže Dimitryho Bertauda s ní nevystrašil. Za čtvrt hodiny už byl třicetiletý obránce o poznání úspěšnější, když dorazil balon za čáru po akci, ve které měli prsty Didier Lamkel Zé a Boubacar Traoré - 0:1.

Následně o kousek minul Nicolas de Préville. Na svůj šestý zásah v sezoně si tedy bude muset minimálně týden počkat. Nedlouho před koncem úvodního dějství skóroval po Lacroixově chybce odhodlaný Wahi, avšak opakované záznamy odhalily jeho ofsajd. První poločas tedy vyšel o něco lépe fotbalistům Mét.

Elye Wahi se hned po startu druhé půle řítil na Caillarda, jenž vyšel z tohoto minisouboje jako vítěz. Zato v 70. minutě Bertaud proti Louisi Mafoutovi nepochodil. Přeci jen málokdo počítal s tím, že se míč odrazí od hlavy Williama Mikelbrencise takhle nešikovně - 0:2. Za sedm minutek mohl střídající Opa Nguette zřejmě definitivně rozhodnout, jenže napálil pouze břevno.

Za 180 sekund tedy Arnaud Souquet po dobrém Ristićově centru hlavou snížil - 1:2. Domácí vycítili šanci na bodový zisk. Dočkali se až v první nastavené minutě. Boubacar Kouyaté smolně podklouznul, čímž pobídnul Sachu Delayeho, aby naservíroval balon Wahimu, který po gólu lačnil celých devadesát minut a v této vyložené pozici se nemýlil - 2:2.

Více informací k zápasu

ES Troyes - Lille OSC 3:0

01.05.2022 13:00

Góly: 43. Florian Tardieu (pen.), 55. Iké Ugbo (pen.), 86. Florian Tardieu (pen.)

Tři penalty ve prospěch Estacu, dvě vyloučení na straně LOSC. Tým Bruna Irlese má velice blízko k jistotě setrvání v Ligue 1 i pro příští sezonu. Neúspěšní obhájci titulu pro změnu skončí s velkou pravděpodobností ve středu tabulky.

Během úvodní dvacetiminutovky se nehrál příliš atraktivní fotbal. Změnit to mohla pouze situace, kdy se Burak Yilmaz v soupeřově vápně poroučel na zem po kontaktu s Issou Kaborem. Zkušený rozhodčí Willy Delajod do píšťalky nepísknul. Gabriel Gudmundsson byl nakonec tím, kdo nejvýznamněji zatoužil po otevření skóre tohoto klání. Jenže netrefil podle představ.

Další nedobré snahy o vstřelení gólu neutnul ani Timothy Weah, jehož střela z bezmála dvaceti metrů rovněž mířila mimo. Ve 40. minutě kličkoval v pokutovém území soupeře Tristan Dingomé. V obležení tří protihráčů to byl nakonec zřejmě Edon Zhegrova, kdo jej podkopnul za cenu penalty, kterou uklidil k levé tyči Florian Tardieu - 1:0.

Po změně stran hlavičkoval José Fonte zády k bráně a chybělo mu něco přes metr. V 50. minutě dostal Renato Sanches žlutou kartu, což se mu hodně nelíbilo a sudímu to dal hlasitě najevo. Delajod neměl pro takové jednání pochopení a vše vyřešil druhou žlutou, čímž portugalského reprezentanta poslal předčasně do šatny.

Z časomíry pak uběhlo něco přes 180 sekund, když Sven Botman povalil na zem Ikého Ugba, tudíž se kopala další "pětka". Sám faulovaný udělal to nejlepší, co mohl. Jednoduše napálil míč do středu brány pod břevno, jelikož si dobře spočítal, že Léo Jardim bude skákat do strany - 2:0. V 65. minutě si domácí málem připsali na konto i gól ze hry, ale Renaud Ripart zblízka cílil jenom do tyče.

