Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

V Kroměříži se setkají fotbaloví kanonýři, přijedou i Šilhavý a Brückner

V Kroměříži se 18. června uskuteční setkání několika generací českých fotbalových střelců. Vrcholem odpoledne bude exhibiční utkání členů Klubu ligových kanonýrů pro autory 100 a více branek v nejvyšších soutěžích mezi českým a slovenským výběrem. Akce, na níž také moravský klub oslaví 120 let od narození legendy Josefa Silného, se zúčastní i další slavné osobnosti reprezentační historie. Dorazí medailisté ze světových i evropských šampionátů, trenér národního týmu Jaroslav Šilhavý, legendární kouč Karel Brückner a v jednání je i účast některých současných reprezentantů.

Je nám líto, video expirovalo.
V Kroměříži se v červnu uskuteční setkání českých fotbalových kanonýrů

Klub ligových kanonýrů týdeníku Gól při akci oslaví 50 let od svého založení. V současnosti je v elitní společnosti "stovkařů" 76 hráčů, z nichž jediný útočník Milan Škoda z Mladé Boleslavi ještě působí v první lize. Lídrem historické tabulky je legendární Josef Bican před Vlastimilem Kopeckým a Davidem Lafatou.

"Když jsem se dozvěděl, že se taková akce koná, byl jsem nadšený. Fotbalisty v Klubu ligových kanonýrů jsem jako malý obdivoval a byla pro mě obrovská čest, když jsem se mezi ně dostal," řekl Lafata, autor 204 ligových branek. "Že se s těmi legendami budu moci setkat a zahrát si v jednom týmu, to pro mě bude velký zážitek," doplnil čtyřicetiletý bývalý hráč Sparty, který ukončil profesionální kariéru v roce 2018.

Na akci, která nese název Kanonýři v Kroměříži, se představí i legenda Bohemians Praha Antonín Panenka. "Potkám se se spoustou kamarádů a přátel. S těmi ze Slovenska, se kterými jsme společně hrávali za československou reprezentaci, to bude po delší době. Dodnes mi vadí, že jsme se rozdělili," uvedl Panenka.

"Za kanonýry si zakopu premiérově, protože teprve před pěti lety po změně statutu Klubu ligových kanonýrů se mi započítalo i 63 gólů, které jsem na konci kariéry nastřílel za Rapid Vídeň v rakouské lize. Až v důchodovém věku jsem vstoupil mezi stovkaře," dodal s úsměvem autor legendárního "dloubáku" při vítězném penaltovém rozstřelu ve finále mistrovství Evropy v roce 1976.

Panenka by se měl představit dokonce ve dvou zápasech. Exhibičnímu duelu bude předcházet utkání starých gard Kroměříže a Bohemians Praha, v jejichž dresu končil Silný ligovou kariéru. Vicemistr světa z roku 1934 se stal prvním hráčem, který dosáhl 100 gólů v nejvyšší soutěži.

Vedle střelců se akce zúčastní i řada reprezentačních legend. Dorazí zlatí medailisté z mistrovství Evropy v roce 1976, stříbrní medailisté ze světového šampionátu v Chile 1962 a z Eura 1996. Chybět nebudou medailisté z olympiád v letech 1964 a 1980. Pozvání přijal i bývalý reprezentační trenér Brückner a nedávný kapitán reprezentace Vladimír Darida. Pořadatelé jednají o účasti také se současným kapitánem národního týmu Tomášem Součkem a dalšími aktivními reprezentanty, útočníkem Patrikem Schickem a brankářem Tomášem Vaclíkem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články