Dnes Úterý - skorojasno 21°C
Zítra Středa - oblacno 24°C
Úterý 4. 6. 2024
Svátek má Dalibor
Pražské drby
Co se v Praze povídá aneb Tak trochu jiný pražský bulvár
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Ve věku 102 let zemřela mecenáška a zakladatelka Musea Kampa Meda Mládková
Meda Mládková na nádvoří Musea Kampa. Foto: archiv Museum Kampa

Ve věku 102 let zemřela mecenáška a zakladatelka Musea Kampa Meda Mládková

Zemřela historička umění, sběratelka a mecenáška Meda Mládková. Ve věku 102 let podlehla zdravotním obtížím souvisejícím s pokročilým věkem. Na sociálních sítích o tom informovalo Museum Kampa, které založila.

„Museum Kampa se probouzí do velmi smutného rána. Meda Mládková odešla ve věku 102 let. Meda, jakkoliv prožila velkou část svého dlouhého života v zahraničí, byla vždy velkou vlastenkou a milovala český národ. Když politické okolnosti umožnily její návrat do země, zasloužila se o kulturní vývoj Česka jako málokdo jiný. Vědomi si odkazu této velké ženy, budeme se snažit jej co nejsvědomitěji uchovávat,“ uvedlo Museum Kampa.

Kromě atraktivní sbírky děl Františka Kupky muzeum spravuje také díla umělců druhé poloviny 20. století, které Mládková shromáždila. Obsahovala je dříve i stálá expozice muzea.

„Je to české, slovenské a středoevropské umění, to znamená v jejím pojetí polské, maďarské a tvorba umělců národů bývalé Jugoslávie. Chtěla se ve svých sbírkách soustředit na národy, které byly pod nadvládou Sovětského svazu," řekl ČTK historik umění Jiří Machalický, který s Mládkovou spolupracoval.

Meda Mládková zemřela dnes v brzkých ranních hodinách, uvedl předseda správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových Jiří Pospíšil.

„Opustila nás jedna z nevýznamnějších žen našich novodobých dějin, mimořádná osobnost a také moje přítelkyně. Celý život věřila myšlence: ,Přežije-li kultura, přežije národ´ a tato její myšlenka po ní zůstane,“ napsal.

Meda Mládková od roku 1948 žila v emigraci. V druhé polovině padesátých let studovala dějiny umění v Paříži. Tam se seznámila s malířem českého původu Kupkou, jehož díla začala intenzivně sbírat.

Po smrti manžela Jana Mládka v srpnu 1989 Mládková na jeho přání celou kolekci věnovala Praze. Po revoluci pro ni vybrala zchátralou budovu Sovových mlýnů a založila nadaci.

Objekt budoucího muzea získala Praha od státu v roce 1997 a Mládková si Sovovy mlýny pronajala od města na 99 let. Sbírka obsahuje přes 220 obrazů a kreseb Kupky, sochy Otto Gutfreunda a přes 1000 děl českých a slovenských výtvarníků z let 1965 až 1985.


Autor: red

Vlak srazil člověka u nádraží v Klánovicích

Včera v 09:20

U vlakové stanice Praha-Klánovice u ulice U trativodu srazil v neděli kolem půl deváté večer vlak člověka, který na místě zemřel. Policisté zjišťují příčinu nehody. Provoz na trati se zcela zastavil zhruba na hodinu, plně obnoven byl kolem půlnoci.

Stovky lidí na kolech projely Prahou v rámci Světové cyklojízdy

Včera v 08:57

Oslavit jízdní kolo jako udržitelný, praktický a svobodný dopravní prostředek se v neděli 2. června rozhodly stovky lidí – dětí, velvyslanců a velvyslankyň, každodenních městských cyklistů a cyklistek i těch, kteří se jinak do provozu na bicyklu spíše bojí. Světová cyklojízda v režii spolku...

Na zličínském přejezdu srazil vlak muže

2. června 2024 v 16:37

Na Zličíně v neděli odpoledne kolem 13:30 hodin srazil vlak na železničním přejezdu muže. Ten utrpěl zranění a skončil v péči záchranářů. Kvůli nehodě byl provoz na trati mezi Hostivicí a Zličínem na hodinu a půl zastavený a cestující vozila náhradní autobusová doprava. Policisté vyšetřují, proč...

Praha 15: Setkání s veřejností ve vnitrobloku

2. června 2024 v 07:42

Setkání s veřejností se koná v pondělí 3. června v 17:30.

Další články
Nahoru