V minutě osmašedesáté Tardieu unikal Yilmazovi, který jej nejprve zatáhnul za rameno a následně skluzem povalil na zem, za což si právem vysloužil červenou kartu. O devíti hrající Lille mohlo krátce poté znovu inkasovat, kdyby si gólman neporadil s Kaboreho přízemním pokusem. V závěrečné desetiminutovce nejdříve odmítnul Jonathan Bamba po Bianconeho hrubce snížit.

Potom se Yasser Larouci na levé straně pokutového území snažil obehrát Benjamina Andrého. Jednatřicetiletý rodák z Nice pro to neměl pochopení, a tak protihráče podkopnul. Třetí penalty se znovu ujal Florian Tardieu a znovu uspěl, protože Jardim si ke skoku vybral opačný kout své svatyně. Zbývající čtyři minutky se dohrávaly pouze z povinnosti.

Více informací k zápasu

Stade Rennes - AS Saint-Étienne 2:0

30.04.2022 21:00

Góly: 41. Lovro Majer, 84. Lovro Majer

Rennes v zápase 35. kola Ligue 1 porazilo na vlastním stadionu St. Étienne 2:0, čímž se v tabulce vzdálilo Monaku a zároveň dostalo pod tlak druhou Marseille. Obvyklé kanonýry bretaňského celku tentokrát zastoupil Lovro Majer, který vstřelil obě branky. Chorvatský záložník připodobňovaný k Lukovi Modričovi se dvakrát v rámci jednoho duelu prosadil poprvé od letního přestupu z Dinama Záhřeb.

Fotbalisté bretaňského celku se v posledním kole dokázali oklepat ze dvou porážek a zaznamenali vysoké vítězství 5:0 proti Lorientu. To jim napomohlo k tomu, aby zůstali na třetí příčce v tabulce. Před utkáním proti St. Étienne však měli náskok na čtvrté Monako pouze v lepším skóre. Nutně bodovat ovšem potřebovali i hosté, kteří uvízli v sestupovém pásmu. Ve vzájemné bilanci se stávalo skoro pravidlem, že zvítězí hostující celek minimálně o dvě branky, což platilo ve třech předchozích případech.

V prvních okamžicích převzal tentokrát iniciativu domácí tým, který utvářel obrázek hry, v němž se vše podstatné odehrávalo pouze okolo středu hrací plochy. Jasnou vizitkou nepříliš atraktivní úvodní půlhodiny byla absence jakéhokoliv střeleckého pokusu mezi tři tyče. Nejblíže k němu měl hlavičkující renneský Baptiste Santamaria, který v dobré pozici namířil svůj pokus příliš vysoko. Červenočerní byli nakonec v koncovce úspěšní. Pohotové zpracování předvedl Majer, který si hrudníkem zpracoval míč a poté jej nekompromisně uklidil přesně k pravé tyči.

Pasivní Les Verts zaměstnali Dogana Alemdara poprvé až ve 48. minutě, kdy pálil směrem k tyči Arnaud Nordin. Nerozchytaný gólman však obstál a možnost vyrovnání nepřipustil. Následující okamžiky přinesly spoustu tvrdých zákroků, načež rozhodčí neváhal vytasit hned několik žlutých karet. Hosty celkově nepotkala kdovíjaká forma, kterou navíc korunoval fatální chybou bránící Eliaquim Mangala. Zkušený stoper nabídl Majerovi příležitost, která se neodmítá. Chorvatský klenot se jí zhostil s grácií, když přízemním projektilem doprostřed brány přidal druhý gól svého celku.

Klíčový zápas, ve kterém potřebovaly oba celky nutně body, tak s přehledem ovládli domácí. Na své vítězství se pokusí navázat 11. května v Nantes. St. Étienne bude ve stejný den bojovat s Nice.

