1.etapa vedla z Dunkerque do Aniche, měřila 161 km a v jejím průběhu bylo nutno překonat pouhých 713 výškových metrů.

Nejstarším mužem pelotonu byl Philipe Gilbert, kterému zbývalo 60 dní do čtyřicítky. Statistiky zaznamenaly, že v závodech UCI za dobu své kariéry najezdil téměř 260 tisíc kilometrů.

20 km po startu se vytvořil únik tří cyklistů, kteří nepatřili mezi favority. Byli jimi Cyril Barthe (B&B Hotels-KTM), Evaldas Siskevicius (Go Sport Roubaix-Lille Métropole) a Milan Fretin (Sport Vlaanderen-Baloise).

Tentokrát však byli dojeti velmi brzo, do cíle zbývalo víc jak 70 km. Takže se následně rozpoutal uragán ataků, ale teprve po 30 km odjeli další tři závodníci. Tentokrát to byli Lionel Taminiaux (Alpecin-Fenix), Gijs Van Hoecke (AG2R Citroën) a Alex Colman (Sport Vlaanderen-Baloise). Poslední z nich Taminiaux byl poté dojet tak akorát 3 km před cílem, aby se mohlo rozehrát sprinterské drama.

A bylo to drama pořádné. Arkéa nejlépe rozjela sprint Danieli McLayovi, který směřoval do cíle po levé straně vozovky blízko ochranných plůtků. Vpravo od něj se snažil završit snažení týmu DSM Sam Welsford. A mezi ně se dostával Arnaud De Lie z Lotta, který byl očividně nejrychlejší.

To si uvědomil i Welsford, takže nejprve rozevřel široce lokty, a když to nestačilo, natlačil se na De Lie tak, že ho sevřel mezi sebe a Mc Laye. De Lie šel k zemi, srazil i Mc Laye, a zatímco Welsford projel jako první cílem, přes oba popadané sprintery šla k zemi zhruba další desítka cyklistů. Téměř přesně na cílové čáře se silnice doslova ucpala. To se jen tak nevidí.

Welsford tušil, že jeho počínání nebylo v pořádku, takže se ani neradoval. Po chvíli čekání byl rozhodčími přesunut na poslední, 118. místo v početném pelotonu, který pospolu dorazil do cíle.

Na téhle akci vydělal Nizozemec Arvid De Kleijn z Human Powered Health, takže do další etapy odstartuje v pozici průběžného lídra závodu.

De Lie byl přesto klasifikován na 6. místě, protože v kotrmelcích doletěl až na cílovou čáru. Na rozdíl od McLaye, který tam po zádech nedoplachtil, takže mu byla přisouzena 100. pozice.

Arnauda De Lie odvezli na vyšetření do nemocnice. Kromě spousty odřenin nebyly naštěstí zjištěny žádné zlomeniny ani jiná vážnější zranění. Do další etapy ale nenastoupí. Ke srážce později poznamenal: „Jel jsem opravdu rychle, jsem si jistý, že bych vyhrál. Srážce jsem se nemohl vyhnout. Momentálně se cítím docela v pohodě. Jsem zklamaný, že jsem dnes nemohl vyhrát. Tým pro mě pracoval opravdu tvrdě a chtěl jsem se jim odměnit.“