Hlavní obsah

Podloudný prodej paliv byl potrestán v Plzni až po šestnácti letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

V říjnu 2006 si detektivové tehdejší finanční policie došlápli na obchodníky s pohonnými hmotami z Plzeňska Martina Uhra a Pavlínu Nováčkovou (oba dnes 53). Obvinili je z toho, že jejich firmy nezaplatily státu stovky milionů korun na daních za dovezený benzín. Po 16 letech trestního stíhání je v úterý Krajský soud v Plzni poslal do vězení za podvod a legalizaci výnosů trestné činnosti.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Hlavní aktér kauzy Martin Uher s Pavlínou Nováčkovou na lavici obžalovaných

Článek

Podle zatím nepravomocného rozsudku si Uher jako hlavní organizátor odsedí 7,5 roku a musí zaplatit pokutu šest milionů korun, jeho spolupracovnice Nováčková půjde za mříže na 5,5 roku a k tomu ještě dostala peněžitý trest čtyři miliony korun.

Kromě této dvojice soud uložil podmíněné tresty a vysoké pokuty ještě dalším třem obžalovaným včetně advokáta, kteří měli pomáhat zastřít původ nelegálních zisků.

Zneužil důvěřivosti Limberského a Daridy a připravil je o miliony. Soud mu potvrdil sedm let

Krimi

„Obžalovaní dostali daleko mírnější tresty, než které by si zasloužili. Museli jsme ale zohlednit délku trestního řízení,“ uvedla předsedkyně senátu Lucie Bočková.

Podle ní to byl Uher, kdo vše zosnoval a řídil. „Úmyslně neodváděl daň z přidané hodnoty. Původ finančních prostředků získaných trestnou činností se snažil zastřít a vzbudit tak zdání, že byly nabyté v souladu se zákonem. Při snaze státu vymáhat úhradu škody způsobenou neodvedením daně vyváděl ze svých firem finanční prostředky, které použil pro svoji potřebu,“ dodala soudkyně.

Vykazovali fiktivní finanční operace.
státní zástupce

Uher využil zavedení volného obchodu v rámci Evropské unie, kdy v květnu 2004 z hranic zmizely celní kontroly. Do té doby to fungovalo tak, že daň z přidané hodnoty a zároveň clo vybírali celníci přímo na hranicích při každé jednotlivé dodávce do ČR.

Nová pravidla pak umožňovala firmám složit pouze jistiny pro dovoz paliv a podávat daňová přiznání jednou za čtvrt roku. Když mělo dojít k zaplacení daně, peníze na účtech firem obžalovaného už nebyly.

Vinu popřeli

Podle spisu měli Uher s Nováčkovou prostřednictvím firem Solitor, Redost a Oilmaster dovézt v letech 2004 až 2006 do České republiky stovky cisteren s benzínem, aniž zaplatili plnou výši spotřební daně a daně z přidané hodnoty. Celkem šlo o téměř tři čtvrtě miliardy korun.

Oba od začátku vinu popírali. Tvrdili, že daňová přiznání nefalšovali, a oficiálně se k povinnosti platit dluhy hlásili. Argumentovali ale tím, že daně platit chtěli, ale nemohli, protože jejich firmám se nedaří a nemají peníze.

Podmínka a osm milionů. Miliardář Zemek se dohodl na trestu za soláry

Krimi

„K tomu, aby navodili dojem, že jsou na tom špatně a nemají na placení daní, vykazovali fiktivní finanční operace. Papírově to vypadalo tak, že obchodníci jsou na pokraji krachu, ale ve skutečnosti měli velké zisky,“ prohlásil žalobce s tím, že než došlo k fyzickému placení daní, utržené peníze na účtech firem už nebyly.

Reklama

Související články

Soud rozkrývá podvody s korona bonusy

Poprvé se český soudní systém začíná zabývat případem podvodů s kompenzačními bonusy, souvisejícími s opatřeními proti šíření koronaviru. Případ vloni rozkryla...

Výběr článků

Načítám