Více informací k zápasu

RC Lens - FC Nantes 2:2

30.04.2022 17:00

Góly: 67. David Costa, 81. Arnaud Kalimuendo (pen.) - 8. Moses Simon, 32. Moses Simon

Nantes ve 35. kole Ligue 1 nezvládlo dohrát nadějně vyvíjející se utkání a s Lens jen remizovalo 2:2. Kanárci těžili hlavně z bleskového vstupu do duelu, v němž zářil Moses Simon, jenž dvě branky dal a svým náběhem zařídil červenou kartu pro soupeře. I přes dvoubrankové manko a přesilovku se domácí Racing nevzdal, za což byl odměněn vyrovnáním po pokutovém kopu Arnauda Kalimuenda.

Lens v minulém kole dokázalo heroicky bodovat se staronovým mistrem z Paříže, ačkoliv více než 30 minut hrálo v oslabení. Navázalo tím na velmi dobré výkony z posledních týdnů, kterými se na poslední chvíli přihlásilo zpět do bojů o evropské poháry. Hostující Kanárci z nich naopak nenávratně vypadli a pomalu se začínali soustředit na vrchol sezony - finále francouzského poháru proti Nice.

Ovšem utkání nezačalo pro domácí tým vůbec dobře. I přes větší převahu na balonu to byli oni, kteří museli jako první lovit míč ze sítě. Své rychlostní kvality předvedl Simon, jenž po povedené přihrávce za obranu zakončil přízemní střelou na levou zadní tyč a následně s úsměvem na tváři oslavil akci gymnastickou vložkou. V 19. minutě se přihodila další tragédie pro Racing Club. Při výběhu si brankář Jean-Louis Leca počínal velmi neohrabaně a sejmul hostujícího útočníka, za to mu rozhodčí bez milosti udělil červenou kartu. Netrvalo dlouho a elánem nabité Nantes dokázalo početní převahy využít. Byl u toho znovu aktivní Simon, jenž si počíhal na vyražený balon a pohotovou reakcí navýšil vedení, které vydrželo až do konce prvního poločasu.

V kabině Lens pravděpodobně došlo k motivačnímu proslovu, protože na hrací plochu vlétlo aktivně a s touhou o snížení. Díky tomu si připsal trefu David Costa. Z prvního dotyku vyslal na zadní tyč umístěnou střelu, za kterou se domácí brankář dokázal pouze ohlédnout. To vlilo Racing Clubu novou krev do žil a od té chvíli převzal dění na hřišti do vlastních rukou. Důsledkem jeho zvýšené aktivity byl pokutový kop, s nímž si Kalimuendo nelámal hlavu a úspěšně poslal míč doprostřed brány. I nadále s nevýhodou menšího počtu hráčů na hřišti Racing v aktivitě nepolevil, ale k další dramatizaci v utkání už se přes veškerou snahu nezmohl.

Racing Club tak čtvrtou výhru z posledních pěti zápasů nepřidal a ze zisku jediného bodu vzhledem k vývoji v tabulce nemůže být nadšený. V příštím kole se 8. května představí na hřišti Reims. Nantes čeká ligový duel proti Rennes o tři dny později, o víkendu má totiž na programu pohárové finále.

Více informací k zápasu

Racing Strasbourg - Paris Saint-Germain 3:3

29.04.2022 21:00

Góly: 3. Kévin Gameiro, 75. Marco Verratti (vl.), 90+1. Anthony Caci - 23. Kylian Mbappé, 64. Achraf Hakimi, 68. Kylian Mbappé

Štrasburk napravil svou poslední porážku na půdě Lille a v utkání proti PSG uzmul pořádně cennou remízu s PSG. Zdálo se, že čerstvě korunovaný mistr má dění na hrací ploše plně pod kontrolou, a to i díky dvěma brankám a jedné asistenci od Kyliana Mbappého, jenže alsaský celek zbraně nesložil. V nastavení druhé půle mu zřídil aspoň částečný úspěch Anthony Caci.

