První čtvrtky pokračují. Tentokrát propojí čtyři body na umělecké mapě Žižkova a Karlína

Již tradiční akce žižkovských a karlínských galerií láká návštěvníky, a to nejen prodlouženou otevírací dobou. „First Thursdays/První čtvrtky – Žižkov & Karlín #6“ zvou ve čtvrtek 5. května na dvě zbrusu nové výstavy a tři komentované prohlídky s kurátory. 

Večerní program tentokrát nabídnou galerie Atrium na Žižkově, NEVAN CONTEMPO a hunt kastner. První hravou formou přiblíží návštěvníkům svět současného uměni, druhá je vtáhne do zkoumání vztahu mezi realitou a imaginací. Oběma expozicemi provedou jejich kurátoři, kteří dovedou zprostředkovat komplexní pohled na konkrétní výstavy i na současnou česko-slovenskou uměleckou tvorbu obecně. První čtvrtky tak poskytují jedinečnou příležitost proměnit pasivní návštěvu galerie v aktivní prožitek.

“Kupříkladu výstava v Nevan Contempo představuje aktuální tvorbu Lumíra Hladíka, významné postavy českého konceptuálního umění sedmdesátých let. Vychází ze zdánlivě vzdálených inspirací – jeho lásky k loutkovému divadlu a kvantové biologii. Otázky, které si pokládá, jsou ale ve skutečnosti blízké žitým zkušenostem nás všech a větší povědomí o jeho tvorbě určitě prohloubí zážitek z výstavy,” vysvětluje kurátor výstavy Pavel Švec.

Komentovanou prohlídku nabídne také hunt kastner, otevírací dobu prodlouží i 35M2. V galerijních prostorech svá díla představí David Böhm, Jiří Franta, Lumír Hladík, Anna Hulačová, Krištof Kintera, Jindřiška Jabůrková & Kristýna Haviarová, Eva Jiřička, Kakalík, Daniela Krajčová, Aleš Novák, Rafani a Lucia Sceranková.

První čtvrtky jsou pravidelnou společnou akcí žižkovských a karlínských galerií současného umění, jež každý první čtvrtek v měsíci uvádí doprovodný program ve večerních hodinách, od 17:00 do 20:00.

Program First Thursdays/První čtvrtky – Žižkov & Karlín #6

Komentovaé prohlídky

18:00

Průvodce: kurátor výstavy Fuczik, výstava „Výstavní projekt Pro(č) umění?”
David Böhm, Jiří Franta, Krištof Kintera, Eva Jiřička, Kakalík, Daniela Krajčová, Aleš Novák, Rafani, Lucia Sceranková, k: Fuczik

Atrium na Žižkově, Čajkovského 12, Žižkov, více info: https://atriumzizkov.cz/

18:30

Průvodkyně: Anežka Chalupová, výstava „Jedlý, Krásný, Nezkrotný”, k: Anna Huláčová

hunt kastner, Bořivojova 85, Žižkov, více info: www.huntkastner.com

19:00

Průvodce: kurátor Pavel Švec. výstava „Vzestup a pád kvantového spratka”
Lumír Hladík, k: Pavel Švec

NEVAN CONTEMPO, U Rajské zahrady 14, Žižkov, více info: https://www.nevan.gallery/

Prodloužená otevírací doba

výstava „SKRZE TICHÁ MÍSTA SPOJÍŠ SE”, Jindřiška Jabůrková & Kristýna Haviarová, k: Tea Záchová

35M2, Víta Nejedlého 23, Žižkov, více info: https://35m2.cz/

Pokud není uvedeno jinak, tak mají všechny zúčastněné galerie prodlouženou otevírací dobu do 20:00.

Seznam participujících galerií: 35M2, Atrium na Žižkově, City Surfer Office, Garage Gallery, Hidden gallery, hunt kastner, INI Prostor, lítost, Lucie Drdova Gallery, Nau Gallery, NEVAN CONTEMPO, POP-UP Galerie AVU a VI PER Gallery.

You may also like...