Policie v Jerevanu zadržela více než 200 opozičních demonstrantů

foto Ilustrační foto - Arménská policie zadržela protestujícího v hlavním městě Arménie v Jerevanu. Pondělí 2. května 2022.

Jerevan - Arménská policie dnes zadržela více než 200 demonstrantů, kteří se pokoušeli zablokovat dopravu v centru Jerevanu při opoziční akci občanské neposlušnosti. Oznámila to agentura Interfax. Opoziční protesty mají donutit vládu k odstoupení.

"Zadrželi jsme 206 lidí," citovala agentura nejmenovaného policistu.

Tisíce opozičních demonstrantů dnes ráno zablokovaly hlavní ulice v Jerevanu.

Opozice v arménské metropoli od 17. dubna každý den pořádá protivládní akce, pochody a demonstrace. Cílem je přimět k odstoupení premiéra Nikola Pašinjana, kterého opozice obviňuje z ochoty učinit ústupky Ázerbájdžánu v zájmu uzavření mírové dohody po prohrané předloňské válce o Náhorní Karabach.

Náhorní Karabach ovládli na přelomu 80. a 90. let arménští separatisté. Boje si tehdy vyžádaly na 30.000 mrtvých a statisíce uprchlíků. Další z kol otevřeného konfliktu mezi oběma znesvářenými stranami vypuklo na podzim roku 2020. Během šestitýdenní války Arménie na bojišti utrpěla porážku a územní ztráty, ale i díky zprostředkování Ruska si podržela kontrolu nad většinou horské enklávy. Počet obětí předloňského konfliktu se odhaduje na 5600.

Příměří, vnímané v Arménii jako národní ponížení, vyvolalo mnohatýdenní demonstrace. Ale loňské předčasné volby Pašinjan opět vyhrál a udržel se u moci.

"Pašinjan je zrádce a ustavičné demonstrace v ulicích jej donutí odstoupit," prohlásil opoziční vůdce, místopředseda parlamentu Išchan Sagateljan podle agentury AFP. "Nikol (Pašinjan) musí odejít, protože je symbolem porážky a Arménie nemá s tímto vůdcem budoucnost," řekl AFP jeden z demonstrantů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.06.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je pondělí 3. června 2024

Očekáváme v 14:00 20°C

Celá předpověď