Domácí vstoupili do zápasu hodně zostra a už ve 3. minutě se ujali průběžného vedení. Perrin vyslal dlouhou přihrávku dopředu, obránce Kimpembe si ne úplně dobře hlídal nabíhajícího si Gameira, který se sice dostal do složitějšího úhlu, přesto však dokázal brankáře Donnarummu překonat. A v 9. minutě se pařížská branková síť třepotala ještě jednou, to když se do šibenice trefil Thomasson, nakonec ale jeho zásah platit nemohl, neboť těsně předtím se ocitl v ofsajdu jeho spoluhráč Ajorque. Až tyto momenty jako by spícího giganta přece probudily ze spánku.

PSG se poprvé osmělilo v 18. minutě, Neymar našel centrem z rohového čtvrtkruhu rozhodně hodně silného hlavičkáře Sergia Ramose, avšak jeho pokus nebyl vůbec přesný. Ovšem ve 23. minutě již hosté našli správnou cestu za vyrovnáním. Podnikli rychlou akci, Kimpembe balón přenechal Neymarovi, ten od půlicí čáry narýsoval vážně výstavní kolmici na rozeběhnutého Mbappého, jemuž přesně takové gólové akce voní, a z blízkosti umně přelstil gólmana Selse.

Do přestávky se ještě pokoušeli dostat Pařížany na koně Messi společně s Neymarem v rámci přímých volných kopů, oba nicméně skóre směrem kupředu nepohnuli. Na druhé straně hrozil z dálky Bellegarde a jeho soupeř měl velké štěstí, že štiplavá pumelice skončila jen v zámezí, jinak by měl Donnarumma bezpochyby obrovské potíže zakročit. Na další důležité okamžiky tohoto ofenzivně laděného zápasu si tak museli diváci museli počkat až do druhého poločasu.

V 56. minutě vyslal velmi nepříjemnou střelu Prcič, jenž cílil do horního růžku, Donnarumma se každopádně vznesl vzduchem zbytečně, protože tohle zakončení nebylo přesné. A pak na řadu přišly dva rychlé góly Les Parisiens. Nejprve v 64. minutě dostal ve středu pole až příliš prostoru opětovně Neymar, který vyslal jednu ze svých dalších parádních přihrávek do vápna, Mbappé poté vyhledal ze druhé vlny sbíhajícího si Hakimího, který pohotově zamířil za Selse. A v 68. minutě štrasburský stoper Djiku doslova nabídl tutovku pro Mbappého, který vystihl jeho zpětnou nahrávku směrem k Selsovi a hrubici ztrestal, jak se v jeho podání sluší a patří.

Domácí se však nevzdali a udělali moc dobře, protože nepříjemné manko dokázali stáhnout a urvali velmi cenný bod. V 75. minutě se ujal rohového kopu Guilbert, jenž v šestnáctce pobídl střídajícího Dialla, ten hlavičkou zamířil do brány, přičemž balón si za vlastní brankovou čáru srazil bránící Verratti. A ve druhé minutě nastavení Štrasburk zasadil svému protivníkovi ještě jednu ránu, to když Liénardův dlouhý pas zleva zužitkoval z voleje u druhé tyče číhající Caci.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain35247479:3479
2.Olympique Marseille35198856:3665
3.Stade Rennes351951177:3662
4.AS Monaco35188957:3562
5.OGC Nice351871044:2960
6.Racing Strasbourg351512858:3957
7.Olympique Lyon351511959:4555
8.RC Lens3515101055:4455
9.FC Nantes351491250:4351
10.Lille OSC3513121042:4351
11.Stade Brestois351391345:4848
12.Stade Reims3510131238:3843
13.Montpellier HSC351271648:5343
14.ES Troyes35991733:4736
15.Angers SCO358111638:5335
16.FC Lorient358101734:5934
17.Clermont Foot35891835:6533
18.AS Saint-Étienne357101838:7031
19.Girondins Bordeaux355121847:8527
20.FC Metz354131831:6225
Bodové odečty
OGC Nice-1 
Olympique Lyon-1 

