Na Chlebíčkové slavnosti bylo připraveno několik stovek kusů oblíbené české lahůdky. | foto: Městské muzeum v Ústí n. O.

Fenomén chlebíček. Trendy je veko zelo vepřo, surimi na vece kuchař nesnese

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Když ve 20. letech 20. století kuchař Jan Paukert vymýšlel něco, čím by pohostil svého rodinného přítele malíře a operního pěvce Jana Rytíře Skramlíka, zvažoval, jak by měla vypadat lahůdka, která by jej zasytila. A tak přišly na svět obložené chlebíčky.

Paukert pěvci totiž zpočátku dodával větší jednohubky, kterým se říkalo apetitky. „Nebyla v nich párátka, ale byly volně jedna vedle druhé. Ale na jedno sousto byla apetitka moc velká, na dvě sousta toho zase bylo málo. Proto chtěl Skramlík něco, co by ho zasytilo,“ popisuje začátky vývoje obloženého chlebíčku ředitel orlickoústeckého muzea Radim Urbánek. Muzeum nyní na počest svého rodáka premiérově pořádalo Chlebíčkovou slavnost.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se