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (31)

Přidat komentář
Israha

Stéphan je pro Štrasburk asi neudržitelný, což je obrovská škoda. Hrajou pod ním jako naprosto legitimní uchazeč o poháry, žádná vyblázněná parta průměráků, které dojde adrenalin a je hotová. Odchodu Laureyho a kvality jeho náhradníka jsem se bál, ale letošek překonává všechna očekávání. Nejsympatičtější "malý" klub v Ligue 1, který se nelekne žádného soupeře .

Reagovat
Seydou Doumbia

Souhlasim. A hlavně tam je i velká psychická a morální síla, po hrubce Djika jsem čekal že je konec, ale ono ne. Nějaký ten pohár bych jím přál, ale je to tam dost napráskané a ten výsledek je v konečném výsledku pro domácí spíše ztráta, což zní divně ale je to tak.

Ono PSG si za ten výsledek může dost samo. Poche si asi myslel, že celý zápas budou útočit a bránit není potřeba, ale tohle neni Clermont nebo jiný podobný chudáček ligy. Na Strasburg nasadit venku formaci, která působí superofenzivně (už chyběl jen Mendes místo Bernata) s cílem to furt dostávat jen na ofenzivní trojici a zůstávat vepředu se hrubě nevyplatila. Jeidný, kdo tam včera byl od bránění byli stopeři, ale ani jeden se nevyznamenal, domácí strašně lehko procházeli přes střed i přes kraje, protože tam logicky nikdo nebyl. Kdyby to za stavu 1:3 změnili do defenzivnějšího stylu, poslali tam Herreru za někoho z ofenzívy a zahustili střed a drželi pozice, tak by tam domácí neměli asi 5 gólových šancí za posledních deset minut. Solidní prokauč.

Reagovat
Israha

Nice podle mě vyhraje CdF, takže se do EKL půjde z šestého místa, a to si myslím, že je pro Štrasburk vhodná pohárová soutěž. Zátěž v EL by nemuseli ustát v domácí soutěži.

PSG už na to podle mě srali. "Zahrajem si, pojďme dát nějaké góly a co se bude dít v obraně, je vlastně fuk", tak to na mě působilo. Ne jako podcenění konkrétně Štrasburku, ale jako obecná ležérnost, protože už je vše jisté.

Reagovat
Seydou Doumbia

Já bych ty poháry přál i Lens, alespon by byla zabava. Jo tak PSG už na to asi sralo, ale v celkovém kontextu ta remíza nevyznívá moc dobře.

Reagovat
Israha

Ale zas koho z těch pohárů vyautovat, aby se dostali Lens? Snad Nice, ale to zas u mě neprojde, protože Galtier .

Reagovat
Israha

Ale ti stejně vyhrajou ten pohár...

Reagovat
Seydou Doumbia

Nečekám že bude Galtier až takový myslitel, že by gentelmanský pustil pozici Lens a pak spoléhat na pohár. Mi tam nesedí to Monaco, to není tým, který je v pohárech schopný něco uhrát, ale bohužel chytli fazónu a už je těžko někdo sesadí.

Reagovat
Israha

Pod Kovačem by neuhráli nejspíš nic, Clement a poháry - to je otázka. Zatím bych je neodepisoval, faily v pohárech v klubové DNA vyloženě nemají (na rozdíl od Rennes nebo nás ).

Reagovat
Seydou Doumbia

No u vás čekám jasný počet výher v základní skupině LM : 0, jinak to bude zklamání pro mě

Reagovat
Israha

Reagovat
ladyboy arsenal

Reagovat
DidusIneptus

Štrasburk když chce,tak umí

Reagovat
Seydou Doumbia

Bojím se že tohle už Bordeaux nezvládne...jen nevím, jak to bude v L2, jestli na to budou mít se hned vrátit nebo ne

Reagovat
Mandanda_30

OM dneska nějakým zázračným způsobem horší než proti těm farmářům z Feyenoordu.... Lirola vůbec neumí bránit, což dneska neuměl nikdo, Bakambu a Milik nedávaj šance co by dal gólman z rezervy, si tam z nich Lopes dělá šaška, dělá tam nožičky a kotrmelce jen tak z nudy.... Strašně předvídatelný co OM udělá, útok taky katastrofální, Under ten se asi poslední 2 měsíce nerozběhl, už dlouho vůbec nic neudělal.... Celkově ten tým je psychicky slabej proti Feyenoordu totálně rozklepaní, dneska se ještě z toho nátlaku asi nevzpamatovali, nechápu co to zas je, teď chcou celou sezónu zahodit takhle debilně

Reagovat
Israha

Však jasně, poserte v jednom týdnu EKL i ligu v naprosto epickém stylu. Od letošního Lyonu dostat doma trojku, to je na chození kanálama. A fakt to nebylo o tom, že Olympico opět pískal prolyonský Gautier, který nepíská ruce ve vápně, ruce v ksichtě ani přišlápnutí ruky kopačkou. To bylo o Milikovi, neschopném proměnit tři tutovky, o Lopezovi, který chrápe na lajně a nejde si pro míč, o zfetovaném Ünderovi, co si myslí, že ve formě, ve které neudělá kličku, asi bude schopen dát gól z půlky nebo co, o ožralém Bakambuovi, co sám před gólmanem ani nevystřelí a kopne se do nohy, atd. Absolutní kolaps, a nejhorší je, že Lyonu na výhru o tři góly v podstatě stačilo centrovat...jen o něco málo méně trapná prohra doma, než s Brestem a Clermontem.

Reagovat
Mandanda_30

Reagovat
Seydou Doumbia

Líbí se mi, že jako jeden z mála tady na EF se neschováváš za alibistickým - to měla být penalta, ruka jako prase, ofsajd a podobné kraviny ale napíšeš i to, že jste hráli prostě piču, což je adekvátní k předvedené hře

Reagovat
Israha

Tak jistě. Jedna věc je, že penalta na 1:0 by to uklidnila a ráz zápasu by byl jiný, ale na druhou stranu - to jsme nějaký nováček ligy, že potřebujem, aby nám psychiku uklidnil soupeř svou chybou? Přitom otáčet zápasy pod Sampaolim jinak umíme. Gautier je debil (nebo jako mně se líbí, jak pouští drobné fauly a nechává hře tempo, ale je prostě dlouhodobě prolyonský), ale mít dnes individuální kvalitu, bylo by to fuk.

Reagovat
Seydou Doumbia

Přiznávám že dnes rozhodčí hrál do karet spíše nám, jak je to historicky to netuším, moc se o ty rozhodčí do podrobna nezajímám. Od nás jak píšeš to nebylo nic světového, ale od vás absolutně nic...gólovky útočníci poslali do prdele, jinak hrozný průchodak

Reagovat
Israha

Co si vybavuju, tak Gautier v Olympicu vždy připískává Lyonu. V zápasech s jinými soupeři nevím, myslel jsem prolyonský čistě v tomto derby.

Sranda je, že do té standardky to vlastně ani nějaký průchoďák nebyl, ve vápně vše solidně pokryté, tutovky od vás nebyly. Pak jedna hloupá teč, chrápající Lopez, faulující Dembelé...a zhroucení. Jestli hrál roli ten čtvrteční zápas v nohách nebo co, že už na comeback neměli ani fyzicky?

Reagovat
Seydou Doumbia

Nechyběl vám v základu Guendouzi? Nevím, přišlo mi že tam nebyl nikdo kdo by projevoval emoce a strhl tím ostatní k pořádnému tlaku a obratu (Sampu nepočítám).

Reagovat
Israha

Možná. Paradoxně Kamara, Gueye i Gerson (než se unavil) hráli docela slušně, takže opticky to vypadalo, že Guendo si klidně může odfrknout a půjde to i bez něj...ale ta chuť se rvát tam nebyla, no. A docela mi přišlo, že Payet s Gersonem (tedy ti, kterým to v rámco možností šlo) byli s postupem času víc a víc frustrovaní z Milika, Ündera, Kolašinace a Liroly, kteří šíleně kazili - a odešla jim chuť snažit se nad rámec.

Reagovat
El Fáňos

Viděl jsem jen druhý poločas a výkon slabý kvůli pohybu, nemáme fyzičku a asi nejsme zvyklí hrát poháry tak daleko, plus se trochu vrací Sampaolimu točení stejných 14 hráčů pořád dokola. Jestli jsme měli mít penaltu v prvním a nerozhodli jsme šance, tak tím se zápas prohrál... Myslím, že ten první gól by nám neuznali, ale přišel by jistě gól jinej, protože, jsme fakt nestihali a dozadu to hodně bolelo. Hlavně doufám, aby se z toho neslozili a feynord porazime, minimálně nebudeme nikam cestovat, kvalitu máme, ale jim stačí brejky. A druhé místo věřím, že uhajime.

Reagovat
Israha

Tak Lorient porazíme a Štrasburk v posledním kole snad taky...nicméně neprohrát v Rennes při jejich momentální fazóně bude problém.

Jinak rotace docela je, ze zdravých hráčů nechodí pouze Henrique a víc minut by mohl mít Bakambu. Jenže některé posty a hráči jsou i při té šíři kádru nezdvojení (není náhradní DM, Harit Payeta herním profilem taky úplně nenahradí, zcela chybí b2b záložník s kreativitou a fyzičkou zároveň, co by zdvojil Guendouziho) + hrajem už nějakou dobu se dvěma stopery v kádru (Peres je takový polostoper, který stejně v dvoustoperovém systmu hrát nemůže), takže když ta rotace přijde, systémově to funguje hůře. A včera byl navíc průser to vystřídání Kolašinace...Rongier místo Liroly tam na druhém beku vykrývat prostory může, ale chtít to po Gersonovi?

Reagovat
El Fáňos

Podle mě bude hodne hrát psychika po ČT zápase, jestli vyhrajeme, tak to bude ok, jestli prograjem, tak se můžou lehce deprimovat a Rennes i Strasbourg jsou ve formě...

Reagovat
Langi

lol Lyon ...tak příští týden prosím prohrát v Métách, ať je svět zase v rovnováze

Reagovat
Seydou Doumbia

hlavně at nám nedavají naději na poháry, blbci

Reagovat
Langi

Jako reálně z toho asi to 6. místo bude, pokud to zase nějak neposerou...furt věřím, že Lyon zvládne udělat do konce 9 bodů, což Štrasburk těžko, když hraje v Brestu a v Marseille.

Nějaký obří výbuch Nice se, s tím losem, moc čekat nedá...takže pro Lyon max předkolo EKL, což je ostuda sama o sobě...

Teď hlavně přeju LM Rennes na úkor Monaca,byť se zase na jaře tradičně chytili

Reagovat
Seydou Doumbia

Taky radši LM do Rennes, mají daleko kvalitnější kádr než minule při jejich účasti. No EKL ostuda bude az.tam vypadneme s nějakým Slováckem nebo podobnou lůzou.

Reagovat
Langi

před lety, když jsme vyklízeli přední pozice a začli hrát spíše EL než LM, tak jsem si říkal, že bychom ji mohli zkusit třeba vyhrát

Teď si myslím, že bychom měli problém vyhrát i tu EKL...když se podivám, co tam hraje, tak bychom beztak vypadli v SF s nějakým AS Řím nebo Leicesterem

Reagovat
Seydou Doumbia

S Bodo glint a byla by to ostuda jako tehdá s apoelem

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele